Tota la producció científica del GREPIIC es pot trobar a través del Portal de Recerca de la UAB. A continuació trobareu una selecció de les publicacions principals i més recents:
Daniel Vallès Muñío i Elisabet Velo Fabregat (dirs.), Acció normativa de la Generalitat republicana (I), Generalitat de Catalunya, 2024.
Aquest llibre tracta de mostrar com la Generalitat republicana i el Parlament van bastir normativament la societat catalana: mitjans de comunicació, justícia, seguretat pública, educació, drets socials, salut, drets de les dones, llengua i cultura i agricultura. S’exposen les lleis i normes que afectaren aquests àmbits. Però també es reflexiona sobre la resolució del conflicte polític i allò que s’hagués pogut fer en acció exterior, però que no es materialitzà. Un conflicte a l’ombra de la legislació republicana: la imposició del model territorial el 1931, els Fets d’Octubre de 1934, el cop d’Estat de 1936 i la victòria franquista de 1939. Tots ells denoten que, malgrat la voluntat dels legisladors catalans de modernitzar el país, no sempre va ser una empresa fàcil ni pacífica, per bé que es va veure definitivament trencada el 1939.
https://llibreria.gencat.cat/accio-normativa-de-la-generalitat-republicana-volum-i-id-001032726
Elisabet Velo Fabregat i Daniel Vallès Muñío, La represa de l’activitat normativa de Catalunya en l’etapa republicana (1931-1939), Generalitat de Catalunya, 2024.
Aquest llibre és una obra derivada de la monografia “Acció normativa de la Generalitat Republicana”, de la col·lecció “Referents”, núm. 22, volum I, de la Generalitat de Catalunya. S’hi sintetitza l’anàlisi feta sobre algunes de les normes jurídiques més importants aprovades pel Govern i pel Parlament de Catalunya entre els anys 1931 i 1939. En el transcurs de la Segona República, tant la Generalitat com el Parlament de Catalunya van impulsar una producció normativa que va bastir la societat catalana dotant-la d’eines jurídiques en matèries com els mitjans de comunicació, la justícia, la seguretat pública, l’educació, els drets socials, la salut, els drets de les dones, la llengua i la cultura, i l’agricultura. Es reflexiona sobre altres qüestions com la resolució del conflicte polític, ben present en el període republicà, així com sobre allò que s’hauria pogut fer en acció exterior però que els dirigents catalans no van dur a terme.
Quintí Casals Bergés i Marc Macià Farré, Macià, el president del poble. Orígens ponentins i pensament polític, Editorial Fonoll, 2024.
Una altra manera de llegir i aprofundir sobre la figura política i personal del president Francesc Macià.
Una mirada renovadora sobre Macià i la Catalunya del seu temps.
Amb pròleg de Jordi Cuixart
Francesc Macià és una persona polièdrica. I en aquest llibre en descobreix dos aspectes fins ara poc coneguts. En primer lloc, els orígens i el vincle de Macià amb les Terres de Lleida, cabdals en la seva formació i manera d’actuar, tant en el seu vessant militar com en el polític. Després, el seu gir ideològic, de com fa el pas del conservadorisme de la Lliga al progressisme obrerista de la Federació Democràtica Nacionalista, i de la fidelitat a Alfons XIII a unes conviccions republicanes independentistes.
Macià, el president del poble s’endinsa en la trajectòria personal i ideològica del president més estimat de la història de Catalunya amb informacions, dades i imatges inèdites. L’obra ofereix una mirada renovadora sobre Macià i la Catalunya del seu temps, i ressitua l’home i el polític com un referent ineludible per entendre el país del segle XX, així com la permanència de les seves idees en el món del segle XXI.
https://www.editorialfonoll.cat/llibre/macia-elpresidentdelpoble/
Ricard Torra-Prat, Joan Pubill-Brugués i Arndt Brendecke (eds.), Corruption, Anti-Corruption, Vigilance, and State Building from Early to Late Modern Times, Routledge, 2024.
Corruption, Anti-Corruption, Vigilance i State Building from Early to Late Modern Times desafia els enfocaments historiogràfics actuals, proposant noves interpretacions per repensar la relació entre la corrupció i les transformacions sociopolítiques i econòmiques des dels inicis de la globalització.
Adoptant enfocaments transnacionals i a llarg termini, el llibre explora la dimensió històrica de nocions com la rendició de comptes, la transparència i la vigilància en els seus contextos polítics, socials i jurídics immediats. El punt de partida és considerar la corrupció no com una categoria moral sorgida el 1789 per deslegitimar sistemes estatals passats, aliens o presents, sinó com un concepte en disputa constant que també s’ha d’historizar en les societats del passat. La col·lecció revisa cronologies i examina diferents marcs locals, regionals i nacionals, posant en relleu que el camí cap a la modernitat va ser contestat i es va veure afectat per una sèrie de circumstàncies úniques, com ara revolucions i poders polítics externs.
Aquest llibre, que es basa en les investigacions més recents i ofereix nous mètodes de recerca, és un recurs convincent per als acadèmics interessats en la història política i la història de la corrupció.
Quintí Casals Bergés, Todo por el pueblo y para el pueblo. Los orígenes de la democracia contemporánea en España (1808-1890), Saragossa: Prensas de la Universidad de Zaragoza, 2023, 850 p.
Quintí Casals presenta un estudi empíric que pretén cimentar l’anàlisi descriptiva i la interpretació dels inicis de la democràcia a Espanya durant el segle XIX. Destaca per les seves facetes inèdites que desplega per al coneixement dels idearis, personatges, grups i pràctiques d’aquells que van enarborar la democràcia com a bandera al llarg del segle, en un desenvolupament que ofereix continguts innovadors en incorporar a les fonts d’arxiu els testimonis, relats i d’altres recursos documentals que permeten rescatar successos carregats de significats i sentits generats per les vivències d’aquells que van obrir de manera constant i esperançadora les metes creixents de la democràcia política a cada moment.
Davant l’oligarquia liberal dels grans contribuents que van governar la major part del segle, els demòcrates exclosos del joc polític es van integrar en un programa polisèmic de conceptes comuns compartits (Poble, progrés, sufragi universal, república democràtica, drets naturals, legalitat, harmonia social, emancipació del quart estat...) per tal de lluitar pels drets de tots els ciutadans espanyols de sexe masculí. La monografia aporta propostes innovadores tant en el marc teòric i metodològic com en els seus resultats, de manera que constituirà una referència per a futures investigacions sobre la història de la democràcia a Espanya.
Damià del Clot, Anatomia del Deep State espanyol, Barcelona: Pòrtic, 2023, 400 p.
Els mecanismes ocults d’un poder que opera impunement dins de l’Estat
Quan Espanya perd les colònies d’ultramar, l’exèrcit cau en el pou del desprestigi. Sense gestes imperials a exhibir, l’Estat es gira cap endins i fa bandera de la unitat. Inventa enemics, crea un marc jurídic d’excepció i forja institucions amb vocació repressora. El bé comú és substituït per la raó d’Estat, que és defensada, si convé, des dels angles morts del sistema. El franquisme ho accentua i la mort del dictador no ho atura, perquè les elits espanyoles es reciclen i continuen tenint el poder en una democràcia de baixa qualitat. D’aquesta manera, el marc jurídic queda en mans d’institucions receloses amb el sistema de drets i llibertats de la Constitució.
Els assassinats de J. F. Kennedy i d’Aldo Moro, el Watergate i certes pràctiques de la Rússia de Putin han estat explicades a partir de l’existència d’un poder que opera en la penombra de les institucions. També l’anomenada Operació Catalunya, el Catalangate, les declaracions de l’exministre Barrionuevo sobre els GAL i tot allò relacionat amb l’excomissari Villarejo acrediten l’existència d’un poder a les clavegueres de l’Estat.
https://www.grup62.cat/llibre-anatomia-del-deep-state-espanyol/365071
Frédéric Monier, Lluís Ferran Toledano, Joan Pubill, Gemma Rubí (eds.), Las sombras de la transparencia. Secreto, corrupción y “Estado profundo” en la Europa contemporánea, Granada: Comares, 2022.
El propòsit d’aquest llibre és el de sotmetre a l’anàlisi històrica una sèrie de conceptes clau al món actual, com ara els de transparència, secret i “Deep State”. La noció de transparència, que sovint es presenta com un ideal difícil d’assolir davant els mals que pateixen les nostres societats, troba el seu revers en el concepte de secret, juntament al de govern ocult o Estat profund, les suposades maquinacions del qual disminueixen la credibilitat dels sistemes democràtics. Les contribucions agrupades en aquest volum aporten una reflexió transdisciplinària sobre aquells processos històrics, esdevinguts a l’Europa dels segles XIX i XX, que aprofundiren les dissonàncies sorgides entre els ideals cívics —transparència— i les pràctiques que es perseguiren i denunciaren —corrupció, abús de poder—. Un desequilibri, en definitiva, que alimentà les sospites ciutadanes i donà pàbul a les conspiracions.
https://www.comares.com/libro/las-sombras-de-la-transparencia_145522/
Diego Palacios Cerezales; Oriol Luján (eds.), Popular Agency and Politicisation in Nineteenth-Century Europe . Beyond the Vote, Switzerland: Palgrave Macmillan, 2022.
Aquest volum està coordinat per Diego Palacios (UCM) y Oriol Luján (GREPIIC-UAB). Forma part de la sèrie “Palgrave Studies in Political History (PSPH)”
This book provides an entry point to the most cutting-edge lines of research on popular political mobilisation in Europe. It brings together leading scholars from Germany, France, Britain, the Netherlands and Spain. The chapters explore the connected dimensions of popular participation within different countries and across borders, covering the topics of iconoclasm, popular acclamations, street politics, associations, petitions and electoral agitation. Focusing on the role of disenfranchised citizens and women, this collection broadens the themes of traditional political historical research that has identified political participation with the right to vote and struggles for political inclusion, and brings a wide array of formal and informal political practices to the centre of nineteenth-century European life. A must-read for scholars, undergraduates, and graduate students wishing to explore multiple dimensions of the history of political engagement and politicisation.
Borja de Riquer, Francesc Cambó. L’últim retrat, Barcelona: Edicions 62, 2022.
El catedràtic emèrit d’Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona Borja de Riquer, membre del GREPIIC, acaba de publicar el llibre “Francesc Cambó. L’últim retrat. El polític, el mecenes, l’home de negocis, les altres passions” (Edicions 62).
“El reconegut historiador Borja de Riquer s’ha dedicat durant trenta anys a seguir les petges de Francesc Cambó, un home amb moltes passions, la vida del qual, complicada, contradictòria i insòlita, és també la crònica d’un país i d’una època. Aquesta és, sens dubte, la biografia més completa que s’ha escrit mai sobre el polític de la Lliga, el retrat definitiu i revelador d’un referent, una figura controvertida que va destacar i influir com pocs“
Versió en català: https://www.grup62.cat/llibre-francesc-cambo/361348
Versión en castellano (Crítica): https://www.planetadelibros.com/blog/noticias/20/articulo/borja-de-riquer-publica-su-nuevo-libro-cambo-el-ultimo-retrato/540
Enric Ucelay-Da Cal, Susanna Tavera, Àngel Duarte i David Martínez Fiol (dirs.) El Mediterrani Català (1931-1939). Un inèdit contemporani. (Edició d’Arnau Gonzàlez Vilalta). Girona: Aledis, 2022.
A vegades s’obre un calaix i apareix un manuscrit oblidat. Aquest és el cas d’El Mediterrani català (1931-1939).
Acabat d’escriure el 1995 com a mirada plural dels territoris de parla catalana o Països Catalans durant el període republicà, vicissituds diverses el deixaren inèdit. Llegida avui, aquesta obra esdevé tant una nova i encara suggerent interpretació com un testimoni del moment polític i historiogràfic dels anys 1980-1990.
Per a explicar-ho breument: ‘Vist des de fora, els anys trenta foren a la Mediterrània catalana una romàntica combinació d’assolellats paisatges i violent colorisme polític. Tot i que tal record romàntic ha sobreviscut, per la gent que la visqué, la dècada passà ràpidament com un aiguat, deixant rere seu confusió i fang.
Lluís Ferran Toledano, La Catalunya dels furs carlins. (1 de novembre de 1874), Barcelona: Rosa dels Vents, 2022.
