Aquest migdia hem celebrat la 2a tertúlia Talking about Europe que tenia com a tema de debat la Política de Seguretat i Defensa comuna de la Unió Europea.

Desafortunadament, esdeveniments, com ara la nova sèrie d’atacs a París i les molt recents operacions policials a Brussel·les, han donat un nou impuls al debat enfront de l’amenaça de les forces del terrorisme extremista religiós. De tal manera que els termes de la xerrada han portat els participants a plantejar-se moltes qüestions sobre les maneres d’enfrontar-se aquest fenomen, les oportunitats, però també les limitacions d’una acció conjunta a nivell europeu i les responsabilitats d’Occident enfront de la complicada situació de conflicte a l’Orient Mitjà. Finalment, la xerrada ha portat cap a una reflexió sobre el debat entre seguretat i privacitat, al costat d’alguns comentaris sobre la possibilitat d’una ulterior integració supranacional en acció exterior i polítiques de seguretat i defensa.

El tema és molt dolorós i costa tenir una visió optimista en aquests moments, però no podíem acabar sense tenir propostes esperançadores i al final han anat apareixent. Destaquem dues, la primera seria la idea de trobar una alternativa  al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, més actualitzada als reptes actuals. La segona té a veure amb l’Aliança de les Civilitzacions,  ja que alguns pensem que caldria recuperar la idea de trobar un nou diàleg que renovi els termes de les relacions en aquest món nostre tan globalitzat i multicultural.

Si fem valoració de com evoluciona l’activitat, estem molt satisfets, ja que veiem que cada cop ve més gent (en la primera érem 14 persones i avui hem estat 17) i també que molts no coneixien el Centre fins ara. Per tant, constatem que la proposta funciona, que desperta interès i que, a més a més, arriba a gent de diversos col·lectius: estudiants de grau, de postgrau, docents i personal d’administració i serveis.

A l’esdeveniment facebook de la convocatòria trobareu la selecció d’enllaços que vam fer sobre el tema i més fotografies de la tertúlia.

Respecte a la data de la propera, us anunciem que serà durant la segona quinzena de gener. Al tornar de vacances de Nadal fixarem la data i el tema de debat i començarem la difusió..Si teniu propostes per a nous temes de debat, no dubteu a fer-nos-los saber.