L’any 2019 ha estat declarat Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements. Es compleixen així 150 anys de la publicació en la que Dmitry Mendeleev proposava el que actualment es considera com la primera taula periòdica.
Des d’un punt de vista científic, la taula periòdica dels elements té un paper fonamental per entendre les propietats dels elements coneguts, així com dels compostos formats entre ells. I, socialment, ha esdevingut una icona que sobrepassa l’àmbit científic apareixent en molts aspectes de la vida quotidiana.
La present exposició resumeix la història de la taula periòdica, presentant el context que va portar a Dmitry Mendeleev a proposar-ne la primera, les seves característiques inicials i l’evolució que ha patit al llarg dels anys fins arribar a la taula periòdica que coneixem actualment. També es presenten diferents exemples de taules periòdiques incloent algunes de més actuals realitzades per l’any internacional, d’altres amb curiositats particulars i diverses presentacions alternatives proposades al llarg del temps, amb una especial mirada sobre la taula instal·lada a la Facultat de Ciències de la UAB. Finalment, es mostra com la taula periòdica ha esdevingut un element iconogràfic en el nostre dia a dia.
L’exposició es podrà visitar a l’entrada de la Biblioteca, a la vitrina gran, des del 28 d’octubre fins el 30 de novembre.
Materials complementaris:
Ah! i si us agrada i en parleu a les xarxes socials, no oblideu d’etiquetar-nos: #TaulaPeriòdica #bctUAB #IYPT2019
Aquesta exposició no hagués estat possible sense la participació de:
- Xavier Solans Monfort, Coordinador de recerca i activitats de promoció del Departament de Química, i Jordi Hernando Campos, Coordinador d’Estudis del Grau de Química del mateix departament, que han preparat els materials expositius
- Xus Montoya Castejón, ceramista i autora de la taula periòdica del Departament de Química i instal·lada la Facultat de Ciències de la UAB, que ens ha explicat com va ser el procés creatiu d’un projecte tan especial