Lluís Ferran Toledano, membre del GREPIIC, acaba de publicar el llibre “La Catalunya dels furs carlins (1 de novembre de 1874)”, de la col·lecció “Dies que han fet Catalunya”. Edita Rosa dels Vents. 360 p
El carlisme català ha estat una de les cultures polítiques més riques de la Catalunya contemporània, expressió del monarquisme i de la contrarevolució a casa nostra, capaç d’inaugurar un dels cicles guerracivilistes més llargs de l’Europa del segle XIX, comparable a escala global amb els de Colòmbia i el Riu de la Plata. Malgrat les derrotes, es revifà en contextos històrics com el del Sexenni Democràtic (1868-1874), ja en plena societat industrial i burgesa. Aleshores, dirigit pel nou pretendent Carles VII, el carlisme català bastí una xarxa rica de sociabilitat amb cercles i casinos i amb desenes de capçaleres de premsa, mentre aconseguia tretze escons en les eleccions generals del 1871. En un teatre d’operacions particular, s’aixecaren en armes, com hem dit, l’abril del 1872, i no sucumbiren fins a final del 1876.
Damià del Clot, Lawfare. La estrategia de represión contra el independentismo catalán. Madrid: Catarata, 2022. 224 p.
El proceso soberanista ha supuesto una crisis constitucional que ha destapado las debilidades de la democracia española y de su sistema judicial. Este se ha sumado a la estrategia de persecución del movimiento independentista que emergió con fuerza en Catalunya cuando el Tribunal Constitucional hizo pública la sentencia del Estatut en junio de 2010.
Este libro analiza la estrategia del lawfare —guerra legal o batalla jurídica—, que no es desconocida por el Estado español. El franquismo se sirvió ya de la ley y de los tribunales de excepción para aniquilar la disidencia política. Pero fue a principios del siglo XXI cuando Estados Unidos perfeccionó esta técnica a raíz de los atentados del 11-S. Hoy la estrategia del lawfare requiere de las complicidades del gobierno, de los medios de comunicación, de los operadores judiciales y, sobre todo, de un deep state que tiene como objetivo proteger la razón de Estado.
Riquer i Permanyer, Borja de; Toledano, Lluís Ferran; Rubí i Casals, M. Gemma (Eds.), Money, Politics and Corruption in Modern Spain, Sussex Academic Press, 2021. 240 p.
Borja de Riquer, Lluís Ferran Toledano i Gemma Rubí coordinen el llibre: Money, Politics and Corruption in Modern Spain, editat per Sussex Academic Press, 2021. 240 p. ISBN: 978-1789760705
It is common to think that Latin countries, in southern Europe or Latin America, are naturally corrupt regions when, in reality, this is a modern-day clich; that merely legitimizes alleged superiority. This book provides the interpretative tools to investigate political corruption in contemporary Spain and its colonies, in a comparative and interdisciplinary historical perspective, conducted and developed by specialists in economic history, political and administrative history, and political science. Addressing the historical functionality of corruption in Spain, and its weakening of the democratic ideal, provides an investigatory template and research model for combating and better understanding the evolution of corruption in Western democracies and other international arenas. Key to the investigation are the interrelations established between political power bases and different economic interest groups, against the background of elites who have become state players over time. The most frequent corrupt practices are bribery, favouritism, tax fraud, embezzlement of public funds, revolving appointment doors, influence peddling and political control of local territories through.
Lluís Ferran Toledano; Gemma Rubí; Enric Pujol. “El republicanisme català (1868-1931). Un breu estat de la qüestió. En Nicolas Berjoan; Eduardo Higueras; Sergio Sánchez Collantes. El republicanismo en el espacio ibérico contemporáneo. Recorridos y perspectivas. Madrid. Casa de Velázquez, 2021.
Un balance de las producciones historiográficas de los distintos territorios de la Península Ibérica sobre el republicanismo, desde el siglo XIX hasta la proclamación de la Segunda República Española en 1931.
La historia de la democracia en el espacio ibérico es inseparable de los pioneros esfuerzos del movimiento republicano por ensanchar la esfera pública y construir una sociedad de ciudadanos iguales en derechos y oportunidades. El estudio de las culturas republicanas en la historia contemporánea de Portugal y España se ha consolidado como una importante corriente de investigación en las últimas décadas. Evaluar la distancia recorrida era una tarea inaplazable que este volumen ha pretendido alcanzar. Sin embargo, esta aproximación historiográfica quedaría incompleta sin una exploración de las líneas de investigación que el republicanismo ofrece en la actualidad. Con este fin, se presentan un conjunto de trabajos que abren novedosas vías de análisis desde el marco local.
Montserrat Jimenez Sureda. Prisioneros de guerra y campos de concentración en España durante la guerra contra la Convención (1793-1795) Bellaterra. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2022, 264 p.
Uno de los temas más desconocidos de las guerras de antes del siglo XX es el del trato dispensado a los prisioneros de guerra. ¿En qué condiciones se les mantuvo? ¿Quién los sostenía? ¿Cómo era su sustento diario? ¿Cuál era su nivel de vida? ¿Cuáles las condiciones en que discurría su cotidianidad? ¿Qué comían o bebían? ¿Dónde dormían? ¿A qué dedicaban las lentas horas en que discurría su cautiverio? ¿Variaron y por qué, si es que lo hicieron, sus condiciones de vida? ¿Cómo se llevaban entre ellos? Este libro trata de responder a estas preguntas en el caso de los prisioneros de guerra franceses apresados por combatientes españoles en el transcurso de la guerra contra la Convención, de 1793 a 1795. También identifica los campos de concentración españoles en que fueron internados.
Rubí, Gemma; Toledano, Lluís Ferran (eds.). Investigar la historia de la corrupción: conceptos, fuentes y métodos. Bellaterra. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2021, 125 p.
Estudiar la corrupció és una font d’inspiració per comprendre les transformacions experimentades en l’exercici del poder, així com les concepcions del bon govern i la reputació política de cada societat. Tenint això en compte, el llibre és el resultat de la iniciativa que va tenir el PICEC per a les Jornades Doctorals de 2020 del Programa de Doctorat en Història Comparada, Política i Social. Celebrades en format virtual a causa de la Covid-19, aquestes jornades van suscitar un nombre apreciable de connexions i un animat debat entre els doctorands, en el qual es va concloure que l’estudi de la corrupció és un desafiament que requereix un domini conceptual i metodològic adequat. Comptat i debatut, des del PICEC creiem que aquest llibre és una bona oportunitat per compartir entre els joves investigadors els resultats d’aquest nou camp de coneixement.
Coordinada per Gemma Rubí i Lluís Ferran Toledano, aquesta obra compta amb les contribucions de reconeguts experts en el camp historiogràfic, arxivístic i sociològic, com Esther Cruces Blanco, Fernando de Negredo del Cerro, Francisco Andújar Castillo, Xavier Huetz de Lemps, Miguel Ángel del Arco Blanco o Fernando Jiménez Sánchez.
El llibre es pot adquirir a través del següent enllaç:
https://www.unebook.es/es/libro/investigar-la-historia-de-la-corrupcion-conceptos-fuentes-y-metodos_287264
Espuny Tomás, María Jesús; Vallés Muñío, Daniel; Velo i Fabregat, Elisabet (eds.)Derecho, historia y corrupción con perspectiva de genero. Dykinson, 2021, 288 p.
En los últimos años, numerosos casos de corrupción han ocupado portadas de periódicos y minutos de televisión y de radio. En algunos de ellos, la justicia ha sentado en el banquillo de los acusados a mujeres, algunas de ellas de destacado rango social. A pesar de que la resolución final de los respectivos casos ha sido dispar, hemos visto que el delito de corrupción no es sólo cosa de hombres: las mujeres también participan de estas prácticas con distintos protagonismos. Al menos, en los más mediáticos. El Centro de Estudios e Investigación, Dones i Drets de la Facultad de Derecho de la Universitat Autònoma de Barcelona junto con el Grupo de Investigación Política, Institucions i Corrupció a l’ Època Contemporània de la Facultad de Filosofía y Letras, presentan una nueva aportación a los estudios de género. Los temas de investigación se han articulado en dos bloques, históricos o jurídicos de acuerdo con los contenidos y la adscripción de sus autoras y autores a unas disciplinas académicas. Cada uno de los trabajos intentará dilucidar las características de una conducta que es llevada a cabo por mujeres. ¿Las conductas serán diferentes que las llevadas a cabo por hombres? ¿Cuáles serán sus efectos? ¿Qué papel juegan las mujeres en los casos de corrupción? ¿Existe una corrupción feminizada? No se trata tanto de opiniones tangenciales del tema, sino que se documentan episodios históricos, se presentan realidades jurídicas y se prevén posibilidades futuras. El IV Plan de Igualdad de la Universidad Autónoma de Barcelona señala como objetivo estratégico la introducción de la perspectiva de género en la investigación ofreciendo recursos y formación al profesorado docente e investigador al tiempo que se incentivan los estudios de género. Las ciencias sociales y las jurídicas que han liderado este trabajo, comparten un ejercicio transversal de investigación en un estricto análisis académico de la corrupción.
El llibre es pot adquirir a través del següent enllaç:
https://www.dykinson.com/libros/derecho-historia-y-corrupcion-con-perspectiva-de-genero/9788413775791/
Jiménez Sureda, Montserrat.Manual d’història de la dona.XX Bellaterra. Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2021, 503 p.
L’any 2013, el Departament d’Història Moderna i Contemporània va programar l’assignatura Història i Gènere a l’Època Moderna i em va fer l’encàrrec d’impartir-la. Em vaig haver d’acarar amb la meva pròpia ignorància, bastida a còpia de llegir, durant lustres, les vides d’homes cèlebres i llurs gestes immortals. En aquell moment, vaig trobar a faltar un manual, no només per a universitaris, que expliqués l’evolució històrica de les dones estructuralment, però també en conjuntures concretes. Aquesta mena de llibre m’hauria orientat a tall de brúixola sobre allò que pagava la pena d’explicar; però, per més que el vaig buscar, no el vaig poder haver. Per això vaig decidir que, si ningú no l’escrivia abans, quan en tingués l’oportunitat ho faria jo. Sabia, de bell antuvi, que gaudiria enormement del procés de construcció de l’arquitectura cognitiva que reflecteixen els meus mots en cada pàgina del manual, que comença amb l’antiga Grècia i l’epíleg del qual és aquest bocí d’Occident en el segle XXI. Tanmateix, hi ha un capítol conceptual i genèricament biològic que espero que sigui d’utilitat. El meu enfocament ha estat feminista, però espero no molestar ningú amb afirmacions intemperants. Des del primer moment en què vaig imaginar-me’l, vaig batejar el llibre amb el nom de Manual d’història de la dona. No del gènere, perquè jo no soc un gènere, ni un nombre, ni un sintagma preposicional (‘senyora de’). Soc una dona molt orgullosa de ser-ho, però també soc respectuosa amb el que decideixin ser els altres. Tinc sort perquè, amb les lògiques dificultats inherents a la vida, he fet i faig el que sempre he volgut fer. Quantes dones del passat podrien pronunciar aquesta frase?
El llibre es pot adquirir a través del següent enllaç:
https://www.unebook.es/es/ebook/manual-d-historia-de-la-dona_E1000016894
Riquer i Permanyer, Borja de (Dir.)Vides catalanes que han fet història. Barcelona : Edicions 62, 2020
912 p. (Història mundial de Catalunya).
Més de 2000 anys d’història de Catalunya a través dels personatges més rellevants. Edició a càrrec de Borja de Riquer.La història es conforma de fets i persones. Si a la Història mundial de Catalunya ens vam fixar sobretot en els fets, aquest nou projecte es centra en les persones i en les moltes personalitats rellevants i influents que ha tingut el nostre país.
Un llibre d’història rigorós i alhora divulgatiu en el qual més d’un centenar d’historiadors i experts ens ofereixen un retrat de Catalunya a través de la vida de les persones que al llarg dels segles amb els seus fets i obres, i en el seu dia dia, han canviat la història i el món, des dels Temps antics fins als nostres dies.
Olivier Dard; Jens Ivo Engels; Frédéric Monier (dir.). L’argent immoral et les profiteurs de guerre à l’époque contemporaine (1870-1945). Bruxelles: Peterlang, 2020.
