Juny de 1816. Som a l’estiu. Una pluja incessant castiga el bon temps i també els quatre amics que resideixen per uns dies a la Vil·la Diodati, a prop de Ginebra. Lord Byron, l’amfitrió, els proposa una juguesca per passar l’estona: «Cadascun de nosaltres escriurà una història de terror, i el relat més terrorífic serà el guanyador.»
De la proposta naixeran:
- El Vampir, del doctor John W. Polidori
- De “Prometeu alliberat”, del poeta P. B. Shelley
- Una història inclosa a l’obra Mazeppa, del propi Lord Byron, i
- Frankenstein o El modern Prometeu, de Mary Shelley, l’única dona de la reunió
Mary Shelley va veure publicada la seva novel·la el 1818. Tenia 21 anys. Però a la primera edició no hi constava el seu nom. Amb tot, des del primer moment, va tenir un gran èxit de públic.
Enguany s’acompleixen 200 anys d’aquella primera edició. I la Biblioteca de Ciència i Tecnologia us proposa acostar-vos a la història, a la seva autora i, també, a la ciència que destil·la la seva novel·la, reflex de l’època en la qual va ser escrita.
Durant el mes de desembre, al hall de la Biblioteca, us proposem una selecció d’obres i pel·lícules que volen acostar-vos al doctor Frankenstein i la seva criatura. Aprofiteu!!
Materials complementaris:
Ah! i si compartiu aquesta efemèride a les xarxes socials, no oblideu d’etiquetar-nos: #frankenstein200bct
Volem agrair especialment la col·laboració d’Alfonso Rodríguez Baeza, director del Departament de Ciències Morfològiques, Anatomia i Embriologia Humana, i d’en Jorge Molero Mesa, coordinador de la Unitat d’Història de la Medicina, per la cessió dels models anatòmics i dels aparells i estris que es mostren a la vitrina instal·lada al hall de la BCT.
I també esmentar l’Andy Mabbett del qual hem escollit la seva fotografia sobre les edicions del Frankenstein de Mary Shelley per dissenyar tant el cartell com el punt de llibre d’aquesta exposició.