L’any passat 2022 es van complir 30 anys des de la introducció dels estudis d’Egiptologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. En efecte, el mes d’octubre de 1992, es va començar a impartir a la nostra universitat el màster propi en Estudis Orientals: Egiptologia, Assiriologia i Indoeuropeística Oriental. Des de llavors, s’han anat succeint de manera ininterrompuda diferents titulacions de màster i doctorat, primer més generals (estudis orientals) i després ja específiques d’Egiptologia, fins culminar en l’actual màster universitari en Egiptologia, de 120 crèdits i dos anys de durada. Aquestes titulacions s’han ofert des de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA) i des de la Facultat de Filosofia i Lletres.
Actualment, la UAB és l’única universitat de Catalunya, Espanya i tot el món de parla hispana que ofereix titulacions, matèries o línies de recerca en Egiptologia a tots els nivells i àmbits de la docència universitària. Així, a més del màster universitari esmentat, els professors d’Egiptologia de la nostra universitat imparteixen matèries sobre història i llengua de l’antic Egipte al grau en Ciències de l’Antiguitat i dirigeixen doctorands en el marc de la línia de recerca d’Egiptologia i Orientalística antiga del programa de doctorat en Ciències de l’Antiguitat i de l’Edat Mitjana del Departament del mateix nom. A més, des de l’IEPOA, imparteixen tres MOOCs de temàtica egiptològica a la plataforma Coursera-UAB, una Diplomatura de Postgrau pròpia que porta per títol Antic Egipte: Espais, Llenguatges, Identitats, i 10 cursos d’especialització sobre aspectes diversos de la civilització dels faraons.
És evident que la implantació d’una disciplina acadèmica a un centre universitari comporta necessàriament la creació d’una bona biblioteca sobre la matèria, perquè estudiants, docents i investigadors puguin tenir a l’abast la bibliografia especialitzada imprescindible per als seus estudis, activitats docents i recerques. És per això que en els darrers 20 anys, des de l’IEPOA, s’ha fet una important tasca de creació d’una biblioteca especialitzada d’Egiptologia, essencialment a través de fons provinents de projectes de recerca o de donacions privades. Avui dia, aquest fons està integrat a la Biblioteca d’Humanitats de la UAB i rep el nom de Col·lecció Jesús López d’Egiptologia.
En efecte, el nucli original d’aquesta col·lecció va ser la biblioteca privada de l’egiptòleg Jesús López (1933-2002). López va ser professor i investigador de l’IEPOA als anys 90 del segle passat. Havia nascut a Madrid, però, en no existir estudis d’Egiptologia a Espanya, es va traslladar a París per completar la seva formació universitària, i allà es va doctorar, va esdevenir investigador titular del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) i es va instal·lar definitivament. Era especialista en filologia egípcia i, en concret, en paleografia hieràtica, disciplina de la qual va arribar a ser una autoritat mundial. Després del seu sobtat traspàs, l’any 2002, la seva vídua, Chiara López, va fer donació a l’IEPOA de la seva biblioteca privada.
Els anys següents, aquest nucli original es va anar enriquint amb altres fons. Així, l’any 2005 es va dissoldre la fundació privada Aula Aegyptiaca de Barcelona, que s’havia dedicat a la recerca i a l’alta divulgació en Egiptologia, i l’IEPOA va ser l’hereu dels seus actius, el més important dels quals era una biblioteca especialitzada. Entre 2005 i 2012, l’IEPOA va anar adquirint, amb recursos provinents dels seus projectes de recerca, els catàlegs sencers d’institucions com l’Institut Français d’Archeologie Orientale (IFAO) d’El Caire, un dels centres egiptològics més importants del món i més actius pel que fa a publicacions, i de l’Australian Centre for Egyptology de Sydney, a més de la totalitat de les obres egiptològiques d’importants sèries com els British Archaeological Reports-International Series (Oxford) o Orientalia Lovaniensia Analecta de l’editorial Peeters de Lovaina.
