Yorgos Athanasiadis
Membre Doctor
https://orcid.org/0000-0002-2927-4035
Sóc un biòleg profundament interessat en l’anàlisi i interpretació del registre genètic humà. Un dels principals objectius de la meva carrera ha estat comprendre com els esdeveniments històrics i ambientals deixen la seva petjada en la composició genètica de les poblacions humanes. Sota l’ampli paraigua de l’antropologia física, la meva recerca combina els últims avanços en genotipat massiu, mètodes estadístics i teories de l’evolució del genoma.
El meu doctorat en la Universitat de Barcelona va ser supervisat pel Prof. Pedro Moral i es va centrar en el poblament del Mediterrani Occidental a través de l’estudi dels gens. Amb els meus contractes postdoctorals en Aarhus (2014-2017), Copenhaguen (2017-2019) i Roskilde (2019-2021) a Dinamarca, vaig obrir la meva recerca a la genòmica evolutiva i l’epidemiologia genètica utilitzant dades massives i eines bioinformàtiques. Des d’octubre 2021 ocupo una prestigiosa plaça de lectoria Serra Húnter en el Departament de Biologia Evolutiva, Ecologia i Ciències Ambientals de la Universitat de Barcelona.
Al llarg de la meva carrera he fet importants contribucions a l’anàlisi genètica de poblacions humanes al Mediterrani, el nord d’Europa i l’Austràlia aborigen. També he contribuït al descobriment de variants genètiques relacionades amb l’osteoporosi i el tromboembolisme venós i, més recentment, a la descripció de la història filogenètica del gènere Papio (babuins), traçant importants paral·leles amb l’evolució humana.
Actualment lidero dos projectes ambiciosos en col·laboració amb el Institute of Biological Psychiatry en Roskilde (Dinamarca): (i) la descripció detallada de la genealogia danesa a partir de 50 anys de dades del registre civil danès i el seu ús a l’estudi de l’arquitectura genètica de malalties complexes i (ii) un genome-wide association meta-analysis del trastorn per dèficit d’atenció/hiperactivitat (TDAH) com a membre del Psychiatric Genomics Consortium (PGC).
Alhora lidero un projecte finançat pel SGR de GREAB enfocat en el llegat genòmic dels jueus sefardites al Mediterrani.