Qui era en Josep-Joan Piquer i Jover (1911-1985)?

Barceloní nascut el 28 de maig de 2011, va quedar orfe de manera tràgica de molt petit i va ser adoptat pels seus oncles materns residents a Vallbona de les Monges (Lleida). Possiblement, aquesta orfandat tan primerenca el va marcar i va ser una de les causes que el va orientar anys després cap a  la preocupació social envers els nens marginats  i cap a l’estudi dels infants abandonats. Des de l’any 1921 fins al 1933 va estudiar al Seminari de Tarragona i posteriorment va estudiar la Llicenciatura en Filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, especialitat en Pedagogia.

En acabar els estudis, aviat es va fer patent el seu interès envers el món de la infància, l’orfandat i l’assistència als menors. Això el portà a treballar d’educador a l’anomenada Escola-Granja de Plegamans “per a pobres de solemnitat”, que pertanyia al Patronat de Lliberts i de la Infància Abandonada, sota el mestratge de reconegut pedagog Mossèn Josep Pedragosa, creador el 1908 de la Casa de Família, un establiment amb idees innovadores que a través del contacte amb la natura, el treball al camp i la vida en família es convertien en un referent emocional i afectiu tant pels nens abandonats com pels menors delinqüents que s’hi acollien. El més important és que aquesta nova forma d’atenció als infants oferia alternatives a altres establiments educadors estatals que actuaven més com a correccionals.

Durant els anys 1940-1948,  formà part de la Junta Provincial de Protecció a la Infància i del Tribunal Titular de Menors, entitat que tornà a reestructurar-se sobre la base de tribunals col·legiats no professionals en les províncies que comptaven amb establiments de protecció i  de correcció. Més endavant, l’any 1946 ingressà en la Secció de Pedagogía del CSIC.

Durant els anys seixanta va exercir com a director del Laboratori psicotècnic de Wad-Ras i uns anys després passà a dirigir les publicacions de la Junta  com a sotsdirector del Grup Benèfic de la Junta de Protecció del Menor.

L’Obra de Piquer i Jover

Durant l’any 1935-1936 publicà les seves experiències dins la Casa-família i els seus treballs al Butlletí dels Mestres, suplement pedagògic de la revista Quaderns d’Estudis, creat pel Consell de Pedagogia de la Mancomunitat de Catalunya.

L’any 1946 se li va concedir el Premi Fundació Pelfort i Xinxó de la Societat Econòmica Barcelonesa d’Amics del País per l’obra El niño abandonado y delincuente : consideración etiológica y estadística sobre algunas fallas del juicio moral en la conducta del niño español de postgerra. Madrid : Instituto Sant José de Calasanz de Pedagogía (CSIC), 1946.

Durant els anys 1950-1962 va publicar els seus treballs a la revista de la Junta de Protección de Menores Pro Infancia y Joventut, publicació que tenia molt prestigi sobretot a Europa, remarcant  el seu interès a modernitzar les institucions responsables dels joves marginats amb criteris molt avançats al seu temps i defensant la gran  necessitat de formació dels educadors dels menors.

Fou Membre de la Societé Internationale de Criminologie, secretari de la Secció de Barcelona de l’Institut Sant Josep de Calassanç de Pedagogia del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Membre de la Comissió Consultiva de la Unió Internacional de Protecció a la Infància de Ginebra (Suïssa), Membre perpetu de l’American Academy of Political and Social Science de Filadèlfia (EUA).

Podeu consultar la seva bibliografia completa a la publicació que va fer la seva esposa Carlota Pomés i Coll i que va publicar més tard la seva filla Rosa M. Piquer i Pomés, part de la qual podeu trobar també  a la Biblioteca de Ciències de la Comunicació i Hemeroteca General de la UAB.

Què tenim a la Biblioteca de Ciències Socials?

El Fons Piquer i Jover està localitzat a la Biblioteca de Ciències Socials des de l’any 2002.  Una part de la col·lecció ja formava part de l’antiga Biblioteca General de la UAB; la resta va arribar més tard com a donatiu a través de la seva filla Rosa Maria Piquer i Pomés i l’Arxiu Comarcal d’Osona.

La col·lecció està formada per més de 1000 títols monogràfics i fullets de gran interès pels investigadors en el camp dels drets dels menors, protecció dels infants, delinqüència de menors  i dret de família a Catalunya i Espanya, editats entre el 1860 i el 1996.