Soucieux d’une chronologie large (1870-1945) comme d’une perspective européenne (Allemagne, Espagne, France, Italie, Norvège) et partiellement transatlantique (Canada) ce volume réunissant 16 contributions de chercheuses et chercheurs est issu d’un colloque international tenu en 2018 à la Maison de la recherche de Sorbonne Université. L’ouvrage se concentre sur les accusations de corruption lancées contre les entreprises ayant réalisé des profits élevés en temps de guerre ou de sorties de guerre. Temps forts historiques, les guerres posent aussi à l’ère des masses la question des normes publiques. Tandis que la contradiction potentielle entre gains individuels et intérêt collectif est exacerbée, des sacrifices considérables sont accomplis au nom du salut national et le patriotisme est exigé de chacun. Dans le même temps, une dynamique économique particulière voit le jour sur fond de décisions prises dans un temps accéléré, de dépenses publiques en forte hausse et d’injection d’importantes sommes d’argent dans le système. Ainsi, des gains élevés, peuvent être réalisés à faible coût dans le secteur des fournitures aux armées où les réseaux d’influence déployés pour obtenir ces marchés sont déterminants. Au sortir des guerres, et surtout après les guerres perdues, les marges bénéficiaires et les gains spéculatifs des profiteurs de guerre paraissent scandaleux aux yeux d’une majorité. Un argent d’autant plus « immoral » qu’ils a pu être gagné sur fond de pénuries et que le volume aborde en trois temps : S’enrichir en guerre, s’enrichir après-guerre : pratiques et acteurs ; Les profiteurs, des traîtres ? Dénonciations, indignations, révoltes ; Enquêter, confisquer, punir : les régulations.
Antón Pelayo, Javier. La Comunicació epistolar de la família Burguès durant l’estada a Coromines (1727-1774) Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
230 p. (Documents, 117 )
Aquest llibre transcriu, analitza i interpreta la correspondència familiar —inèdita— de la família Burguès durant la seva estada a Coromines (Sant Martí Sescorts) entre 1730 i 1765. El casament de l’hereu Narcís de Burguès i de Font amb la pubilla Isabel Coromines el 1727 va implicar el trasllat de part de la família a terres osonenques. Aquesta circumstància i la necessitat de mantenir la comunicació entre els parents i els amics van generar un notable volum de correspondència. A través de les cartes s’han pogut reconstruir diferents episodis familiars: la nefasta relació entre l’hereu i el seu pare, les reivindicacions de la noblesa catalana davant la justícia i Cort, l’estratègia per aconseguir dues mongies del monestir de Ripoll i la turmentada vida matrimonial de Manuel Sisternes, fiscal de la Reial Audiència de Catalunya. La cultura escrita del segle XVIII català queda reflectida en les pràctiques epistolars que apliquen els corresponsals de la família Burguès quan escriuen cartes familiars, gratulatòries, consolatòries o amoroses.
Jiménez Sureda, Montserrat. Amb el cor al paper: història i teoria de les cartes d’amor. Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2020
528 p.
L’amor és un procés fisiològic amb alt contingut emocional. Les cartes són infraestructures de la comunicació humana tan antigues com l’escriptura i amb una capacitat d’adaptació a totes les conjuntures històriques que els ha permès d’arribar fins a la postmodernitat sense perdre força evocativa. En el present text, l’autora elabora una teoria comunicativa de les cartes d’amor, alhora que en presenta una evolució al llarg del temps, notant les semblances i les diferències que cada paradigma interpretatiu ha imprès als seus emissors. En un text àgil i amè, Montserrat Jiménez Sureda salpebra el raonament amb nombrosos exemples concrets d’epistolaris que abracen des de personatges històrics poc coneguts, com els membres de la família Rosés de Girona, fins a cartes d’icones de la cultura occidental, com Antonio Machado, Elvis Presley o Marilyn Monroe. Nombrosos tipus d’amor se citen en aquestes pàgines: conjugal, filial, paternal, fraternal, amical, platònic o cruament carnal.
Rubí i Casals, M. Gemma; Toledano González, Lluís Ferran. “Gobierno fuerte, justícia débil. El marco penal de la corrupción política en la España Liberal”. En: Peña Guerrero, M. Antonia; Feria Diego, José (Dirs.). Corrupción política y Liberalismo en el largo siglo XIX. Granada: Comares, 2020. 118 p
La obra Corrupción política y liberalismo en el largo siglo XIX se adentra, desde una perspectiva cultural y con una metodología de Historia comparada, en el análisis de caso de algunas de las prácticas corruptas que caracterizaron a una buena parte de las sociedades occidentales europeas y latinoamericanas desde finales del siglo XVIII hasta bien entrado el siglo XX. Las distintas aportaciones que integran este volumen tienen como marco Francia, España, Argentina y Uruguay y permiten recorrer, con detalle y precisión, pero también con el adecuado aparato contextual, algunas de las cuestiones sobre las que pivotan los grandes debates sobre la corrupción política contemporánea: desde la remuneración de la clase política hasta la regulación y persecución penal de los delitos, pasando por la política de camarillas, el papel denunciador de la prensa, el control fraudulento de los procesos electorales, el enriquecimiento ilícito y los umbrales de tolerancia de la ciudadanía. En todos estos ámbitos, se acomete tanto la descripción y análisis de las prácticas corruptas, como la indagación en las respuestas que estas generaron entre las instituciones y los ciudadanos, perfilando un amplio abanico de reacciones que van desde el silenciamiento hasta el escándalo y que oscilan, no pocas veces, entre la denuncia y la legitimación.
https://www.comares.com/libro/corrupcion-politica-y-liberalismo-en-el-largo-siglo-xix_117587/
Rubí i Casals, M. Gemma. “Derribar la ciudadela del caciquismo en el ámbito local. Denuncia y movilización contra la corrupción político-electoral en la España de Alfonso XIII”. En: Historia Social, núm. 97 (2020)
El análisis del poliédrico caso español pone de manifiesto que las profundas transformaciones que experimentó la política local en los albores del siglo XX no pueden explicarse con propiedad sin tener en cuenta dos elementos: la lucha contra el caciquismo -sinónimo en el plano discursivo de corrupción y de abuso en el ejercicio del poder-, y la mutación del clientelismo político como técnica de poder y de acceso a los recursos públicos. Un análisis que no sería posible sin previamente dar cuenta de la posición de subordinación política del municipio tal como lo diseñó el liberalismo español, subordinación criticada por los intelectuales regeneracionistas. Esta dependencia política respecto del turno dinástico favoreció la formación de redes clientelares locales que se pusieron al servicio del encasillado mermando la capacidad representativa de los municipios y su propia autonomía.
Gemma Rubí; Quintí Casals Bergés. “La représentation parlementaire comme profession : la rémunération des députés espagnols des Cortès de Cadix à la Deuxième République, 1812-1933”. En: Monier, Frédéric (Dir.) L’argent en politique. Rémunération des élus et financement des partis en Europe. Cahiers Jaurès, n° 235-236, janvier-juin 2020
Ce dossier thématique des Cahiers Jaurès, coordonné par Frédéric Monier, concerne la question spécifique de la rémunération des élus, ainsi que le financement des partis et des campagnes électorales en Europe, du début du XIXe siècle à la première moitié du XXe siècle. Le dossier s’inscrit dans le cadre du programme ELUAR « Les élus et l’argent. Analyse des conditions matérielles d’exercice des mandats électoraux », coordonné par Rémy le Saout (Université de Nantes) et soutenu par l’ANR 16-CE26-0013-02
David Martínez Fiol. Leviatán en Cataluña. 1931-1939. La lucha por la administración de la Generalitat republicana. Sevilla. Espuela de Plata, 2019. 292 p.
Este no es el clásico libro de historia sobre la Cataluña de los años treinta, en el que se destaca la idílica y sin tacha hegemonía que ejerció, entre 1931 y 1936, la Esquerra Republicana de Catalunya en la política y en la administración autónoma de Cataluña. Tampoco quiere pasar de puntillas por el periodo 1934-1936, en el que la autonomía de Cataluña, aunque suspendida por los hechos revolucionarios del 6 de octubre de 1934, estuvo gobernada y administrada por un conglomerado de militares, republicanos radicales, regionalistas y seguidores de Gil Robles. Y ni mucho menos pretende dar carta de certificación al archiconocido relato de los publicistas y memorialistas de la CNT, que se esforzaron, durante los años de oposición al franquismo, en mitificar una supuesta revolución obrera y antiestatista acaecida en el verano de 1936. Las páginas de este libro muestran y exponen las luchas internas que tuvieron lugar en el seno de la Esquerra por controlar la administración pública, tanto la central como la autónoma en Cataluña. No solo eso, sino también las rabias y frustraciones de republicanos, socialistas, comunistas y separatistas anti-ERC que quedaron fuera del reparto de cargos y empleos públicos de la reinventada, por el Estatuto de autonomía de 1932, Generalitat de Cataluña. Acusaciones de enchufismo, malversación de fondos públicos, prevaricaciones que salieron a la luz de los editoriales del momento como muestra de la lucha por la administración de la Generalitat republicana.
https://www.editorialrenacimiento.com/espana-en-armas/2205-leviatan-en-cataluna-1931-1939.html
Gemma Rubí Casals; Frédéric Monier (Dirs.). Dosier Ayer Ayer : revista de história contemporánea, n. 115, 2019 (3). “Modernización y corrupción política en la Europa contemporánea.
La corrupción política se sitúa en la encrucijada del nacimiento de la política moderna. No debe abordarse como la manifestación de prácticas de poder específicas y atemporales, sino identificándola con formas de evaluación crítica de los gobernantes, así como de las elites económicas y financieras, en nombre de morales públicas en confrontación
“Presentación. Los favores y los sermones”/ Gemma Rubí, Frédéric Monier
Sumari
González Vilalta, Arnau (Ed.)
The Illusion of Statehood. Perceptions of Catalan Independence up to the End of the Spanish Civil War.
Sussex Academic Press / Cañada Blanch, 2019
304 pp.
ISBN: 978-1-78976-032-3
Sinopsi:
In October 1936, as the Spanish Civil War turned a tension in peripheral Europe into a European disaster, the Ministers of Foreign Affairs of Nazi Germany and Fascist Italy signed a series of agreements detailing the need for “a common action … to prevent the creation and consolidation of a Catalan State”. The backdrop to the revolutionary charades, the self-evident dangers of “totalitarian states”, and the conservative enthusiasms of Franco’s “Spanish nationalists” lay in the potential of Catalonia seceding. What would be the internal and international implications?
The postwar world of 1919-1923 created political patterns that gave heart to many sub-state nationalisms – patterns that hardened into conflictual shape, especially after the rise of Hitler in early 1933. Contributors to the volume trace the convictions of journalists, observers and diplomats that a Catalan split-off was inevitable. But Catalan politics blew in quite another way, later reacting to Soviet dis-interest and British indecisiveness, amongst a host of other pressures. Placing Catalonia and the Catalan nationalist movement in the foreground of contemporary Spanish discourse reveals why present internal complexities require a historical dimension that takes into account early twentieth-century pan-European/pan-international movements that supported or decried secession, albeit for widely differing nationalist motives. Not least were the perceived and feared reactions of minority populations, and the potential strategic geographic/diplomatic consequences for European leaders. In a way, the unfolding of antagonisms on the international and European scene led to the internal Spanish conflict. The Illusion of Statehood takes the reader away from the bluster of left/right politics and the potentialities of social revolution toward a better understanding of how Catalan independence was viewed by European states and powers. This thoughtfully argued book is essential reading for all historians and students of twentieth-century European history. It provides a much-needed reasoned perspective on the Catalan issue and its historical antecedents
For more information: https://www.sussex-academic.com/sa/titles/history/vilalta.htm
Borja de Riquer, Joan Lluís Pérez Francesch, Gemma Rubí, Lluís Ferran Toledano (Dirs.)
La Corrupción política en la España Contemporánea. Un enfoque interdisciplinar
Madrid : Marcial Pons. Ediciones de la Historia, 2018
696 p. ; 22 cm
ISBN: 9788416662609
Sinopsi:
La corrupción política se ha convertido hoy en una de las principales preocupaciones de los españoles. Son muchos los que la consideran un problema de primera magnitud porque afecta de manera peligrosa a la confianza en la política y a la calidad de nuestra democracia. Para analizar con rigor cómo ha sido posible llegar a una situación tan grave como la presente, esta obra ofrece una serie de aproximaciones de carácter interdisciplinar (historia, ciencia política, economía, derecho penal, etc.) que contemplan los dos últimos siglos de la historia española, así como aspectos relevantes de los estudios europeos sobre esta lacra.
