Benvolgudes/uts,

No volem generar una dinàmica en bucle de retrets entre seccions sindicals, però hi ha certes acusacions que no podem deixar d’aclarir i de respondre. Coneixeu les nostres delegades i delegats a la Junta i per respecte a la seva feina, als nostres votants, i afiliats i afiliades, no podem deixar sense resposta algunes afirmacions. Mirarem de no entrar en cap tema personal i quedar-nos en els fets concrets. Així doncs, hem preparat aquest escrit per tal que qui vulgui pugui tenir accés a la informació.

Respecte al comunicat de la Junta,

El reglament estableix molt clarament la fórmula per a fer un canvi de presidència. En l’apartat corresponent diu així:

DEL PRESIDENT

Art. 14.

Són funcions del President:

a) La representació formal de la Junta de Personal als efectes de coordinació

b) Presidir i moderar les reunions del Plenari i coordinar la Comissió permanent

c) En general, tot alIò que li encarreguin el Plenari o la Comissió Permanent, dins del marc legislatiu vigent

Art. 15.

A més de cessar en les circumstàncies que preveu la Llei, el President pot ser objecte de moció de censura.

Aquesta moció de censura podrà ser promoguda pel 25% dels membres de la Junta, mitjançant escrit motivat que ha de ser presentat al Secretari. La moció de censura ha d’incloure una proposta alternativa de President.

La moció de censura haurà de ser debatuda en una sessió extraordinària del Plenari, convocada amb aquest tema com a únic punt de l’ordre del dia.

Per tal que la moció de censura sigui aprovada, cal el vot favorable de la majoria absoluta dels membres de la Junta de Personal.

El reglament de la Junta és patrimoni de totes i totes les treballadores del PAS-F de la UAB i per nosaltres és quelcom que cal complir escrupolosament per respecte a totes les treballadores i a totes les membres de la Junta.

És sorprenent que algú pretengui fer-te fora d’un càrrec per al qual has estat escollit democràticament, sent la llista més votada, i pensi que amb demanar-te la dimissió és suficient.

Volem explicitar també, que vam demanar que al comunicat es fes constar la nostra opinió de com s’havia de fer el canvi a la Junta i que també s’annexés el reglament, però la nova direcció de la Junta no ho va voler incorporar.

Respecte al comunicat de l’ADT.

Pel que fa a les explicacions de les companyes d’ADT, de per què van acceptar els canvis a la Presidència de la Junta no tenim més que respectar el que expliquen. És la seva opinió. Tot i això, cal matisar quan diuen que:

CCOO es va negar i va recomanar que les seccions sindicals restants féssim una moció de censura per complir amb el Reglament de la Junta.”

Ja hem explicat que pretenien fer el canvi saltant-se el reglament i que per nosaltres és una línia vermella, per tant, no és cap recomanació sinó la seva obligació. No entenem per què no vam voler incloure al comunicat la nostra versió i l’articulat al qual fem referència.

Des de l’inici d’aquesta legislatura, des d’ADT hem patit el boicot constant per part de CCOO per no voler deixar-nos formar part de les comissions de treball i negociació amb l’empresa escudant-se en què no havíem tret el 10% dels vots en les darreres eleccions.

CCOO no ha boicotejat de cap manera a les companyes simplement perquè no podem. No tenim aquesta potestat. Les companyes de l’ADT han estat convocades des del primer dia a les comissions de treball i han anat a les que han pogut o volgut. Dit això la legislació vigent és molt clara respecte a la representativitat a les taules de negociacions. En aquest sentit, no es poden modificar els percentatges establerts a plaer. El que hem dit és que no tenen legitimitat legal per negociar formalment.

Fetes les consultes legals corresponents, tenint la resolució de la Síndica de Greuges i finalment tenint el recolzament de la majoria de la Junta es va dictaminar que el 10% esmentat fa referència a les negociacions de l’àmbit estatal i autonòmic, és a dir, fora de la UAB.

