161128-2 MorataEl proper 2 de desembre es recordarà la figura i el pensament del Dr. Francesc Morata (1946-2014), catedràtic de Ciències Polítiques de la Universitat Autònoma de Barcelona, Càtedra Jean Monnet ad personam en els estudis europeus i un dels promotors dels estudis transfronterers a la Península Ibèrica, a l’Aula Europa, amb la presentació d’una novetat editorial:

Cancela, C., Durà A. y A. Noferini (coord.), 2016, Europa, políticas públicas y gobernanza. Las ideas y las redes de un académico europeísta: en recuerdo de Francesc Morata, Andavira Editora, Santiago de Compostela.

Es tracta d’una obra col·lectiva en la qual han participat 28 autors entre acadèmics i especialistes dels temes europeus de diferents universitats i Estats-membre de la UE.

Aquest homenatge es farà dins del primera part de la  Jornada  “Polítiques públiques, territori, fronteres i governança. Una mirada comparada a la cooperació territorial a Espanya i a Europa”, que organitza la Red Europea de Cooperación Territorial (RECOT).

La segona part de la jornada estarà, en canvi, dedicada a reunir alguns dels principals especialistes de les polítiques transfrontereres a la Península Ibèrica per debatre sobre l’actual desenvolupament de les polítiques transfrontereres a la frontera Franco-Espanyola i a la frontera Hispano-Lusa.

Estructura de la jornada:

12.00 – 12.15 Salutacions institucionals. —  Laura Rahola, Responsable de premsa de les institucions europees a Barcelona.

12.15 – 12.30 Introducció a la jornada. — Antoni Durà, Director del Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

12.30 – 13.30

EUROPA, POLÍTIQUES PÚBLIQUES I GOVERNANÇA. LES IDEES I LES XARXES D’UN ACADÈMIC EUROPEISTA: EN RECORD DE FRANCESC MORATA,

13.00 Conferència: La Eurorregión Pirineos Mediterráneo y la gobernanza territorial transfronteriza. — Mireia Canals, Secretaria General de la Euroregió Pirineus Mediterrània.

13.00 – 13.15 Presentació de la iniciativa editorial. — Celso Cancela, Antoni Durà i Andrea Noferini

13.15 – 13.30 La idea de Europa según Francesc Morata: la construcción de las capacidades institucionales como modelo de legitimación democrática. — Argimiro Rojo Salgado, Catedràtic de Ciència Política i de la Administració a  la Universidade de Vigo.

13.30 – 13.45 Conclusions. — Tilman Morata Liebert, Comissió Europea – Dirección General d’Acció pel Clima.

Les activitats es reprenen a partir de les 15.15h amb la segona part de la jornada dedicada a algunes experiències de cooperació territorial a Espanya i a Europa.

15.15 – 16.30

Taula rodona: EL TERRITORI I LES FRONTERES COM A FACTOR CLAU DE DESENVOLUPAMENT I COHESIÓ SOCIAL: LES EXPERIÈNCIES IBÈRIQUES  

Modera: Andrea Noferini – Universitat Pompeu Fabra I Universitat Autònoma de Barcelona, Departament de Ciències Polítiques.

La frontera entre España y Portugal: la Eurorregión Galicia-Norte de Portugal.– Celso Cancela y Enrique Varela, Área de Ciència Política i de la Administració, Universidade de Vigo.

25 años de cooperación transfronteriza entre Francia y España en el marco comunitario: el programa INTERREG. — Margarida Castañer, Joan Vicente i Jaume Feliu, Departament de Geografia, Universitat de Girona.

El proyecto COOP-RECOT II: excelencia e innovación en las euroregiones.– Antoni Durà, Francesco Camonita y Matteo Berzi, Departament de Geografia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Barcelona, 2 Desembre 2016
Aula Europa, seu de las institucions europees a Barcelona,
Passeig de Gràcia 90, 08008 Barcelona

Entrada lliure. Per a l’assistència, confirmar a
francesco.camonita@uab.es
matteo.berzi@uab.es

Esdeveniment facebook

Postdata:

Fotografies de l’acte a facebook