Luján Feliu, Oriol
Ni tan apáticos ni tan subordinados : la politización electoral durante la Década Moderada (1843-1854). El caso de los distritos catalanes
Barcelona : Milenio, 2018
(Alfa, 73)
216 p. ; 24 cm
ISBN: 978-84-9743-826-1
Sinopsi:
A partir del análisis de las elecciones generales en los distritos catalanes durante la Década Moderada (1843-1854) este libro explora y discierne las distintas concepciones de la política liberal que tuvieron los actores implicados: elegibles, electores y colectivos sin derecho a voto. Desde una perspectiva que aúna historia social y cultural, el texto revaloriza el papel activo de los electores y los colectivos sin derecho a voto, resalta el singular rol desarrollado por las élites territoriales, por más que enfrente tuvieran siempre dispuestos a gobiernos que obtenían grandes mayorías, y abre nuevas líneas de investigación acerca de la politización electoral, viendo en la abstención y la disputa electoral formas de manifestación política. Además, señala la necesidad de revisar algunas interpretaciones asentadas en la historiografía, como por ejemplo el dominio casi hegemónico del moderantismo en las elecciones generales.
Steven Forti, Arnau González Vilalta, Enric Ucelay-Da Cal (Editors)
El proceso separatista en Cataluña : análisis de un pasado reciente (2006-2017)
Granada ; Editorial Comares, 2017
344 p. ; 24 cm (Historia).
Sinopsi:
¿Qué pasa en Cataluña? ¿Por qué sucede lo que sucede? ¿Quiénes orientan los eventos? ¿De dónde vienen sus posturas? ¿Son nuevas? ¿A dónde quieren ir?
Los historiadores no pueden explicar lo que sucederá. Tienen vedado el futuro. Pero conocen el pasado del que proviene ese devenir. Este libro ofrece al lector unos materiales para poder valorar qué ha cambiado en Cataluña, de dónde ha surgido el “giro independentista” y qué “hojas de ruta” arrastran.
No es un libro partidista. En él hay muchas voces, miradas críticas desde ángulos diversos. Nuestra idea es ofrecer más información de la que publican los diarios. No se pretende reducir la complejidad política a meras consignas. Se quiere quiere entender, ni más, ni menos.
Sumari:
Introducción:
– ¿Qué es el procés? Sopesar los cambios en la política catalana entre 2006 y 2017 /Steven Forti, Aranau González Vilalta i Enric Ucelay-Da Cal
– Te diré lo que estás pensando: los tópicos actuales internacionales reflejados en la Confrontación catalana con España/ Enric Ucelay-Da Cal
Primera parte: la crisis de las élites
1. Discurso y prácticas del catalanismo: del nacionalismo al independentismo instrumental /Cristian Rodríguez Mesa
2. ¿Una fábrica de independentistas? Procesos de nacionalización en cataluña (1980-2015) / Fernando Molina y Alejandro Quiroga
3. Aquí, ¿Quién manda? El cuarto poder y el análisis del proceso independentista catalán como fenómeno de desbordamiento político (2010-2016) /Arnau González i Vilalta
4. ¿Un Sindicalismo en transición nacional? CCOO y UGT en el marco del “procés” catalán (2010-2017)/José Manuel Rúa Fernández
Segunda parte: Respuestas nuevas
1. Auge del independentismo y relevo generacional: una relación compleja / Oriol Bartomeus
2. In or out? Las políticas de internacionalización del procés catalán y la producción de discurso en torno a la independencia (2012-2016)/ Paola Lo Cascio
3. Buscar el calor en la casa solariega: utopías y populismos nacionalistas para tiempos de crisis / Ángel Duarte Montserrat
4. La calle como plataforma de comunicación. De la Crida a la Assemblea Nacional Catalana / Andrew Dowling
5. Tan lejos y tan cerca. España y Cataluña: entre la indignación y el independentismo / Diego Díaz Alonso
6. La Candidatura d’Unitat Popular CUP): el auge del independentismo de izquierda radical en Cataluña / Oscar Barberà
7. El partido anticatalanista que hizo las Españas / Astrid Barrio
A modo de conclusión:
– ¿Qué política para el post-procés?, Steven Forti
– Conclusiones: un proceso de contradicción suficiente / Enric Ucelay-Da Cal, Arnau González i Vilalta y Steven Forti
Sinposi: La España corrupta. Breve historia de la corrupción (de la Restauración a nuestros días, 1875-2016) intenta sintetizar la historia reciente de uno de los temas que más ha preocupado a la sociedad española cada vez que ha atravesado un periodo de crisis: la corrupción de sus esferas gobernantes. El libro pretende comprender los procesos y la evolución de las malas prácticas realizadas desde los puestos de responsabilidad y representación públicos en España, evitando limitarse a enumerar sus casos más destacados durante el último siglo y medio. Se busca, pues, entender cómo se han producido, en qué han consistido y cómo han afectado a la vida y a la imagen que el país tiene de sí mismo las corrupciones electoral, económica, política, etc., ofreciendo una imagen de conjunto que empiece a llenar el vacío historiográfico existente en el tratamiento de esta temática desde una perspectiva de largo alcance cronológico.
Caciquismo, estraperlo, tupinadas, tarjetas “black”, Gürtel son sólo algunas de las múltiples caras de un problema que no es genuinamente español pero que sí que ha marcado la vida de los españoles a lo largo de la historia. La corrupción ha recibido intentos de respuesta muy diversos, generando movimientos políticos de protesta –desde el Regeneracionismo al 15-M- y si ha sido perseguida ha sido desde instituciones de gobierno democráticas. Su persistencia se debe a muchos factores, siendo uno de los más importantes su uso como método de afianzamiento en el poder –sobre todo durante los periodos dictatoriales. En un momento en que los casos de corrupción colapsan la esfera pública española, un estudio como este no busca normalizarlos, sino arrojar luz sobre los males de la impunidad en el poder
Riquer i Permanyer, Borja de
Cambó en Argentina : negocios y corrupción política.
Barcelona : Edhasa, 2016
574 p. : il. ; 23 cm (Ensayo)
Bibliografia. Índex.
ISBN 9788435027403
Resum:
Francesc Cambó, líder de la Lliga Regionalista en Catalunya a principis del s. XX, ja era un home ric quan es va establir a l’Argentina en 1941. Era a Buenos Aires on tenia els seus principals negocis i on la seva fortuna va créixer i es va multiplicar fins a assolir límits de gran potentat. Destacat polític i mecenes de la cultura catalana, bona part del seu notable enriquiment es debia al fet de presidir la principal companyia elèctrica d’Argentina, la CHADE-CADE. Gràcies a l’estudi de nombrosa correspondència confidencial i d’informes reservats, el professor Borja de Riquer reconstrueix l’agitada història d’aquesta empresa, la principal inversió espanyola a l’estranger; una empresa que obtenia excepcionals beneficis gràcies a la corrupció de polítics, funcionaris i periodistes i que va aconseguir un tracte de favor fins i tot dels presidents argentins Justo, Alvear, Perón i Frondizi. Així, en aquest assaig, Borja de Riquer, gran expert en la vida de Cambó, ha rastrejat les petjades documentals del seu pas per Argentina, amb resultats per descomptat sorprenents per la seva irrefutabilitat. Corrupció política i econòmica, llibretes on anotar pagaments, favors i conxorxes, entre d’altres, aquest llibre resumeix la història del negoci elèctric a Argentina, controlat per Cambó i els seus homes, i la minuciosa i exhaustiva comptabilitat de la companyia a petita i gran escala
Riquer i Permanyer, Borja de
Anar de debò : els catalans i Espanya
Barcelona : Rosa dels Vents, 2016
432 p. ; 23 cm
ISBN 9788416430109
Resum:
L’historiador Borja de Riquer tracta en aquest llibre el nacionalisme català, un moviment polític que té el seu origen en la relació entre Espanya i Catalunya en els segles XIX i XX i que, avui en dia, és el principal tema de debat historiogràfic i polític. Fa cinc anys que els catalans vivim una situació política tan excepcional com inesperada: estem davant d’una cruïlla històrica de gran transcendència, com feia segles. Un moment tan apassionat i embrollat que provoca, lògicament, perplexitats, dubtes i pors, però l’anàlisi històrica pot ajudar a comprendre els orígens i la natura d’aquests llarg enfrontament entre la ciutadania catalana i les institucions polítiques. Anar de debó: els catalans i Espanya reuneix escrits del professor Borja de Riquer publicats al llarg d’una dècada que, d’una banda estudien etapes històriques dels segles XIX y XX i que, a grans trets, es centren en l’anàlisi del lloc i del paper dels catalans en la política espanyola contemporània i del sorgiment i l’actuació del moviment catalanista, i d’una altra d’articles publicats a la premsa que analitzen situacions del temps present, del segle XXI. (Editorial).
Santirso, Manuel; Claret, Jaume
La Construcción del catalanismo : historia de un afán político
Madrid : Los Libros de la Catarata, DL 2014
238 p. ; 21 cm (Mayor. Estudios socioculturales, 483)
Bibliografia.
ISBN 9788483198988
Resum:
El pols entre els nacionalismes català i espanyol d’aquests últims anys no és realment nou, encara que hagi aconseguit cotes inèdites de difusió. Les reivindicacions catalanistes han anat pujant de to i intensitat des de l’últim quart del segle XIX, i el mateix en èpoques repressives que aperturistes, però aquesta situació no estava predestinada. El catalanisme ha estat en sintonia des del seu mateix naixement amb les noves tendències ideològiques europees, tant reaccionàries com a progressistes, i s’ha estès a tots els espais polítics. S’ha mirat en els més diversos miralls exteriors, d’Irlanda a Escòcia i de Noruega a Lituània, i a partir d’aquestes imatges ha plantejat la secessió, el particularisme, el confederalisme i fins i tot el domini de l’Estat espanyol o l’imperi. Aquest llibre segueix el desenvolupament d’aquestes modalitats del catalanisme al llarg de l’època contemporània i sondeja en les causes profundes de la seva permanència i la seva actualitat, més enllà d’atavismes i d’aquesta voluntat de ser de la qual va parlar l’historiador Jaume Vicens Vives fa ja seixanta anys.
Marco Palau, Francesc
La generació de la independència
Girona: editorial Gregal, 2017
326 p. (Història)
ISBN: 9788494649073
Resum:
El llibre és un estudi de la generació que neix al Bloc d’Estudiants Independentistes, a les universitats de finals de la dècada dels vuitanta, i que als noranta s’organitza a través de l’Associació Catalana de Professionals, el think tank dels antics alumnes. L’historiador Francesc Marco Palau analitza la trajectòria política i cívica dels protagonistes de la generació BEI fins a l’actualitat, destacant-ne la seva participació a la societat civil i als partits polítics, en ple procés sobiranista. L’actual procés sobiranista no es pot entendre sense conèixer la trajectòria d’aquells que al llarg de les darreres dècades han estat gestant la independència de Catalunya des de diferents àmbits i n’han modernitzat el discurs. En aquest sentit, l’historiador Francesc Marco-Palau ens situa en el context en què es va fundar el Bloc d’Estudiants Independentistes (BEI) a les universitats dels anys noranta, un fet transcendent que posteriorment ha permès a l’Associació Catalana de Professionals (ACP), el think tank dels antics alumnes, ser determinant en el projecte del futur Estat català. El volum –que compta amb pròlegs dels presidents de l’ANC, d’Òmnium Cultural i de la Plataforma per la Llengua– analitza la importància i els valors d’una generació clau, la que ha fet possible activar un ampli procés de transformació social i política prou important com per eixamplar la base del sobiranisme, dinamitzar el teixit associatiu i crear estructures empresarials i periodístiques. En aquest estudi, l’autor exposa els vincles i l’evolució d’aquells que van compartir una mateixa escola de formació i que avui encapçalen el procés sobiranista des dels partits polítics i la societat civil. Aquesta és la intrahistòria de la generació de la independència. (Editorial)
Marco Palau, Francesc
Francesc Dalmau : de Normandia a Palamós
Palamós ; Barcelona : Ajuntament de Palamós : Fundació Josep Irla, 2015
236 p. ; 21cm
ISBN: 9788460673095
Resum:
El llibre és la biografia de Francesc Dalmau i Norat (Girona, 1915 – Palamós, 2003), que va ser diputat al Parlament de Catalunya (1980-1984) i alcalde de Palamós (1983-1985). A més del seu vessant institucional, Francesc Marco detalla, al llibre, la vida d’èpica del Doctor Dalmau, vinculada la seva evasió d’un batalló franquista de treballadors i a la seva participació al desembarcament de Normandia, en el marc de la Segona Guerra Mundial, com a membre del Pioneer Corps de l’exèrcit britànic. En l’àmbit professional, a més de reconegut metge empordanès, Dalmau va ser el facultatiu de Josep Pla
Moreno Luzón, Javier; Tavares de Almeida (Eds.)