Fins l’any 2015, els diversos fons bibliogràfics d’Egiptologia de la UAB estaven ubicats a tres espais diferents. A la seu de l’IEPOA, a l’edifici Mòdul de Recerca A, es trobaven els fons (tant monografies com revistes) rebuts per aquest Institut a través de donacions (Jesús López, Aula Aegyptiaca), mentre que la bibliografia adquirida a través de projectes de recerca s’ubicava a la Biblioteca d’Humanitats, a la secció general d’Història (monografies), i a la Sala de Revistes. L’any 2015, la Biblioteca d’Humanitats i l’IEPOA van arribar a un acord per unificar tota la bibliografia egiptològica de la UAB en un sol espai. I d’aquesta manera va néixer l’actual Col·lecció Jesús López d’Egiptologia. A partir del fet que l’Egiptologia és una disciplina de disciplines, en el sentit que abasta àmbits tan diversos com la filologia, la lingüística i els textos; la història, l’arqueologia i la història de l’art; els estudis socials i de gènere; els estudis antropològics i religiosos; o els estudis sobre ciència i tecnologia (medicina, astronomia, matemàtica, etc.), es va optar per ubicar-la en un espai propi i no fragmentar-la entre les diferents seccions de la biblioteca. Es comptava amb l’important precedent de la Col·lecció d’Àsia Oriental. Així, la col·lecció egiptològica està instal·lada a la tercera planta de la Biblioteca d’Humanitats, en un espai propi, ampli i còmode, amb taules per quatre persones, on estudiants, professors i investigadors poden treballar a gust i amb tot el material a mà i que és suficientment espaiós i versàtil per permetre la fàcil incorporació de nous fons.
I en efecte, l’any 2019 la UAB va adquirir un nou important fons, que l’IEPOA ja tenia en usdefruit, a la seva propietària, Rosa Pardina Clar, mecenes i estudiosa del Món Antic. Aquest fons provenia de la Università degli Studi di Milano, a Itàlia, i consistia en un important nombre de monografies i revistes, algunes completes; la universitat italiana les havia posat a la venda perquè havia adquirit, a la seva vegada, la completíssima biblioteca privada de l’egiptòleg Elmar Edel (1914-1997), i posseïa ja aquells volums. El mateix any, l’especialista en estudis coptes i antic professor de llengua egípcia i copta de l’IEPOA de la UAB, Alberto Quevedo Álvarez, va fer donació a la UAB de la seva important biblioteca privada especialitzada en filologia i cultura copta. Finalment, l’any 2022, l’IEPOA ha rebut en donació el catàleg complet, excepte títols exhaurits, de l’Institut Txec d’Egiptologia (Charles University, Praga), gràcies a la generositat del seu director, el reconegut egiptòleg Miroslav Bárta.
En l’actualitat, la Col·lecció Jesús López d’Egiptologia consta d’uns 5.000 volums entre monografies, sèries i revistes i està en creixement i actualització permanent.
L’autor d’aquestes línies, director de l’IEPOA de la UAB des de 2015, desitja agrair a Núria Gallart Marsillas, directora de la Biblioteca d’Humanitats en el moment en què es va crear l’actual Col·lecció Jesús López d’Egiptologia, Ana Escañuela Barradas, actual directora de la Biblioteca d’Humanitats, i Francisco Silva Ortega, actual Gestor de la Col·lecció, el seu suport entusiasta al projecte de creació d’una secció específicament egiptològica dins de la Biblioteca d’Humanitats de la nostra universitat. Sense aquest suport i la seva professionalitat i entrega, aquesta fita, que tants beneficis ha reportat als egiptòlegs i estudiants d’Egiptologia de la UAB, no hauria estat possible.
Josep Cervelló Autuori
Director de l’Institut d’Estudis del Pròxim Orient Antic (IEPOA)