La Filmoteca Espanyola presenta del 7 a l’11 de desembre de 2016 un cicle dedicat al realitzador portuguès João César Monteiro, i a l’impacte que ha tingut en les obres de Miguel Gomes, João Pedro Rodrigues i Rita Azevedo Gomes, que presenta com “els seus hereus”.

El cicle Ecos de Monteiro, anunciat per la cinemateca d’Espanya, inclou tres llargmetratges del cineasta –A Comédia de Deus (1995), Le bassin de J.W. (1997) i la darrera obra, Vai-e-Vem (2003)-, a les quals s’ajunten A cara que mereces, de Miguel Gomes (2004), Frágil como o mundo, de Rita Azevedo Gomes (2002), i O Fantasma, de João Pedro Rodrigues (2000).

A part dels llargmetratges, també es presentaran curts de diferents autors com João Nicolau (Gambozinos), Pedro Peralta (Mupepy Munatim), Rita Barbosa (À noite fazem-se amigos) i André Godinho (La chambre jaune).

“El cicle ofereix una perspectiva poc usual sobre el projecte [de Monteiro], a través d’alguns dels títols menys coneguts, però no menys rellevants o significatius, en diàleg amb treballs d’autors més recents, als quals se’ls manifesten, d’alguna manera, les propostes, l’energia i la llibertat amb què Monteiro encarava l’art cinematogràfica”, escriu la institució espanyola.

Al text de presentació del cicle, la Filmoteca destaca un cop més la carrera del “prestigiós realitzador, argumentista i crític” portuguès, recorda el camí que ha seguit, des de la formació en cinema al Regne Unit, com a becari de la Fundació Calouste Gulbenkian, fins a les últimes pel·lícules, i citen obres com Fragmentos de um Filme Esmola: A Sagrada Família (1972), Silvestre (1982), À Flor do Mar (1986) e Recordações da Casa Amarela (1989), A Comédia de Deus (1995), As Bodas de Deus i Branca de Neve (2000).

El cicle obre el 7 de desembre a les 19.45h (hora de Madrid), a la sala principal de la cinemateca espanyola, Ciné Doré, amb una sessió dedicada a curts de César Monteiro – Passeio com Johnny Guitar (1996), Lettera amorosa (1995), Bestiário ou o Cortejo de Orfeu  (1995) – que també inclou la seva primera obra de ficció, Quem Espera por Sapatos de Defunto Morre Descalço (1971), així com l’estrena en realització, amb el documental dedicat a Sophia de Mello Breyner Andresen (1969).

Ecos de Monteiro, programat per Ana Isabel Strindberg, col·laboradora propera del cineasta durant els últims anys de vida.

El cicle es fa en motiu de la 14a Mostra de Cultura Portuguesa a Espanya i obre el Festival Márgenes, de Madrid, dedicat a la producció independent d’Amèrica Llatina, Espanya i Portugal.

La sessió d’obertura comptarà amb la presència del conseller cultural de l’ambaixada de Portugal a Madrid, Pedro Berhan da Costa, del director artístic del Festival Márgenes, Gonzalo de Pedro, i de la responsable per la producció del certamen, Annamaria Scaramella.

Lusa – Agência de Notícias de Portugal

05-12-2016