Dimecres 18 de novembre es va celebrar la primera sessió informativa del cicle “Fer pràctiques i treballar a l’estranger: oportunitats i reptes”, que es va titular “Moure’t des de la UAB cap al món”.

En aquesta sessió, que va omplir la Sala d’Actes del Rectorat, es van presentar els diversos programes i beques que faciliten als estudiants i graduats la mobilitat internacional, tant per a estades acadèmiques com per a estades de pràctiques o per a la cerca de feina en altres països.

L’objectiu de la sessió informativa era mostrar els recursos  per accedir a la informació de cara a organitzar-se i conèixer els tràmits necessaris per ajudar a prendre les decisions més apropiades, segons els interessos i la situació acadèmica particulars.

La sessió, que va estar presidida per Glòria González, vicerectora de Qualitat, Docència i Ocupabilitat, es va dividir en dues parts:

La primera part va anar a càrrec de personal tècnic de la UAB:

  • Marta Vilalta, cap de l’Àrea de Relacions Internacionals,  va parlar de la beca Erasmus+, però també d’altres programes per finançar els estudis. Us recomanem la visita al portal Mobilitat i Intercanvi, on trobareu tota la informació detallada d’aquests programes.
  • Dolors Sales, responsable de mobilitat professional internacional de Treball Campus, va parlar dels programes de pràctiques i feina a l’estranger. Vam descobrir que la llista de programes és molt extensa i  també que al web de Treball Campus es poden fer cerques d’aquestes programes per països i per sectors professionals. Destaquem la tasca que fan d’acompanyament de la carrera professional d’estudiants i graduats, que té com a eixos bàsics: 1) la gestió de pràctiques  i inserció, 2) l’orientació acadèmic-professional, 3) la mobilitat professional internacional i 4) l’emprenedoria.

En la segona part, dedicada als Speakers’ Corner, vam escoltar els testimonis de quatre estudiants que tenen experiència en el món de les pràctiques a l’estranger:

  • Ricard Parera, vicepresident de pràctiques professionals d’AIESEC-UAB, va explicar el treball que fa aquesta organització sense ànim lucratiu, que està gestionada per universitaris i recent graduats. Tenen dos programes:  Global Entrepreneurs, que promou pràctiques  de 3 mesos sense remuneració, però amb allotjament inclòs i Global Talent, que són pràctiques remunerades per a titulats universitaris amb experiència prèvia. L’entitat dóna suport en tot moment als aprenents i garanteix l’anglès com a llengua de treball arreu del món.
  • Natàlia Peraire, participant programa CRCC Asia, va fer les pràctiques del grau d’Economia i Finances a  la filial d’una empresa francesa a Shangai.  El programa implica 3 mesos de pràctiques, més 20 dies de ruta per Xina per conèixer el país i la seva cultura. Va quedar encantada amb l’experiència i amb les gestions que va fer l’agència per tal de facilitar-li els tràmits i l’estada. Un dels elements clau d’aquest programa és que viuen en una residència amb altres 25 interns i que tenen moltes propostes lúdiques-culturals que els hi fa molt més fàcil la seva integració. A més de considerar aquesta experiència molt positiva per l’aprenentatge personal i professional que va suposar, va poder comprovar que les multinacionals aprecien molt aquest tipus d’experiència, ja que al tornar no  va trigar  gaire a trobar feina.
  • Alba Duran, participant del programa Leonardo da Vinci, que ara ja no existeix i que ha estat substituït pel programa Erasmus+ Pràctiques, ens va explicar la importància de la seva estada de pràctiques a Alemanya i de com ha marcat la seva trajectòria posterior. Tot va començar a amb una Beca Erasmus d’estudi a Noruega, on va conèixer gent i va ampliar el seu marc d’interessos. Després va demanar la beca Leonardo per fer pràctiques en un laboratori sobre bilingüisme a Alemanya. Va ser tan satisfactòria la seva experiència que, fins i tot, va presentar el resultat del seu treball en un seminari. Gràcies a aquesta experiència va veure clar cap a on volia orientar el seu futur i va poder optar al seu lloc de treball actual a Paris, on segueix amb la feina de laboratori en el mateix àmbit. De la seva experiència a Alemanya, a banda de l’aprenentatge, destaca la relació amb els companys i el fet de què es promogui molt la vida social fora de l’ambient laboral.
  • Marc Brunet, participant l’estiu passat del programa Erasmus+ Pràctiques a Alemanya, va tenir la gran sort de poder fer les seves pràctiques al Max Planck Institute, que és el segon institut més important en l’àmbit de la nanotecnologia.  Va treballar moltes hores i no va ser fàcil al començament, perquè s’havia de posar al dia en molts temes, però els companys li van ajudar molt i aviat va estar treballant i aprenent intensament.  Com l’Alba, destaca la importància del sentiment de grup als llocs de treball. Allà és habitual que s’organitzin barbacoes, quedades per assajar en una banda o partits voleibol amb els companys (inclosos els caps). Va quedar fascinat amb la seva experiència i ja té clar que la repetirà l’estiu vinent.

Per últim, volem mencionar les recomanacions pràctiques que més es van repetir: 1) És important informar-se amb temps de les opcions existents. 2) És convenient no concentrar-se en un únic objectiu, sinó que és més interessant preveure 2-3 sectors professionals i 2-3 opcions de països on realitzar l’estada. 3) És fonamental acreditar el nivell d’idiomes i  4) És molt recomanable comunicar els projectes al professorat i coordinadors d’intercanvi, ja que ells tenen contactes i informacions que poden ser de gran utilitat.

La sessió va ser molt fructífera. Els assistents  van arribar amb moltes ganes d’informar-se i, fins i tot, es van exhaurir els 622 fulletons i llibres que es van oferir en un estand al costat de la Sala d’Actes. Aquest materials, van ser una aportació de les Representacions de la Comissió Europea a Barcelona i Madrid, així com l’Oficina de Publicacions de la UE.

Al finalitzar la sessió es va obrir el torn obert de paraules i va permetre aclarir dubtes diversos.

Aviat trobareu el vídeo i les presentacions al portal del Treball Campus. De moment us convidem a veure una recopilació de fotografies al perfil de facebook del Centre de Documentació Europea.