De las urnas al hemiciclo : elecciones y parlamentarismo en la Península Ibérica (1875-1926)
Madrid : Marcial Pons, Ediciones de Historia, 2015
404 p. ; 24 cm
ISBN: 9788415963547
Resum:
España y Portugal comparten un largo pasado en común, lleno de alejamientos y aproximaciones. A lo largo de la época contemporánea, en su vida política pueden encontrarse muchas características similares y también diferencias importantes. Este libro profundiza en el análisis de esas semejanzas y divergencias a través del estudio de una etapa crucial en ambas historias nacionales: el medio siglo que transcurrió entre el asentamiento de instituciones liberales estables, en los años setenta del siglo xix, y el abrupto derribo de los regímenes constitucionales en la tercera década del xx. En ambos países, la consolidación inicial de un sistema representativo, basado en el pacto y en el fraude, se vio trastornada por múltiples conflictos, que en el caso portugués desembocaron en el cambio de la forma de gobierno en 1910. A uno y otro lado de la frontera se frustró el tránsito del liberalismo a la democracia.
Un grupo de destacados historiadores y politólogos portugueses y españoles desentraña diversas vertientes del parlamentarismo ibérico en este periodo. En primer lugar, las normas y comportamientos electorales y las formas de reclutamiento parlamentario. En segundo término, las propias funciones de las cámaras, su actividad legislativa y su capacidad de derribar gobiernos, relacionadas con las imágenes de los respectivos parlamentos que transmitían la literatura y la prensa. Y, por último, la memoria del constitucionalismo liberal, zaherida por las dictaduras y sólo recuperada con las transiciones democráticas. En conjunto, los ensayos reunidos en esta obra muestran la gran utilidad de las perspectivas comparadas, o al menos de un diálogo constante entre especialistas, a la hora de aproximarse con rigor académico a la historia de España y Portugal.
Casals Bergés, Quintí
La representación parlamentaria en España durante el Primer Liberalismo (1810-1836)
Cádiz: Universidad de Cádiz, 2014
475 p. ; 24 cm
ISBN: 9788498284744
Resum:
Ante la prolífica producción de trabajos biográficos referidos a los parlamentarios españoles, de las dos últimas décadas, parece evidente que falta un trabajo de síntesis que aúne el proceso electoral y sus resultados. Tenemos los hombres, sus acciones y su actuación parlamentaria, pero falta el análisis de conjunto o la evaluación de los resultados de las elecciones en clave prosopográfica. En este sentido, el presente trabajo pretende cubrir una parte de esas carencias, ese hueco existente sobre el conocimiento controlado empírico y sociológico del conjunto de parlamentarios del Primer Liberalismo (1810- 1836) y su acceso al Parlamento.
Cañellas, Cèlia; Toran, Rosa
Els Governs de la ciutat de Barcelona, 1875-1930 : eleccions, partits i regidors : diccionari biogràfic.
Barcelona : Ajuntament de Barcelona, DL 2013
211 p. : il. ; 26 cm
ISBN 9788498504613
Diccionario Biográfico de Parlamentarios Españoles (1820-1854). Urquijo Goitia, Mikel (Dir.); Agirreazkuenaga, Joseba; Carasa, Pedro; Moreno, Javier; De Riquer, Borja; Sierra, Maria (eds.) [Recurs electrònic].
2a edició
Madrid: Cortes Generales. Congreso de los Diputados, 2013.
1 DVD.
ISBN: 9788479434519
Diccionario Biográfico de Parlamentarios Españoles: Cortes de Cádiz (1810-1814). Urquijo Goitia, Mikel (Dir.); Agirreazkuenaga, Joseba; Carasa, Pedro; Moreno, Javier; De Riquer, Borja; Sierra, Maria (eds.)
Madrid: Cortes Generales. Congreso de los Diputados, 2010.
3 vols (2.576 p.)
ISBN: 9788479433901
Riquer i Permanyer, Borja de
Alfonso XIII y Cambó : la monarquía y el catalanismo político.
Madrid : RBA Libros, 2013
245 p. ; 21 cm (Historia)
ISBN 9788490065945
Resum:
Alfonso XIII i Cambó és una aproximació a les complexes relacions polítiques que aquestes dues figures i el que elles representaven, la monarquia i el catalanisme polític, van arribar a establir al llarg de les tres primeres dècades del segle XX. En aquest llibre, Borja de Riquer analitza, a la llum de documentació nova o poc coneguda, els singulars vincles que van existir entre aquell peculiar monarca i el més atrevit dirigent d’un moviment que era percebut per l’opinió pública espanyola de l’època com una preocupant novetat política.
Ucelay Da Cal, Enric (Ed.); Gonzàlez Vilalta, Arnau (Ed.)
Contra Companys : la frustración nacionalista ante la revolución.
València : Universitat de València, cop. 2012
438 p. : il. ; 24 cm (Historia)
ISBN: 9788437088181
Resum:
La història es compon d’una suma de fets ventilats públicament, d’altres coneguts a mig fer i de misteris que han quedat sempre entre dubtoses tenebres. El present volum pretén exposar i descobrir un d’aquests últims: un misteri català durant la Guerra Civil espanyola (1936- 1939). Un enigma mai explicat amb claredat, tapat i menyspreat intencionadament durant dècades: Va haver-hi o no un complot contra el president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, a la fi de 1936, protagonitzat pels sectors nacionalistes catalans? El volum reuneix la majoria d’aportacions historiogràfiques que al llarg dels últims gairebé quaranta anys s’han anat publicant sobre la qüestió des de diferents posicions, presentant una àmplia mirada polièdrica als diversos matisos del que s’ha cridat l’afer Rebertés o el complot contra Companys.
Tavares de Almeida, Pedro (Ed.) ; Moreno Luzón, Javier (Ed.)
Das Urnas ao Hemiciclo. Eleições e Parlamento em Portugal (1878-1926) e Espanha (1875-1923)
Lisbon, Assembleia da República, 2012 (Coleçao Parlamento, 46)
340 p.
978-972-5556-575-9
Resum:
Aquest llibre fa una descripció i anàlisi profundes del funcionament del règim representatiu en Portugal i en Espanya, identificant les principals similituds i diferències entre ambdós països, durant la última meitat de segle de cicle liberal a la Península Ibèrica. A la primera part s’estudia l’evolució dels mecanismes i comportaments electorals i patrons de reclutament parlamentari. S’examina tant el funcionament de la Cambra de Diputats, la seva activitat legislativa o el seu paper polític, com la imatge contemporània del règim representatiu i dels seus actors, llegades a través de la literatura de ficció, de cròniques periodístiques, del dibuix satíric i de la fotografia.
A l’última part s’estudia la forma com el règim republicà portuguès rep l’herència constitucional monàrquica, i com la memòria del parlamentarisme liberal, mortificada durant un període autoritari el els dos costats de la frontera, va ser recuperada per la historiografia i incorporada al debat polític en el context de les transicions democràtiques en la dècada de 1970.
Rubí i Casals, M. Gemma; Armengol, Josep
Vots, electors i corrupció : una reflexió sobre l’apatia política a Catalunya (1869-1923)
Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012
192 p. : il. ; 19 cm (Biblioteca Serra d’Or, 453. Història contemporània)
ISBN 9788498835427
Resum:
Aquest llibre explora en clau electoral alguns aspectes que pretenen explicar, si més no reflexionar, sobre la tendència a l’apatia política que experimentaren els ciutadans catalans des del Sexenni Democràtic (1868-1874) i durant la Restauració borbònica (1868-1923). Una cultura cívica gestada durant la llarga transició del liberalisme polític a la democràcia que es caracteritzà entre d’altres trets per una tendència al tacticisme expressada en la forja d’aliances contranaturals; l’autoexclusió en la pràctica d’una part significativa de l’electorat que no se sentia representada en les institucions; la percepció d’anormalitat produïda per la continuïtat de les irregularitats del vell caciquisme; la vehemència i l’idealisme dels discursos emancipadors i dels ultracatòlics; i el sectarisme vinculat a la política d’uns partits que visqueren en la inestabilitat i la precarietat institucionals. Uns llasts que no contribuïren en absolut a la cohesió, sinó a la divisió i a la gran fractura que va significar la guerra civil.
Roca i Vernet, Jordi
Tradició constitucional i història nacional (1808-1823). Llegat i projecció política d’una nissaga catalana, els Papiol.
Barcelona ; Lleida : Fundació Ernest Lluch : Pagès, 2011
326 p. Guanyador de la VI Beca de Recerca Ernest Lluch (2009)
ISBN: 978-84-9975-162-7
Resum:
La gènesi i la interpretació de la Constitució de Cadis (1812) no ha despertat gaire interès entre als historiadors catalans del segle XX malgrat que desencadenés onades de passions a favor i en contra entre els catalans de l’època. La història dels vilanovins Francesc de Papiol, diputat a les Corts de Cadis, i la dels seus nebots Benet i Marià Rubinat serveix de fil d’Ariadna per no perdre’s en el laberint dels somnis catalans per reformar la monarquia borbònica i la naixent nació liberal espanyola. Els pares de la Constitució foren menys liberals que els seus intèrprets immediatament posteriors però tots ells empraren la història per definir l’abast del canvi polític i social que suscità la promulgació de la Constitució. Aquell historicisme polític era nou però no la fascinació per la història que s’havia conreat entre els principals centres de coneixement del darrer terç del segle XVIII. La família Papiol representa com els vestigis de l’austriacisme es transformaren en l’anhel de recuperar la història política de Catalunya a través de la recopilació de llibres i documents de tota mena. La formació de la biblioteca familiar farcida d’obres d’historiadors i juristes catalans dels segles XVI al XVIII esdevé cabdal per entendre la resposta catalana a la crisi de la monarquia desencadenada arran de la invasió de les tropes napoleòniques. Francesc de Papiol era besnét de l’alcalde de Vilanova, Joan Papiol i Raventós, capturat i mort en el campament de les tropes borbòniques que assetjaven Barcelona l’estiu de 1714, i fou l’oncle dels germans Rubinat protagonistes de l’intent d’assimilació de la Diputació Provincial de Catalunya a l’antiga Diputació del General, abolida després de la derrota austriaicista de 1714. Si Francesc somià en una reforma il·lustrada de la monarquia borbònica que recollís les peticions dels catalans, els seus nebots cregueren que la nació liberal espanyola els oferia l’oportunitat de redefinir les relacions entre Catalunya i la monarquia.
Santirso Rodríguez, Manuel (Ed.)
El Informe Ta?ski y la Guerra Civil Carlista de 1833-1840.
[Madrid] : Ministerio de Defensa, Subdirección General de Publicaciones, 2011
259 p. (Clásicos .Espanya. Ministerio de Defensa)
Inclou la transcripció i la traducció del manuscrit original de Joseph Ta?ski.
ISBN: 9788497816335
Resum: A diferencia de otros conflictos como la guerra de la Independencia (1808-1814) y la guerra Civil de 1936-1939, y a pesar de su trascendencia, apenas se han recuperado testimonios de autores contemporáneos de la guerra civil carlista de 1833-1840. Estos textos tienen un gran valor documental para los historiadores, sobre todo si sus autores han sido partícipes de los hechos narrados. En el caso del militar y periodista polaco Joseph Tanski, quien participó en esta contienda formado parte de la legión extranjera francesa. Su trabajo Introducción sobre los ejércitos de España constitucional y carlista, a finales de julio de 1937, conservado únicamente de forma manuscrita, consiste en una evaluación de las fuerzas en contienda: isabelinos, carlistas y cuerpos extranjeros destacados en España, así como de sus mandos. El profesor Manuel Santirso ha traducido y anotado el texto de Tanski que se incluye en este trabajo, en el que se profundiza en la figura del escritor polaco, en la guerra civil de siete años, así como en la historiografía dedicada a estos hechos.
Moliner i Prada, Antoni
Tarragona (mayo-junio 1811) : una ciudad sitiada durante la Guerra del Francés.
[Madrid ] : C.S.I.C. : Doce Calles, DL 2011
366 p.
