Dijous al Consell de Govern es van aprovar dues ofertes públiques d’ocupació que afecten el PAS-F de la UAB:

1) Per un costat s’ha aprovat l’oferta pública ordinària que inclou un 120% de la taxa de reposició i que té la següent configuració:

  • 34 places C1
  • 5 places A2
  • 2 places A1

2) A la mateixa reunió s’ha aprovat l’oferta pública d’estabilització que contempla la llei 20/2021. En aquest cas amb aquesta configuració:

  • 23 places C1
  • 11 places A2
  • 1 plaça A1

Què hem aconseguit amb l’aprovació de totes dues ofertes públiques? Hem pressionat a la gerència fins que la UAB ha utilitzat tot el marge que dona la llei per tal d’oferir el màxim de places possibles. No era aquesta la primera intenció del gerent. Això ho hem aconseguit en totes dues ofertes públiques.

Alhora hem introduït una novetat significativa en les places que han estat considerades per l’oferta pública d’estabilització: Per primer cop, les places de finançament específic han estat incloses i comptabilitzades. Això ens permet estabilitzar places que havien estat considerades per la gerència com a places “externes”, i, per tant, condemnades a la precarietat indefinida. El concepte de places que poden ser estructurals queda actualitzat i renovat. Ara aquestes places formen part de la plantilla de la UAB i hauran de ser convocades durant l’any 2022.

Quines són aquestes places? Les places d’A1 i A2 corresponen a 9 places de gestors de projectes de l’OPI, 2 a l’ICTA, i 1 a l’Oficina de Valorització i Patents. Pel que fa a les places C1 d’estabilització, la gerència vol decidir finalment on les ubica.

Què passarà a partir d’ara? Un cop aprovades pel Consell de Govern, ambdues ofertes públiques seran publicades al DOGC, i com a mínim les places de l’oferta pública d’estabilització hauran de ser convocades abans del 31 de desembre del 2022.

I ara que volem des de CCOO? Volem que el màxim de places siguin convocades per la via del concurs tal com estableix la llei. Alhora tenim molt clar que la norma ens permet també obrir noves vies per tal de buscar solucions per aquelles companyes que no han superat els darrers processos d’oposicions. Ara tenim més eines i des de CCOO aprofitarem al màxim aquestes vies per estabilitzar a qui estigui en aquesta situació. Si teniu dubtes us podeu posar en contacte amb nosaltres.

Volem recordar que aquesta llei, com totes les altres que han permès processos d’estabilització han estat fruit d’un acord sindical. S’ha de posar en valor la utilitat de la pressió sindical. Que no us enganyin, no és el mateix tenir un lloc de treball consolidat que temporal.