La normativa de Seguretat Social defineix accident de treball com ‘tota lesió que la persona treballadora pateix amb motiu o a conseqüència del treball que realitza per compte d’altri’.
Com es classifiquen?
Segons les conseqüències
- Sense baixa: són aquells que no donen lloc a una baixa mèdica, però han causat un dany personal.
- Amb baixa: són aquells que donen lloc a una baixa mèdica
Segons el lloc on es produeixen
- In itinere: en anar al lloc de treball o en tornar-ne, fora de la jornada laboral.
- En jornada: tenen lloc dins de la jornada de treball. Cal destacar que a la UAB considerem també com accidents laborals els de tipus psicosocial.
Segons la gravetat (lleus, greus o mortals)
Com ho gestionem?
A la UAB hem de donar avis dels accidents ocorreguts, per tal que s’investiguin i no es tornin a produir i per tal que la persona accidentada tingui dret al reconeixement de l’accident com a laboral per part de la mútua de l’empresa.
En cas d’accident, ens hem de posar en contacte amb el Servei Assistencial de Salut (SAS de la UAB) perquè ens derivi a la Mútua adscrita a la Seguretat Social i l’accident pugui ser reconegut com a laboral, i amb l’Àrea de Prevenció i Assistència perquè pugui fer-ne la corresponent investigació i seguiment.
El metge del servei de salut (que té contacte amb la mútua) t’ha de facilitar un volant d’assistència sanitària per omplir. La Mútua ja es posarà en contacte amb la persona treballadora accidentada per fer les gestions i seguiment mèdic que calgui. Per tal que hi hagi una investigació i es prenguin mesures preventives per tal d’evitar nous accidents, podem omplir i enviar aquest formulari, a la vegada que contactem amb l’Àrea de Prevenció.
Si no s’ha produït un accident, però considerem que existeixen condicions que el puguin provocar, també podem enviar un comunicat de risc.
Si l’accident causa baixa mèdica, i la mútua no la reconeix com a accident laboral, s’ha de gestionar amb el teu metge de capçalera, que valorarà el teu estat i t’orientarà en com demanar un canvi de contingència. Després hauràs de fer una reclamació a través de l’oficina virtual de reclamacions a mútues.
Aquí et deixem una píndola informativa on s’explica breument i de forma resumida com actuar.