ISBN: 9788400093242 (CSIC) 9788497441162 (Doce Calles)
Resum: Quin paper van tenir els setges de ciutats en la guerra peninsular i en l’estratègia napoleónica? El lloc i assalt de Tarragona de 1811 és l’episodi més dramàtic de la història de la ciutat imperial. Poc conegut, fora de l’àmbit local i de Catalunya, a diferència d’altres llocs com el de Girona, Zaragoza, Ciudad Rodrigo, Évora o Almeida, va tenir una profunda repercussió en el desenvolupament de la contesa, en el primer exèrcit i en la societat civil. Com van gestionar la crisi les autoritats civils i militars com es va desenvolupar la vida quotidiana aquells dies? Quin paper van exercir les dones? Qui van ser els responsables de la pèrdua de Tarragona?
Saüch Cruz, Núria (Ed.)
La Guerra del Francès als territoris de parla catalana : Jornades d’estudi El Bruc (l’Anoia), 23, 24 i 25 de maig de 2008 : bicentenari de les batalles del Bruc.
Catarroja [etc.] : Afers, 2011
562, [8] p. (Actes de congressos, 4)
ISBN: 9788492542437
Resum:
La Guerra del Francès (1808-1814) ha estat analitzada a partir de diferents vessants. Durant l’any de l’inici del bicentenari d’aquesta efemèride van tenir lloc tota una sèrie d’activitats dedicades a repassar aquell moment històric des de la perspectiva més desconeguda: la del món local i comarcal. Aquest llibre inclou les actes resultants de les jornades que van tenir lloc a la paradigmàtica població del Bruc, on es van produir dues batalles que en els annals de la història han quedat com a referent de la resistència. Les jornades tractaren, de manera innovadora, diferents aspectes de la guerra del Francès com ara la repercussió del conflicte en la població civil, les reaccions socials, l’articulació de la resistència armada, el sistema administratiu francès, els efectes de la guerra i la seua plasmació en la vida quotidiana, etc. Les jornades s’organitzaren al voltant de tres àmbits d’estudi que recolliren un ampli i heterogeni espectre de qüestions relatives al fenomen de la Guerra del Francès als territoris de parla catalana. Així, el primer àmbit tractà el tema de la dominació francesa, el segon el de la resistència i el tercer el de les conseqüències de la guerra. La present publicació inclou els textos presentats durant les jornades del Bruc. D’altra banda, durant bona part del 2008 diferents poblacions catalanes van acollir un cicle de conferències que, titulades «Guerra i municipis», va aplegar diferents especialistes en la matèria. La part final de la publicació recull les seves aportacions.
Luján i Feliu, Oriol
El Pacte per la llibertat : l’Assemblea del Bages (1971-1979).
[Manresa] : Zenobita, 2011
159 p
ISBN: 9788492571550
Resum:
Aquest llibre explica el paper que va tenir l’Assemblea del Bages durant la Transició, així com la seva relació amb els moviments que sorgiren a favor de la democràcia i el procés per arribar-hi. Explica la realitat local i comarcal i la relaciona amb el context històric general, tot vinculant l’Assemblea del Bages dins l’Assembla de Catalunya.
Martín i Berbois, Josep Lluís
Joventut Nacionalista de Catalunya : escola de patriotes.
Catarroja Barcelona : Afers 2011
430 p. (Recerca i Pensament ; 60)
ISBN: 9788492542444
Resum: Aquest llibre estudia un dels temes més desconeguts de la història recent de Catalunya: les organitzacions politicojuvenils. S’hi explica detalladament la història de la Joventut Nacionalista de Catalunya, els joves de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC). L’obra aprofundeix, des de diferents punts de vista, en l’anàlisi de les Joventuts de CDC des de la seva fundació el 1976 fins al 2008. S’hi tracten l’evolució ideològica, les propostes polítiques per a les campanyes electorals, les enteses i les divergències amb CDC, Unió Democràtica de Catalunya i Unió de Joves, les accions reivindicatives, les lluites internes, l’estructura organitzativa, els congressos i els seus entramats, les relacions amb altres entitats o organismes catalans com el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i la Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya, i els contactes amb altres organitzacions polítiques de l’Estat espanyol i d’Europa.
Moliner i Prada, Antoni
La Guerra del Francès a Catalunya segons el diari de Raimon Ferrer.
Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2010
364 p. ; 23 cm (Documents, 92)
ISBN: 978-84-490-2661-4
Resum: Barcelona cautiva, dietari escrit pel pare Raimon Ferrer (1777-1821), és una obra fonamental sobre l’ocupació napoleònica de Catalunya i l’organització de la resistència durant la Guerra del Francès (1808-1814). Espectador privilegiat, dedicat a l’assistència hospitalària i a les presons reials, dóna testimoni de tot el que succeeix a la ciutat i al Principat. Recull totes les informacions i mitifica l’esperit de resistència dels catalans i la seva fidelitat a Ferran VII. L’obra conté referències molt valuoses sobre la vida quotidiana i els problemes generats per l’ocupació francesa. Entre altres aspectes, tracta sobre l’evolució del comerç, el problema de les subsistències i la mendicitat; les qüestions fiscals i monetàries; l’evolució de la guerra, les accions militars de l’exèrcit espanyol, sometents i miquelets, i del francès; la situació dels hospitals militars i el nombre de morts; les disputes i divisions entre autoritats civils i militars; el fenomen de la deserció, el bandolerisme i la inseguretat; les noves institucions creades pels «patriotes» i l’administració del govern intrús; els personatges més destacats de la vida política i militar; la propaganda patriota i l’afrancesada; les pràctiques religioses i la situació de l’Església; la vida cultural, el teatre, la premsa i les festes, etc. Aquesta obra es reedita amb motiu del bicentenari de la Guerra del Francès. El llibre incorpora en un CD els set volums, que són de gran interès per als investigadors i estudiosos de la història de Catalunya.
Riquer i Permanyer, Borja de
La Dictadura de Franco.
Barcelona : Crítica : Marcial Pons, 2010
946 p. (Historia de España, 9)
ISBN: 9788498920635
Resum: Este noveno volumen de los doce de que consta la Historia de España dirigida por los profesores Fontana y Villares y editada por Marcial Pons y Editorial Crítica analiza la dictadura del general Franco, el más duradero de los regímenes que gobernaron España en el siglo XX. Es de este hecho del que surge la necesidad de ir más allá de los debates sobre sus orígenes y naturaleza para considerar en toda su complejidad las realidades de una larga época de represión y resistencia, de miseria inicial y desarrollo económico, de inmovilismo político y desgaste progresivo del sistema, de una cultura estrechamente controlada que consiguió con el tiempo hacer oír sus voces críticas.
Termes i Ardèvol, Josep; Segura i Mas, Antoni; Gabriel, Pere; Rubí i Casals, M. Gemma, [et al.]
Els Fets de la Setmana Tràgica (1909) : actes de les jornades organitzades pel CHCC, 28 i 29 de maig de 2009.
Barcelona : Centre d’Història Contemporània de Catalunya : Generalitat de Catalunya, Departament de la Vicepresidència, 2010
219 p. (Personatges i fets ; 4)
ISBN: 9788439386247
Resum: Aquesta obra recull les ponències presentades a les jornades que, amb el mateix títol, el CHCC va organitzar l’any 2009, en motiu de la commemoració del centenari dels fets.
Accés al document: https://www20.gencat.cat/docs/Departament_de_la_Vicepresidencia/0-WEB_AEC_CHCC/CHCC/01-El%20centre/Publicacions/Doc_Setmana_Tragica_llibre.pdf
González i Vilalta, Arnau
De com es guanyen els vots : Joan Esterlich i la circumscripció de Girona durant la II República.
Palma de Mallorca : Lleonard Muntaner, 2010
172 p. (Trafalempa ; 8)
ISBN: 9788492562701
Vicens Vives, Jaume ; Riquer i Permanyer, Borja de (avantpròleg)
Notícia de Catalunya. Nosaltres els catalans
Barcelona : Vicens Vives, 2010
248 p. (Jaume Vicens Vives. Obra escollida, 1)
ISBN: 978-84-316-9658-0
Accés a l’avantpròleg de Borja de Riquer
Casals i Bergés, Quintí
Els inicis de la historiografia contemporània a Lleida (1750-1860)
La Pobla de Claramunt : Ajuntament de la Pobla de Claramunt, 2010
139 p. (Col·lecció Claramonte, 3)
ISBN: 9788460650829
Resum:
Els inicis de la historiografia contemporània a Lleida (1750-1860) fa referència als primers historiadors contemporanis de la capital de Ponent i al desenvolupament dels moviments literaris que hi havia entre finals del segle XVIII i primera meitat del XIX.
Jiménez Fernández, M. Carme; Sauch Cruz, Núria (Eds.)
La Setmana tràgica : motius i fets.
[Móra la Nova] : Institut Ramon Muntaner [etc.], 2010
175 p.
ISBN: 9788461463459
Resum:
Aquest llibre inclou el cicle de conferències i el catàleg de l’exposició del projecte que amb motiu del Centenari de la Setmana Tràgica van realitzar els Grups de Recerca Local de Barcelona coordinats per l’Institut Ramon Muntaner i amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, Institut de Cultura de Barcelona i regidoria de Drets Civils, i la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana.
Rubí i Casals, Maria Gemma (Coord.); Izquierdo Ballester, Santiago (Coord.)
Els Orígens del republicanisme nacionalista : el Centre Nacionalista Republicà a Catalunya (1906-1910).
Barcelona : Centre d’Història Contemporània de Catalunya : Generalitat de Catalunya, Departament de la Vicepresidència, 2009
363 p. (Personatges i fets ; 3)
ISBN: 9788439381518
Resum: El principal objectiu perseguit ha estat esbrinar els orígens històrics del republicanisme nacionalista o del nacionalisme republicà a partir de la formació del Centre Nacionalista Republicà (CNR), del qual sabiém que existia a Barcelona, però n’ignoràvem la presència a la resta de Catalunya.
Accés al document: https://www20.gencat.cat/docs/Departament_de_la_Vicepresidencia/0-WEB_AEC_CHCC/CHCC/01-El%20centre/Publicacions/Doc_CNR_llibre.pdf
González i Vilalta, Arnau
Cataluña bajo vigilancia : el consulado italiano y el fascio de Barcelona, 1930-1943.
València : Universitat de València, cop. 2009
377 p. (Història. Universitat de València)
ISBN: 9788437074009
Resum: A lo largo del período de entreguerras, la evolución política, social y económica de Cataluña despertó un especial interés en la diplomacia extranjera destacada en Barcelona y Madrid. La importancia de las inversiones de diferentes multinacionales en territorio catalán, las complicadas relaciones entre Cataluña y España y su movimiento nacionalista suscitaron múltiples informes que las legaciones diplomáticas enviaron a sus respectivos Ministerios de Asuntos Exteriores. Entre las principales potencias interesadas en la suerte de la Cataluña autónoma (desde 1931) y de su futuro político, destacó la Italia fascista a través de su consulado en Barcelona y de su embajada en Madrid. De este modo, el presente volumen analiza diferentes aspectos de la atención prestada por los diplomáticos italianos a los diferentes escenarios históricos de la Cataluña del período 1930-1943.
González i Vilalta, Arnau
Lluís Companys : un home de govern.
Barcelona : Base, 2009
165 p.
ISBN: 9788492437269
Resum: Lluís Companys, el president de la Generalitat que va esdevenir un mite amb la seva tràgica mort, no és una figura fàcil d’enfocar per a un historiador. El present llibre d’Arnau Gonzàlez analitza, amb rigor, però també de manera clara i amb esperit de divulgació, la trajectòria política de Companys, centrant-se en l’etapa republicana, és a dir, entre 1931 i 1940. I ho fa a l’inversa, situant el seu afusellament com a origen d’una visió totalment distorsionada del polític català. A partir d’aquesta distorsió s’analitzen els seus passos anteriors i es reconstrueix la seva actuació política des del 14 d’abril de 1931. Una trajectòria que el portarà a desenvolupar infinitat de càrrecs en els quals sempre el seu rol serà l’actuació política enèrgica i emotiva, de vegades enfrontada amb la gestió institucional pura i dura. Un llibre a l’abast del gran públic interessat per la història del nostre país, narrat de manera amena i planera, alhora que una visió de Companys que aportarà noves dades a estudiosos i historiadors. L’apassionant vida d’un polític odiat i admirat, insultat i exaltat, mobilitzador de masses i jugador arriscat. Una figura que només aconseguirà el consens social i polític en la seva mort a mans del dictador.
González i Vilalta, Arnau
La Cruïlla andorrana de 1933 : revolució de la modernitat.
