Dimarts

23 de novembre

16.00 Obertura de les Jornades Culturals “Ela” a càrrec de les professores del departament de portuguès: Sandra Cruz i Ângela Nieto.

16.10 Conferència: Qui són les dones brasileres?”

A càrrec de Marta Orsini, periodista i investigadora.

Ja cantava Rita Lee a la tornada de la cançó Pagu que “cap brasilera és un cul”. Tot i així, la imatge de les dones brasileres, relacionada a cossos plens de corves i a la idea d’una enorme sensualitat, continua en l’imaginar col·lectiu dins i fora del Brasil. Perr trencar aquest estereotip i oferir una mirada més àmplia al respecte de la figura de la dona brasilera, donarem una visió de la dona a través del temps. Des de les arrels, el mestissatge, passant per l’esclavitud, contemplant els aspectes econòmics, polítics i socials que han anat conformant la identitat d’aquestes dons fins avui. Més tard, aprofitarem l’ocasió per presentar la pel·lícula Que horas ela Volta i parlar dels temes que hi apareixen, així com de la polèmica que va començar al Brasil.

18.30 Pel·lícula: Que horas Ela Volta? (2015) d’Anna Muylaert (VOSE).

Sinopsi: Després de deixar la filla a l’interior de Pernambuco i passar 13 anys com a mainadera del noi Fabinho a São Paulo, la Val té estabilitat financera però conviu amb la culpa de no haver criat la seva filla Jéssica. A tocar de l’examen final del noi, però, ella rep una trucada de la filla que sembla ser la segona oportunitat. Jéssica vol recolzament per anar a São Paulo a fer l’examen. Amb alegria i alhora recel, la Val prepara la tan esperada vinguda de la filla, recolzada pels seus patrons. Pero quan la Jéssica arriba, la convivència és difícil. No actua dins del protocol que s’espera, i això genera tensió dins la casa. A tots els agafa desprevinguts l’autenticitat de la seva personalitat. En mig de tothom, dividida entre el menjador i la cuina, la Val haurà de trobar un nou mode de vida.

Lloc: Sala d’actes


Dijous

24 de novembre

16.00 “Una panoràmica de l’escriptura femenina en l’àmbit lusòfon.” A càrrec d’Elena Losada Soler, professora titular de literatura portuguesa.

La crítica feminista, especialment la ginecocrítica, ens ha ensenyat a visibilitzar l’escriptura de les dones i a buscar-ne algunes preguntes: Qui soc jo? Qui soc jo al món? Com parlo al món? Si les preguntes són quasi invariables les respostes són múltiples, tantes com les escriptores que les han intentar respondre. Aquesta conferència vol oferir al públic una panoràmica de l’evolució de la literatura d’autoria femenina en l’àmbit lusòfon, de les preguntes i de les respostes, especialment a Portugal i al Brasil, emfatitzant el període contemporani. 

18.00 Pel·lícula: Njinga. Mulher. Guerreira. Rainha de Angola (2013) de Sérgio Graciano. (VO)

Sinopsi: Reina dels regnes de Ndongo (o Ngola) i de Matamba, Njinga (1583-1663) va ser una guerrera africana que durant quatre dècades va fer de tot per evitar que el seu poble acabés caient al cruel destí de l’esclavitud, generalitzat pels europeus al segle XVI. Coratjosa i decidida, era filla del rei Kilwanji i germana de Mbandi. Aquest, es va revoltar contra el domini portuguès el 1618 i va ser derrotat per les forces de Luís Mendes de Vasconcelos. Després de diversos anys d’incursions portugueses per capturar esclaus, i entre batalles intermitents, Njinga va aconseguir negociar un tractat de termes iguals, arribant a convertir-se al cristianisme per enfortir la confiança entre els dos pobles, adoptant el nom portuguès Ana de Sousa. Determinada a protegir els seus, va ajudar a reinserir antics esclaus i va crear una economia que, al contrari d’altres, no depenia del tràfic de persones. Njinga va morir als 80 anys, admirada i respectada per Portugal, després d’una lluita coratjosa contra l’ocupació colonial, en defensa del poble mbundu.

19.30 Sorteig i entrega del premi TAP Portugal als alumnes.

Lloc: Sala d’actes

17-11-2016