ORCID logo   RG   LINKEDIN logo

Laura Masgrau és llicenciada (1997) i doctora (2002) en Química per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). La seva tesi es va centrar en l’estudi computacional de reaccions atmosfèriques d’interès medi-ambiental iniciades pel radical hidroxil i amb contribucions d’efectes quàntics com el túnel.

Després de la tesi, la seva recerca es va traslladar al camp de l’activitat enzimàtica. Va fer un primer postdoc de 3 anys al Department of Chemistry and Biochemistry de la University of Leicester, on va treballar en un equip multidisciplinar de modelitzadors moleculars, enzimòlegs i cristalògrafs en l’estudi d’efectes quàntics nuclears en algunes reaccions catalitzades per enzims.

Va fer un segon postdoc (2 anys) a l’Institut Pasteur de París, on va començar a treballar amb enzims que processen hidrats de carboni.

Va tornar a Catalunya a principis de 2008 per treballar a l’Institut de Biotecnologia i de Biomedicina (IBB) de la UAB com a investigadora Ramon y Cajal. Va ser la secretària de l’IBB durant quasi 5 anys. Al 2014 va aconseguir un contracte competitiu Talent-Banco Santander i el 2018 un Talent de la UAB, que va cofinançar amb un contracte de recerca amb l’empresa ZYMVOL. Des de 2022 és professora agregada al Departament de Química de la UAB.

La seva recerca actual continua centrant-se en l’estudi dels enzims (reactivitat, mecanismo, especificitat, afinitat, estructura, enginyeria, etc.), amb la visió de possibles aplicacions biomèdiques i/o biotecnològiques. I de manera especial en enzims que processen hidrats de carboni, però també alguns enzims de tipus oxidatiu. També està particularment interessada en el paper biològic i les possibles aplicacions de les interaccions sucre-receptor