[Valls] : Cossetània, 2009
239 p. (Col·lecció El Tinter ; 96)
ISBN: 9788497914970
Resum: La present obra aporta llum sobre un fet històric d’indubtable transcendència en la història contemporània d’Andorra: la revolució de 1933 i els seus efectes. Un esdeveniment que certificaria el trencament definitiu de la trajectòria andorrana, fins aquells moments en certa mesura al marge de la història europea, per desencadenar un procés de modernització de gran abast els efectes dels quals encara podem veure. Des de la reclamació del sufragi universal masculí fi ns a l’ocupació del país per part de la Gendarmeria francesa, passant per les vagues dels obrers que treballaven en les obres de la Fhasa o les disputes diplomàtiques entre França i Espanya referents a Andorra, amb la Generalitat de Catalunya pel mig, l’any 1933 esdevindrà un punt d’inflexió en la mil·lenària història andorrana.
Rubí i Casals, Maria Gemma (Ed.)
Manresa i la Catalunya central a la guerra del francès : de la revolta a la destrucció.
Manresa : Centre d’Estudis del Bages : Ajuntament de Manresa, 2009
261 p. (Miscel·lània d’estudis bagencs ; 11)
ISBN: 9788487618932
Resum: Aquest llibre és l’11è. volum de la Miscel·lània d’Estudis Bagencs i recull les aportacions, apliades amb altres textos, presentades a la Jornada d’Estudis De la Revolta a la Destrucció: el Paper de Manresa i el Bages a la Guerra del Francès, que es desenvolupà a Manresa el 17 de maig de 2008.
Culla, Joan B.
La Dreta espanyola a Catalunya, 1975-2008
Barcelona : La Campana, 2009
619 p. (Obertures, 26)
ISBN: 9788496735286
Resum: El llibre de Joan B. Culla té l’objectivitat de l’historiador que s’ha documentat durant anys, però també l’agudesa de qui vol fer entenedors els complexos orígens, els avatars a les urnes, els cíclics problemes de lideratge d’una força política que ha arribat a obtenir suports electorals superiors al 20 per cent dels vots. Partint del naixement i la consolidació d’Alianza Popular, el llibre analitza de manera penetrant les dues dècades de vida del PP català, les ziga-zagues tàctiques que ha dibuixat, els ascensos i les caigudes dels successius líders (els germans Fernández Díaz, Vidal-Quadras, Piqué, Sirera.), l’equilibri impossible entre les exigències de la política catalana i el rigorós unitarisme del PP estatal. La dreta espanyola a Catalunya és una investigació sense precedents narrada amb la prosa clara, intencionada i de fina ironia d’un exigent historiador.
Casals Bergés, Quintí; Pons i Altés, Josep Maria (Eds.)
La Construcció de la modernitat a Lleida : Manuel Fuster Arnaldo i el seu temps.
Lleida : Institut d’Estudis Ilerdencs : Diari Segre, DL 2009
135 p.
ISBN: 9788461309009
Resum:
Estudi històric sobre Lleida i el seu alcalde Manuel Fuster amb motiu dels 150 anys del seu mandat a l’Ajuntament de Lleida. Reconstrueix la figura de Manuel Fuster, alcalde de Lleida de 1859 a 1862, i el moment històric que va viure la ciutat a les acaballes del segle XIX, amb el final de l’antic règim i l’arribada de noves idees a Catalunya com el republicanisme, el liberalisme i el socialisme. Tot i que havia estat nomenat alcalde prèviament el 1842, la segon etapa fou la més fructífera perquè el seu govern propicià tot un procés de transformacions que van conduir Lleida cap a una via de canvis que també es respiren a Catalunya i Espanya a partir de la segona meitat del segle XIX. L’enderroc de les muralles medievals, l’arribada del ferrocarril a la ciutat, els primers treballs d’ordenació urbana, la projecció del primer gran parc urbà, com fou la construcció dels Camps Elisis, foren alguns dels elements més emblemàtics que, amb el suport del sector liberal progressista, constituïren l’acció de govern del projecte de Manuel Fuster. Una col·lecció amb les primeres fotografies de la ciutat completa aquest retrat de la Lleida que entrava al segle XX de la mà d’un dels seus alcaldes més importants.
Casals Bergés, Quintí (Ed.)
Colección de noticias, ó sea, Memorias para formar la historia de la antiquísima y nobilísima Ciudad de Lérida / de Marià Olives (1840)
Lleida : Institut d’Estudis Ilerdencs, 2009
473 p. (Clau de volta, 2)
ISBN: 9788496908321
Accés al document: https://hdl.handle.net/10459.1/23846
Resum:
Transcripció i edició de l’obra del primer historiador lleidatà contemporani: Marià Olives i Roca (Lleida, 1787-1845). A més a més, hi ha un pròleg inicial amb la biografia del citat historiador i l’anàlisi historiogràfic de la seva obra, així com la seva incidència en l’àmbit cultural i polític lleidatà elaborat per Quintí Casals.
González i Vilalta, Arnau
Els Diputats catalans a les corts republicanes, 1933-1939.
Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2009
383 p. (Textos i estudis de cultura catalana ; 145)
ISBN: 9788498831023
Resum: Aquest llibre clou l’estudi sobre la representació parlamentària catalana durant la II República Espanyola, que Arnau Gonzàlez ja va començar amb Els diputats de Catalunya a les Corts Constituents (1931-1933), publicat el 2006. El present volum defineix les continuïtats i variacions a les elits polítiques catalanes a Madrid.
Santirso Rodríguez, Manuel
Progreso y libertad : España en la Europa liberal, 1830-1870.
Barcelona : Ariel, 2008
375 p. (Historia)
ISBN: 9788434452398
Resum: Manuel Santirso, a través de Progreso y Libertad, España en la Europa liberal (1830-1870), nos acerca la realidad española del siglo XIX mediante su inserción en Europa. El autor da una visión de la España isabelina como parte inseparable de la Europa liberal y en consecuencia, como uno de sus motores. No niega las peculiaridades y las características especiales de España y de los españoles, pero desmonta a lo largo de casi 400 páginas la idea de que España era la tierra clásica del fanatismo, de la pereza, de los caminos reales y de los autos de fe, insertándola plenamente en el liberalismo europeo surgido tras las revoluciones.
Riquer i Permanyer, Borja
Alfons XIII i Francesc Cambó, unes relacions difícils. Discurs llegit el dia 11 de desembre de 2008 en l’acte de recepció pública de Borja de Riquer i Permanyer a la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i contestació de l’acadèmic numerari Carlos Seco Serrano.
Barcelona : Reial Acadèmia de Bones Lletres, 2008
79 p.
ISBN: 9788497797115
González i Vilalta, Arnau
Un catalanofilo de Madrid: epistolario catalán de Ángel Ossorio.
Bellaterra : Servei de Publicacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, 2008
428 p.
ISBN: 978-84-490-2528-0
Resum: La presente obra pretende acabar con la injusticia histórica que supone el olvido al que ha sido sometida la figura de Ángel Ossorio y Gallardo. Y lo hace desde uno de los aspectos que más interesaría al jurisconsulto, político e intelectual madrileño: su visión de Cataluña y del catalanismo. Una relación, la de Ossorio con Cataluña, de una extraordinaria intensidad y sinceridad, desde 1907 cuando fue nombrado gobernador civil de Barcelona hasta su muerte en el exilio argentino en 1946. Durante estas cuatro décadas Ossorio irá adquiriendo la amistad y la admiración de una larga lista de los principales protagonistas de la vida política, cultural y social de Cataluña. Una relación que lo convertirá en un verdadero «amigo» de todo lo catalán, y aún más, en uno de los pocos catalanófilos españoles de la primera mitad del siglo XX.
Sauch Cruz, Núria (Ed.)
Itineraris de la guerra del Francès : una passejada per la història dels territoris de parla catalana.
Bruc : Ajuntament del Bruc ; [Móra la Nova] : Institut Ramon Muntaner, 2008
79 p.
ISBN: 9788461242030
Resum:
Guia dels itineraris que els centres i institut d’estudis dels territoris de parla catalana organitzen el 2008 amb motiu del Bicentenari de la Guerra del Francès. Amb motiu de l’inici del bicentenari de la guerra del Francès (1808 – 1814), l’Institut Ramon Muntaner ha coordinat l’edició d’una guia d’itineraris, organitzats per diversos centres d’estudis de parla catalana, que s’endinsen en la història de diverses localitats ara fa dos-cents anys. L’Arboç, Valls, Móra d’Ebre, Tortosa, Ulldecona, Gratallops i Bellmunt són les cinc poblacions de les comarques de Tarragona en les quals s’han dissenyat recorreguts pels escenaris de la guerra del Francès. A tot Catalunya, s’han marcat dotze itineraris. La guia la lliuren gratuïtament els centres i instituts d’estudis que fan un itinerari.
Riquer i Permanyer, Borja de
Francesc Cambó: entre la Monarquía i la República (1930-1932)
Barcelona : Base, 2007.
200 p.
ISBN: 84-85031-83-2
Resum: El líder catalanista Francesc Cambó va ser també un dels referents polítics més emblemàtics de la dreta espanyola del primer terç del segle XX. És per això que resulta del més gran interès analitzar quina va ser la seva posició política en un moment cabdal, el que va des de la fi de la Dictadura de Primo de Rivera (gener 1930) fins a l’adveniment de la República(abril 1931), atès que ell mateix creia que aquella era la meva hora. L’obra de Borja de Riquer il·lumina amb noves dades, inèdites fins avui, l’actuació de Cambó, un polític considerat llavors la gran esperança dels sectors conservadors espanyols i de la Monarquia d’Alfons XIII. Enfront del que fins ara s’ha dit i el mateix Cambó ha deixat escrit a les seves Memòries, Riquer explica les causes reals (l’oposició dels sectors militars i civils més reaccionaris) que impediren que el líder catalanista assumís un lloc rellevant en el govern espanyol. El llibre reprodueix documents inèdits que donen una nova visió de l’actitud de Francesc Cambó enfront del règim republicà, del seu pensament polític davant la crisi de juliol de 1936 i, tot plegat, ofereix una nova imatge d’aquest penúltim Cambó.
Ramisa i Verdaguer, Maties
Polítics i militars a la Guerra del Francès (1808-1814)
Lleida : Institut d’Estudis Ilerdencs : Diputació de Lleida, 2008
461 p. (Xicar. Llibres d’història, 1)
ISBN: 9788496908086
Resum: L’obra Polítics i militars a la Guerra del Francès (1808-1814) aprofundeix en diversos aspectes encara poc estudiats d’aquest conflicte bèl·lic que inaugura la història contemporània al nostre país. Descriu la mentalitat i el capteniment de les elits catalanes de l’època, treu a la llum la personalitat i actuació dels dirigents polítics –molts d’ells força desconeguts– que van bastir la resistència antinapoleònica a Catalunya, i exposa l’evolució de les institucions de govern del Principat: vocals catalans a la Junta Central espanyola, diputats catalans a les Corts de Càdis, Junta Superior de Catalunya i Diputació. També analitza les relacions entre el Principat i el govern espanyol durant la guerra, i la coexistència –sovint tensa– entre els polítics catalans i els militars de l’exèrcit regular present a Catalunya. Una altra part del treball es dedica a l’anàlisi de l’esmentat exèrcit regular que va actuar aquí contra les tropes franceses: els seus caps militars, l’estratègia i actuació pràctica, els costos econòmics i l’aparell administratiu (Intendència). També hi ha a l’obra àmplies referències a la política econòmica i fiscalitat, així com al fenòmen del radicalisme, a les conspiracions i a l’espionatge. Polítics i militars a la Guerra del Francès (1808- 1814) és el fruit d’un rigorós treball de recerca als arxius de Madrid, Segòvia, Simancas i Barcelona. Es basa en una documentació en bona part inèdita, i es complementa amb la referència a la bibliografia més actual. L’obra té vocació de precisió històrica, però també de síntesi i de divulgació
Ramisa i Verdaguer, Maties; Ponce i Vivet, Santi
El Casino de Vic : 1848-2008.