Forma part de les col·leccions especials de la UAB. I l’any 2004 des de la Biblioteca es va fer una exposició bibliogràfica publicada al DDD amb la primera part del seu donatiu. També trobareu al DDD un article relacionat i molt interessant escrit per Milagros i Dolores Sáiz Roca, publicat a la Revista de historia de la psicologia, vol. 35, núm. 3, (2014) amb el títol: Claudi Basols, un puente entre Folch i Piquer: consolidando las relaciones entre Psicología y Justicia en la primera mitad del Siglo XX.

És inevitable ressaltar l’article publicat en aquesta mateixa revista del 3 d’abril del 2019 signat per la professora emèrita d’Història del Dret i de les institucions, Maria Jesús Espuny Tomàs, actualment síndica de Greuges de la nostra Universitat, que gràcies al seu profund coneixement del tema té l’autoritat suficient per qualificar el fons com a “extraordinari”.

Podeu consultar la pàgina web de les totes  col·leccions especials  i fons personals i institucionals de les biblioteques de la UAB.

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA

Biblioteca de Ciències Socials, Universitat Autònoma de Barcelona. (2004). Exposició Josep-Joan Piquer i Jover : el seu llegat bibliogràfic a les Biblioteques UAB

https://ddd.uab.cat/pub/expbib/2004/11559/exposiciopiquer2004.pdf

Espuny Tomàs, M. J. (2019). El fons Piquer i Jover a la Biblioteca de Ciències Socials. Biblioteca Informacions, (núm. 57. gener-abril).

https://ddd.uab.cat/pub/bibinf/bibinf_a2019m1-4n57/bibinf_a2019m1-4n57aEspuny.pdf

Gallardo Cruz, J.A. (2007). José Juan Piquer y Jover : redactor jefe de la revista Pro Infancia y Juventud. Revista de Historia de la Psicología, (vol. 28, núm. 2-3, 2007), 267-273. ISSN 0211-0040

https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2383552

Gordaliza Cornellà, B. Sánchez Valverde Visus, C. El Grup Benèfic Wad-Ras : semblança el centenari de la creació de “la Prote” = Wad Ras Charity Group : sembance on the centenary of the creation of “La Prote” (2017). Educació i Història : Revista d’Història de l’Educació, (núm. 30), 13-45

https://publicacions.iec.cat/repository/pdf/00000249/00000066.pdf

Josep Joan Piquer i Jover, un home de la terra, compromès amb la gent (2015). Lo Carranquer, revista del Ball de Diables de Cervera Carranquers.

http://locarranquer.blogspot.com/2015/12/josep-joan-piquer-i-jover-un-home-de-la.html

Piquer i Jover, Josep-Joan

https://www.enciclopedia.cat/

Piquer i Pomés, R.M. (2017). El Llegat de Josep-Joan Piquer i Jover: Carlota Pomés i Coll Bibliografia de Josep-Joan Piquer i Jover (1911-1985) In Memoriam : Ex libris. Vallbona i el monestir, apèndix als monestirs cistercencs de la Vall del Corb

https://raco.cat/index.php/JornadesGRTP/article/view/363751/458026

Saíz Roca, D. Saíz Roca, M. Claudi Basols (2014) Un Puente entre Folch y Piquer : consolidando las relaciones entre Psicología y Justicia en la primera mitad del Siglo XX. (2014). Revista de historia de la psicologia, (vol. 35, núm. 3, setembre), 83-108. ISSN: 0211-0040

https://ddd.uab.cat/pub/artpub/2014/133101/revhis_a2014v35n3p83.pdf

Sánchez Valverde Visus, C. (2009). La Junta Provincial de Protecció a la Infància de Barcelona, 1908-1985 : aproximació i seguiment històric.

https://dixit.gencat.cat/web/.content/home/04recursos/02publicacions/02publicacions_de_bsf/04_familia_infancia_adolescencia/junta_provincial_de_proteccio_a_la_infancia_de_bcn_1908_1985/Junta_provincial_de_proteccio_a_la_infancia_de_Barcelona_1908_1985.pdf  .

Viquipèdia  https://ca.wikipedia.org/

Elisa Campos
Biblioteca de Ciències Socials