Introducció

Consulta el recull de les exposicions que s’han organitzat a les biblioteques de la UAB durant el darrer quadrimestre de l’any 2023.

Setembre

Exposició fotogràfica “Jo, pallassa” a la Biblioteca de Medicina

L’espai Àgora de la Biblioteca de Medicina-Bellaterra ha exhibit una selecció de fotografies de l’exposició col·lectiva “Jo, pallassa”, cedida per AFOCER, Agrupació Foto-Cine Cerdanyola-Ripollet.

“La professió de la dona pallassa és una d’aquestes dedicacions on la dona, pel fet de ser-ho, es troba amb dificultats afegides. No solen cridar-les als festivals generals de pallasseria i per tal de donar-se a conèixer se n’han hagut de crear de propis.” (extret del text de presentació)

Veus d’Amèrica Llatina a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General 

Del 13 de setembre al 29 de novembre a la vitrina de la planta baixa de la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General s’ha organitzat una exposició amb una selecció de cròniques periodístiques sobre els països i les societats d’Amèrica Llatina. 

Exposició ‘Els contes de Sebastià Juan Arbó’ a la Biblioteca d’Humanitats

La Biblioteca d’Humanitats ha acollit l’exposició “Els contes de Sebastià Juan Arbó: dels manuscrits a l’edició impresa”.

En el marc de la commemoració del 120è aniversari del naixement de l’escriptor, traductor i periodista Sebastià Juan Arbó, la Biblioteca d’Humanitats ha organitzat una exposició del complex procés de creació i edició dels contes de Sebastià Juan Arbó. La mostra recollia els esborranys manuscrits, les diverses correccions, mecanoscrits i altres fins a arribar a l’edició impresa.

El comissari de l’exposició ha estat el filòleg i investigador Joan Antoni Forcadell, qui està duent a terme els treballs de classificació i descripció de la part del fons documental de l’escriptor.

Consulta l’exposició virtual.  

Octubre

Art i il·lustració naturalista a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

Aquesta exposició ha mostrat una selecció de l’obra de dos il·lustradors catalans, Blanca Martí i Toni Llobet, especialistes en dibuixar animals i plantes.

Exposició “Jordi Sabater Pi – L’art de la Ciència” a la Biblioteca de Veterinària

Aquesta exposició ha estat organitzada per Molècula, Xarxa de Professionals de la Museografia, amb el suport del Museu d’Història de Catalunya, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Grup de Recerca Didàctica i Patrimoni DIDPATRI de la UB, i Cultura en Viu de la UAB.

A l’exposició hem descobert el Sabater artista, dibuixant, fotògraf, i observador del detall i hem conegut les seves llibretes, apunts anatòmics,  i retrats.

Exposició Dones pioneres de la Unió Europea

Ha estat una iniciativa de l’Oficina del Parlament Europeu a Barcelona i l’Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona (EUROM), amb retrats de l’artista francès Pierre Marquès.

Aquesta exposició ret homenatge a deu dones que han contribuït al desenvolupament de la Unió Europea defensant els valors d’igualtat, llibertat, democràcia, solidaritat, diversitat i respecte als drets humans.

L’exposició és organitzada pel Centre de Documentació Europea, la Facultat de Ciències Polítiques i de Sociologia i la Càtedra Jean Monnet EUPOL.

Exposició “Biogenoma: seqüenciant la biodiversitat pel futur de la vida” a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

xr:d:DAFxZ5G8lKU:216,j:8623673901126881885,t:23101917

L’Earth BioGenome Project, iniciat l’any 2017, és una iniciativa internacional per seqüenciar, catalogar i caracteritzar els genomes de tota la biodiversitat eucariota de la Terra. A partir d’aquest projecte a nivell mundial, va néixer la iniciativa catalana per a l’Earth BioGenome Project (CBP) que contribueix al catàleg mundial obtenint informació genètica d’espècies endèmiques o d’interès local dels territoris de parla i cultura catalanes.

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia cedeix els seus aparadors a la Iniciativa Catalana per a l’Earth BioGenome Project (CBP) per donar visibilitat al projecte entre la comunitat universitària de la UAB.

Novembre

Exposició “¡Bienvenido, Mr. Palomares!” a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

A través del Fons Palomares, de l’activista mediambiental Jordi Bigues –un arxiu donat a l’Institut d’Història de la Ciència de la UAB l’any 2016 i del qual la Biblioteca de Ciència i Tecnologia n’és dipositària–, es construeix una mostra sobre les maneres com es comunica i difon el sector nuclear en la societat, la ciència i la tecnologia.

L’exposició “¡Bienvenido, Mr. Palomares! Radiografías fenomenológicas y filogenéticas de la nuclearización española; crónica sobre el blanqueamiento del fetichismo nuclear” ha estat un muntatge expositiu d’Adrián Camarós per documentar com el poder va silenciar l’accident nuclear de Palomares (Almeria) de gener de 1966.

Editar la Ciència: Next Door Publishers a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

S’ha organitzat una exposició de llibres amb les novetats de Next Door Publishers, una de les millors editorials de divulgació científica del país a l’Espai BCT.

Exposició: “Els jocs i la cultura del joc”  a la Biblioteca de Ciències Socials

Amb motiu de la Setmana del Joc a les Biblioteques UAB, celebrada del 20 al 24 de novembre, la Biblioteca de Ciències Socials ha organitzat una exposició bibliogràfica en la qual han participat les diverses biblioteques de la UAB, amb una acurada selecció de llibres sobre jocs i cultura del joc.

25N: Canviem les narratives! a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

El 25 de novembre és el Dia Internacional contra les Violències Masclistes. Per aquest motiu, la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General ha acollit un muntatge expositiu  instal·lat per la Comissió d’Igualtat de la Facultat de Ciències de la Comunicació.

L’objectiu de l’exposició és la necessitat de mostrar una altra narrativa, on és possible crear un relat lliure de violències masclistes i que lluiti contra el patriarcat.

Exposició ‘Ciència i Poesia’, edició 2023 a la Biblioteca de Ciència i Tecnologia

La Biblioteca de Ciència i Tecnologia ha creat una exposició per donar  visibilitat al seu projecte de difusió de la #CiènciaiPoesia que està portant a terme a través de la xarxa X per posar de manifest les interrelacions entre ambdues disciplines.

Fes una ullada a les fotografies del muntatge expositiu!

Exposició “Periodistes en vinyetes” a la Biblioteca de Comunicació i Hemeroteca General

La Biblioteca ha organitzat una exposició de còmics relacionats amb el periodisme més rellevants que formen part del seu catàleg amb la col·laboració del professor Josep-Manuel Silva.

A l’exposició havia un recull de còmics en els quals els periodistes tenen un paper principal i havia també una selecció de reportatges periodístics en forma de còmic.

Premis Nobel en Ciències Econòmiques 2021-2023 Biblioteca de Ciències Socials

Amb motiu de l’acte de reconeixement de la Facultat d’Economia i Empresa a l’economista ha fet a la Claudia Goldin, que ha estat guardonada amb l’edició 2023 del Premi del Banc de Suècia en Ciències Econòmiques. La biblioteca de Ciències Socials ha creat una exposició bibliogràfica per repassar la trajectòria professional i la bibliografia dels guardonats en aquesta categoria dels últims tres anys.

Consulta l’exposició virtual

Aida Fernández