Vic : Eumo : Casino de Vic, 2008
235 p. (L’entorn)
ISBN: 9788497662925
Resum: La nova societat industrial forjada al segle XIX va generar espais de sociabilitat laics adequats per al nou món urbà, que es concretaven en fórmules associatives que perseguien objectius específics. Així trobem els casinos, que oferien un espai recreatiu i lúdic als socis, procedents de les classes dirigents. Acollien una burgesia en ascens, ja fos d’origen industrial, comercial o agrari i també les professions liberals. El Casino de Vic, nascut el 1848, és el segon casino més antic de Catalunya i un dels degans d’Espanya. Ha aplegat les classes dirigents de la ciutat i de la comarca d’Osona. Durant la segona meitat del segle XIX i primer terç del segle XX, tenia un caràcter marcadament elitista, però mai no ha estat impermeable a la resta de col·lectius, especialment a la segona meitat del segle XX. De forma progressiva, el Casino de Vic s’ha anat transformant en un centre cultural i social molt actiu i molt viu. Va néixer com a casino dels senyors per esdevenir un casino de ciutadans inquiets. Entitat d’entitats, degana del moviment associatiu de Vic, la seva petjada en la història ha estat profunda. Un espai al centre de la ciutat per compartir, conviure i conversar.
Martín i Berbois, Josep Lluís
La Lliga Regionalista de Sabadell o l’ocàs d’un partit (1931-1945)
Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008
232 p. (Textos i estudis de cultura catalana, 132 )
ISBN: 9788478265541
Resum:
Els anys trenta no van ser un moment òptim per als interessos polítics de la Lliga Regionalista de Barcelona. Com era previsible, la Lliga de Sabadell també es va veure immergida en una notable desorientació, que es va traduir en la derrota electoral de tots els comicis que es dugueren a terme al llarg de la Segona República.
Gonzàlez i Vilalta, Arnau
La irrupció de la dona en el catalanisme (1931-1936)
Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007
246 p. (Biblioteca Serra d’Or)
ISBN: 9788484158554
Resum: El llibre aborda el paper de la dona en el moviment catalanista durant la II República (1931-1936), moment en què després de l’aprovació de la Constitució del 1931, se li concedí el dret de sufragi.
Martín i Berbois, Josep Lluís (Ed.)
Cartes en temps de guerra : epistolari entre Miquel Carreras i Costajussà i Joan Llonch Salas (1936-1938)
Barcelona : Ajuntament de Sabadell : Fundació Bosch i Cardellach : Obra Social Caixa de Sabadell : Mediterrània, 2007
133 p.
ISBN: 9788483348246
Gonzàlez i Vilalta, Arnau; Bou, Gisela
La creació del mite Lluís Companys. El 6 d’octubre de 1934 i la defensa de Companys per Ossorio y Gallardo.
Barcelona: Base, 2007
456 pàgs.
ISBN: 84-85031-72-6
Resum: El llibre d’Arnau Gonzàlez i Gisela Bou La creació del mite Lluís Companys. El 6 d’octubre de 1934 i la defensa de Companys per Ossorio y Gallardo, basat en l’apassionant correspondència inèdita entre Companys i el seu advocat madrileny, descobreix aspectes fins ara desconeguts de la personalitat del president de la Generalitat, simbòlic màrtir de la Catalunya contemporània.
L’empresonament del president Companys pel govern republicà espanyol després del fracàs de la proclamació per part de la Generalitat de l’Estat català dins la República federal espanyola el 6 d’octubre de 1934 va ser l’inici del naixement del mite Companys, que s’intensificaria amb el seu assassinat al castell de Montjuïc, per ordre del general Franco, el 15 d’octubre de 1940.
El 1934 Companys va encarregar la seva defensa jurídica davant del Tribunal de Garanties Constitucionals a l’advocat madrileny Ángel Ossorio y Gallardo, qui va entendre la necessitat de presentar un Companys sacrificat per Catalunya, per les seves llibertats i per la democràcia republicana. El llibre d’Arnau Gonzàlez i Gisela Bou és una de les aportacions més valuoses al coneixement d’aquesta qüestió.
Gonzàlez i Vilalta, Arnau
Montornès del Vallès (1931-1945). De la il·lusió democràtica al primer franquisme.
[Montornès del Vallès] : Servei de Cultura de l’Ajuntament de Montornès : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2007.
132 p. (Montornès de Recerca Històrica, 2)
ISBN: 978-84-8415-954-4
Resum: El període 1931-1945 fou per a Montornès del Vallès una etapa de grans canvis i transformacions tant socials com polítiques i culturals. El pas de la Dictadura de Primo de Rivera a la II República va suposar una renovació de la vida del municipi que es va veure accentuada per l’esclat de la Guerra Civil i que va acabar trencant-se amb la instauració del règim franquista. L’estudi analitza aquestes múltiples transformacions de l’estructura políticosocial i els fets que marcaren la història de Montornès del Vallès en aquells anys: des de la proclamació de l’Estat Català el 6 d’octubre de 1934 per part de la secció local d’ERC, passant per la violència revolucionaria de la guerra, fins a la repressió de la Comisión de Libertad Vigilada del primer franquisme.
Rubí i Casals, Maria Gemma
Els Catalans i la política en temps del caciquisme : Manresa, 1875-1923.
Vic : Eumo, 2006
280 p. (Biblioteca universitària (Eumo). Història,9)
ISBN: 8497661788
Resum:
Maria Gemma Rubí ens proporciona una suggestiva anàlisi de com es va produir la lenta transició del liberalisme a la democràcia a la ciutat de Manresa, prototipus de ciutat mitjana dins el teixit urbà de Catalunya, en el període de la Restauració (1875-1923). El llibre proposa un model per explicar la transició de la política protagonitzada per notables a la política de masses que és extrapolable a d’altres ciutats. El model conjuga diversos elements com són el progrés del vot representatiu, el desenvolupament d’una política competitiva i d’un cert pluralisme polític, la capacitat mobilitzadora del calolicisme polític i del republicanisme, la importància de les relacions clientelars i el sorgiment d’un nou clientelisme associat als partits polítics. Ens explica, en resum, com en aquell període vam canviar la societat, les formes d’exercici del poder i els estils de fer política en una direcció mes plural, malgrat que els canals de representació no eren els adequats.
Gonzàlez i Vilalta, Arnau
La nació imaginada. Els fonaments dels Països Catalans (1931-1939)
Catarroja : Afers, 2006
380 pàgs
ISBN: 978-84-95916-57-0
Premi Prat de la Riba 2007 de l’Institut d’Estudis Catalans
Resum: Aquest llibre és una anàlisi exhaustiva del període constitutiu del pancatalanisme com a moviment cultural, polític i social, entre els anys 1931 i 1939. Concebut al llarg de la Renaixença, a la segona meitat del segle XIX, el terme “Països Catalans” es consolidà als anys trenta del segle XX i tingué com a motor d’expansió l’Estatut d’Autonomia assolit pel Principat, que fou l’impulsor i el referent per a la resta dels territoris. El govern de la Generalitat de Catalunya, els partits polítics, com ara ERC, la Lliga o UDC, i els moviments associatius nacionalistes, com ara Palestra o la FNEC, foren el model de les relacions amb els sectors pancatalanistes del País Valencià i de les Illes Balears, minoritaris però puixants. Els vincles entre els diferents territoris no foren fàcils i provocaren polèmiques que han arribat gairebé idèntiques fins avui dia: la unitat de la llengua, l’imperialisme català o el terme a utilitzar per a definir totes les terres de llengua catalana. A partir d’una recerca a fons en la premsa nacionalista d’arreu dels Països Catalans,d’arxius particulars i d’una àmplia bibliografia, hom pot concloure que el pancatalanisme de l’època republicana establí la primera pedra teòrica i política d’un moviment que es tallà en sec el 1939 a causa de la instauració de la dictadura franquista. L’ús i l’acceptació creixent del terme “Països Catalans” el va situar a poc a poc en un lloc destacat de l’ideari del nacionalisme pancatalà i, als anys seixanta, recuperà protagonisme gràcies a intel·lectuals com ara Joan Fuster.
Gonzàlez i Vilalta, Arnau
Els diputats catalans a les Corts Constituents republicanes (1931-1933). Nacionalisme, possibilisme i reformisme social.
Barcelona : Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2006
398 p. (Biblioteca Serra d’Or)
ISBN: 84-8415-773-1
Resum: Els diputats escollits a les Corts Constituents de la II República formaren la primera representació parlamentària catalana caracteritzada pels postulats republicans, esquerrans i catalanistes, que apartava de manera quasi absoluta els vells partits dinàstics, els radicals i els regionalistes de la Lliga. Una obra d’una gran actualitat perquè segueix de prop la intensa batalla política per a assolir l’Estatut d’Autonomia de 1932.
Fuster i Sobrepere, Joan
Barcelona i l’estat centralista : indústria i política a la dècada moderada (1843-1854).
Vic : Eumo, 2006
340 p. (Referències, 45)
ISBN: 8497661664
Resum: Fuster analitza l’etapa de 1843 a 1854, la «dècada moderada», en la qual s’estabilitza i es defineix el model del que serà l’Estat liberal espanyol fins a 1868. Per a Catalunya, aquella dècada va ser especialment important perquè és el moment que apareix en clarament les dificultats d’encaix d’una societat industrial en el marc d’un Estat espanyol amb vocació especialment agrària, els dirigents del qual rebutjaven la industrialització moderna, la fàbrica i les seves conseqüències en el camp de la transfo rmació econòmica i social. El llibre il·lustra molt bé aquests problemes i representa una contribució molt interessant al coneixement del segle XIX català. Ens ajudarà a entendre millor els problemes que Catalunya va trobar per encaixar el seu desenvo lupament industrial en el marc d’un liberalisme bastard on les Constitucions no es complien i les eleccions eren sistemàticament falsejades en una monarquia sotmesa al poder dels militars.
Casals Bergés, Quintí
Tots a l’escola? : el sistema educatiu liberal en la Lleida del XIX / [pròleg : Manuel Lladonosa i Vall-llebrera]
València : Universitat de València, 2006
338 p. (Història oberta, 133)
ISBN: 8437065542 / 9788437065540
Resum:
Tots a l’escola? és un títol que juga amb la ironia de les intencions educatives liberals de la primera meitat del segle XIX. El llibre pretén explicar els avenços en matèria educativa del XIX espanyol des de la crítica objectiva que permet la distància del temps. La lectura del text descobreix un evident esforç legal del liberalisme per implantar l’ensenyament general, crear el mitjà i reorganitzar el superior, però també palesa una limitació, perceptible en l’estudi local de Lleida a l’hora de concretar les infraestructures materials i humanes planificades. Amb tot i amb això, fou mèrit dels liberals vuitcentistes la plasmació del sistema educatiu espanyol contemporani, el qual, com s’aprecia en aquest volum, resultà del debat i l’enfrontament entre les tendències polítiques del moment. Aquest treball fou guardonat amb el XXII Premi Ferran Soldevila de Biografies i Investigacions Històriques convocat per la Fundació Congrés de Cultura Catalana.
Rubí i Casals, Maria Gemma
El Caciquisme i el despertar de la societat de masses : Manresa, 1875-1901.
Manresa : Centre d’Estudis del Bages, 2005
189 p. [8] p. de làm. + 1 disc òptic (CD-ROM) (Monogràfics,27)
ISBN: 8487618812
Resum: La democràcia es va obrir camí lentament en el marc d’un sistema polític que solament era liberal, malgrat haver reconegut els drets polítics als ciutadans de sexe masculí. El 1891 el sufragi universal masculí va ampliar notablement la representació política de la ciutadania, però la supervivència del règim polític depenia del control rigorós del vot que havien d’exercir les autoritats governamentals, perquè aquesta era l’espina dorsal del sistema polític sorgit de la constitució de 1876. Mots com tupinada, roda falsa d’electors o candidat cunero formen part de la nostra història electoral, d’una època en què els ciutadans començaven a exercitar-se en el dret de sufragi i al mateix temps el règim polític de la Restauració institucionalitzava unes pràctiques fraudulentes conduents a fasilficar els resultats de les urnes. Aquestes pràctiques van ser presents en la prehistòria de la nostra democràcia, en el decurs d’un procés molt lent i ple d’obstacles que va fer possible el trànsit del liberalisme a la democràcia. El llibre que teniu a les mans analitza la vida política de la societat manresana del darrer quart del segle XIX, l’establiment del torn dinàstic, la marginació del carlisme, del republicanisme i de l’obrerisme, el sorgiment del catalanisme polític i la decisiva conjuntura finisecular d’àmplia mobilització que osa en entredit les bases del sistema polític
Muñoz Jofre, Jaume
La España corrupta : breve historia de la corrupción (de la Restauración a nuestros días, 1875-2016)/ con un prólogo de Paul Preston
Granada ; Editorial Comares : Centro Cañada Blanch, 2016
144 p. ; 24 cm (Historia).