La resolució de la Síndica que citen, simplement no existeix. La Síndica no té competències en aquest àmbit. Fer veure el contrari és posar-la en un compromís públicament. La Síndica va fer unes recomanacions de bona convivència i vam ser els primers a posar-les en marxa. Tampoc la Junta de PAS té potestat per emetre dictàmens.

També és fals que el 10% faci referència a l’àmbit estatal o autonòmic. Us posem l’articulat de l’EBEP perquè en feu lectura vosaltres mateixes:

Artículo 33. Negociación colectiva.

1. La negociación colectiva de condiciones de trabajo de los funcionarios públicos que estará sujeta a los principios de legalidad, cobertura presupuestaria, obligatoriedad, buena fe negocial, publicidad y transparencia, se efectuará mediante el ejercicio de la capacidad representativa reconocida a las organizaciones sindicales en los artículos 6.3.c); 7.1 y 7.2 de la Ley Orgánica 11/1985, de 2 de agosto, de Libertad Sindical, y lo previsto en este capítulo.

A este efecto, se constituirán Mesas de Negociación en las que estarán legitimados para estar presentes, por una parte, los representantes de la Administración Pública correspondiente, y por otra, las organizaciones sindicales más representativas a nivel estatal, las organizaciones sindicales más representativas de comunidad autónoma, así como los sindicatos que hayan obtenido el 10 por 100 o más de los representantes en las elecciones para Delegados y Juntas de Personal, en las unidades electorales comprendidas en el ámbito específico de su constitución. 

Per tant, és evident que en no tenir aquest 10% les companyes no estan legitimades per formar part d’aquestes meses. Que algú manifesti públicament el seu desconeixement sobre la normativa legal ens diu molt.

“Per altra banda, l’empresa ha paralitzat (batallarem per reactivar-la), la negociació dels nous models de Gestions Acadèmiques i Econòmiques a causa que des de CCOO van trencar el deure de sigil fent un comunicat abans de Nadal, informant del primer esborrany i del seu contingut, que se’ns va presentar des de Gerència i on se’ns va demanar explícitament no fer-lo encara públic”

Informem l’ADT que les negociacions ja estan reobertes, no cal que batallin per reactivar-la… (sic). Les negociacions es van reprendre el dia 14 i el comunicat d’ADT és del dia 17. Aquesta informació és falsa i vol donar una imatge que no es correspon amb el que ha passat.

Tampoc és cert que “des de CCOO van trencar el deure de sigil”. Ara es fa servir un argot legal que no es correspon als conceptes.  El deure de sigil l’hem d’observar i complir, però aquest deure fa referència a “l’obligació legal dels empleats públics de mantenir discreció i no fer ús d’informacions que coneguin per raó del seu càrrec en benefici propi o de tercers, o quan la seva difusió pugui causar perjudici a l’interès públic.” Com veieu cap de les circumstàncies han estat traïdes.

Nosaltres no fem propis els arguments de la gerència. No ens sembla bé que la gerència, que incompleix constantment acords signats, marqui els temps i la forma en un procés de negociació.

També hem patit com des de CCOO han enviat correus i comunicats com a Junta sense informar-ne a totes les forces sindicals representades a la pròpia Junta, a l’estil dictatorial.

Aquesta informació tampoc és certa. Des de CCOO no hem enviat cap comunicat en nom de la Junta. És possible que des de la Junta s’hagin comès errors. És possible que s’hagin enviat correus amb millor o pitjor fortuna, però no s’ha fet des de la nostra secció sindical. La responsabilitat de les comunicacions de la Junta són de la secretaria (podeu veure el reglament) i, precisament el correu al que fan referència les companyes, va sortir per aquest canal oficial. No sabem de cap correu enviat en nom de la Junta que no hagi estat enviat per aquest canal.

Parlar d’estil dictatorial que hem fet servir “durant dècades” unes persones que no han volgut adjuntar el reglament en un comunicat de la Junta (ni reflectir ni transaccionar les nostres esmenes al comunicat, sent CCOO la llista majoritària) és ridícul. Ja heu vist que som uns dictadors que el que fem és compartir les informacions d’una negociació amb el conjunt de treballadores i treballadors.