EL TREBALL ens permet satisfer moltes de les nostres necessitats, però també pot representar un risc per a la nostra salut, que és necessari identificar i controlar. El contracte de treball és quelcom més que un contracte d’intercanvi (diners per activitat), és un acte jurídic amb dimensió social.
La Organització Mundial de la Salut (OMS) va definir el terme de Salut com l’equilibri entre el benestar físic, psíquic i social de les persones i no únicament com l’absència d’afecció o malaltia. En el treball si tenim en compte LA SALUT en totes les seves dimensions, física, psíquica i social, hem de considerar tots els factors que poden arribar a provocar un dany en ella com, per exemple, els productes que s’utilitzen, els equips i eines, les instal·lacions, etc., així com tots els aspectes organitzatius, que també poden influir en la salut. En definitives la pèrdua de salut en el treball en cap cas és fruit de l’atzar, sinó de les condicions laborals en que hem de desenvolupar la nostra feina.
En un sentit ampli, les condicions de treball són les característiques pròpies del treball, és a dir el conjunt de variables que defineixen la realització d’una tasca en un entorn de treball, que poden tenir una influencia significativa en la salut dels treballadors.
Article 4 de la Llei 31/1995 defineix per condicions de treball qualsevol característica d’aquest que pugui tenir una influencia significativa en la generació de riscos per a la seguretat i la salut del treballador.
En queden específicament incloses:
a) Les característiques generals dels locals, les instal·lacions, els equips, els productes i altres estris existents en el centre de treball.
b) La naturalesa dels agents físics, químics i biològics presents en l’ambient de treball i les seves corresponents intensitats i concentracions o els seus nivells de presència.
c) Els procediments per a la utilització dels agents esmentats anteriorment que influeixen en la generació dels riscos mencionats.
d) Totes aquelles altres característiques de la feina, incloent-hi les relatives a la seva organització i ordenació, que influeixen en la magnitud dels riscos als quals estigui exposat el treballador