L’objectiu de la vigilància de la salut és analitzar l’impacte de les condicions laborals, fer un seguiment de l’eficàcia de la prevenció que es fa a l’empresa i detectar de manera precoç possibles danys a la salut relacionats amb les condicions de treball.

Es fa mitjançant una sèrie d’activitats sanitàries (enquestes i indicadors de salut, investigació de la sinistralitat laboral, reconeixements mèdics, estudis epidemiològics, etc.) que permeten analitzar i valorar l’estat de salut de les persones treballadores amb relació als riscos de cada lloc de treball, i planificar accions per millorar la prevenció.

Fer només reconeixents mèdics suposa no complir amb els requisits legals de la vigilància de la salut! Només en són una part.

A la UAB és la Unitat de Salut Laborall’encarregada de desenvolupar les activitats de vigilància de la salut de les persones treballadores. Des de la USL podeu sol·licitar fer-vos el reconeixement mèdic.

També, si sou treballadores embarassades i/o lactants o treballadors o treballadores especialment sensibles, és a dir, vulnerables per les vostres condicions de salut o característiques personals, teniu dret a ser avaluats a la USL per tal que la UAB us protegeixi adaptant o canviant el vostre lloc de treball de manera que la feina no et posi en situació de perill.

Recordeu que com a treballadors/es de la UAB en matèria de vigilància de la salut tenim aquests drets:

  • Ser consultades i participar a través dels delegats i delegades de prevenció.
  • Dret a una vigilància de la salut col·lectiva i específica individual que inclogui la perspectiva de gènere, d’edat i l’antiguitat en el lloc de treball.
  • Que analitzin els resultats per tal de millorar les condicions de treball, detectar problemes de salut relacionats amb el treball abans que es converteixin en malalties i definir si un problema de salut pot tenir un origen laboral.
  • No es pot utilitzar amb la finalitat de discriminar ni d’acomiadar.
  • Si t’han d’adaptar el lloc de treball, pots aportar els teus informes del sistema públic de salut. Recorda’t de quedar-te amb el rebut assegurant que els has lliurat.
  • És molt important conservar els informes mèdics i les avaluacions de riscos, ja que et poden ajudar en cas d’una possible reclamació de malaltia professional o accident de treball.

Per qualsevol dubte o necessitat, podeu contactar amb els i les delegades de prevenció i amb la secció sindical de CCOO.

Aquí et deixem una píndola informativa on s’explica breument i de forma resumida el què hem de saber.