Estudi ABCD
Enllaç a la pàgina web de l’estudi: WEB ESTUDI ABCD
El problema
La conducta agressiva (CA) està present i s’observa des de la primera infància. L’efecte combinat de la maduració cerebral i socialització influeix en la disminució de l’agressió física, al mateix temps que apareixen formes alternatives que, segons la cultura, poden ser socialment acceptables per a aconseguir objectius personals i resoldre conflictes.
La CA és heterogènia, té diferents formes de manifestació (física/directa i indirecta/relacional) i compleix funcions diverses (proactiva/instrumental i reactiva/impulsiva). Es considera un símptoma transdiagnòstic que acompanya a diferents trastorns de la conducta disruptiva en població infantojuvenil. Aquests trastorns suposen una càrrega sanitària, econòmica i social amb gran impacte en la persona afectada, la seva família i la societat en general. Els estudis previs s’han centrat principalment en nens i majoritàriament en una forma de manifestació o en una única dimensió. No obstant això, no es pot descartar que en les nenes puguin existir diferències en les formes de manifestació, correlats associats i/o impacte en la salut. D’altra banda, existeixen formes de manifestació que poden passar desapercebudes per ser aparentment menys molestes per a la societat en general, però que tenen importants repercussions tant per a la víctima com per al/la menor que les manifesta.
També s’han proposat diferents correlats (marcadors) per a entendre les diferències individuals en freqüència, persistència i intensitat de la CA que s’observen des d’edats molt primerenques. Cal continuar augmentat el coneixement per a caracteritzar factors protectors i de risc, així com per a dissenyar intervencions preventives efectives en etapes crucials del desenvolupament.
Què estudiarem?
En el nostre projecte s’investigaran diverses dimensions d’agressivitat, símptomes de psicopatologia, conducta prosocial i rendiment acadèmic.
Es realitzarà un estudi de perfils per a caracteritzar l’heterogeneïtat de la CA des de la perspectiva de gènere, el qual servirà de base per a estudiar trajectòries en futurs estudis longitudinals.
S’estudiaran trets de personalitat psicopàtica, funcions executives, l’adquisició del condicionament de la por, l’activitat de l’eix hipotalàmic-pituïtari-adrenal i del sistema simpàtic-adreno-medul·lar i indicadors d’adversitat primerenca.
Què s’espera?
S’espera que els correlats estudiats permetin avançar en el coneixement de la CA des de la perspectiva de gènere, aprofundir en els diferents factors etiològics (processos) que condueixen a la CA greu, així com investigar sobre possibles biomarcadors d’aquestes conductes.
Els sistemes de classificació clínics actuals són poc útils per a orientar la intervenció sobre la CA. Una aproximació al problema a partir de la delimitació dels processos bàsics implicats en els diferents perfils agressius podria contribuir de forma molt més efectiva al desenvolupament de programes de prevenció específics per a cada perfil agressiu que, des d’un plantejament transversal, no centrat en el diagnòstic, siguin realment útils per a prevenir el desenvolupament i la cronificació d’aquesta mena de conductes i contribuir a la desestigmatització.
Qui som?
Participarem en aquest projecte les següents persones:
Com a investigadores principals:
Dra. Beatriz Molinuevo
Dra. Roser Nadal
Diversos/es membres del nostre grup:
Dr. Albert Bonillo
Dra. Anastasya Ivanova
Dr. Rafael Torrubia
Col·laboradors/es:
Dra. Silvia Fuentes (Universidad de Granada)
Dra. Laura López-Romero (Universidad de Santiago de Compostela)
Dra. Montse Pamias (Hospital Parc Taulí)
Dra. Iris Pérez (Hospital Parc Taulí)
Dr. David Torrents (Universitat de Marburg)