couverture_38-2_0 (1)El darrer número de la Revista Anthropologie et Sociétés (38-2) del 2014, publica un article que és resultat del projecte “Identitats Ambivalents: anàlisi comparativa de sistemes de classificació social” portat a terme pel grup de recerca AHCISP (Antropologia i Història de la Construccio de les Identitats Socials i Polítiques) del Departament d’Antropologia Social i Cultural de la UAB en col.laboració amb científics de la UPF, de la UB, de la U de Kent, del LAS-CNRS de Paris i de la U. de Lausanne.
En aquest treball, els i les autores demostren que tot i que les poblacions humanes s’han desplçat i s’han barrejat sempre, les transgressions de les fronteres socioculturals no han engendrat necessariament noves categories referides a la mescla. El treball explica com l’aparició (o no) d’aquestes categories està relacionada amb les estructures sòciopolítiques, les ontologies, i les concepcions del parentiu i de la procreació inherents als diferents grups humans. La recerca examina la situació del Peru colonial, de l’Argentina independent, de tres societats indígenes d’Amèrica (Kuna, Tsachila i Candoshi), de la societat Chamorra de le illes Marianes, dels habitants dels Oasis del sud del Marroc, de la societat de castes del Nord de la Índia, del nacionalisme espanyol davant dels sefardites i del nacionalisme català davant l’emigració espanyola. L’objectiu és posar en perspectiva el procés d’emergència de la categoria de « mestís » en el món colonial hispano-americà a la llum de diferents casos històrics i etnogràfics que presenten particularitats sòcioculturals i polítiques així com trets estructurals que fan que, per a ells, les categories mixtes siguin políticament inacceptables o lògicament inconcevibles. Amb aquesta recerca, el mestissatge, com a fenomen social i cultural, s’allunya cada vegada més de la biologia.
Per a conèixer-ne més veure: www.anthropologie-societes.ant.ulaval.ca/numero/1799
Per citar-lo: Montserrat Ventura i Oller, Alexandre Surrallés, Maite Ojeda Mata, Josep Lluis Mateo Dieste, Mònica Martínez Mauri, Sabine Kradolfer, Pablo Domínguez, Alexandre Coello, Montserrat Clua i Fainé, Alice van den Bogaert et Verena Stolcke 2014 “Métissages: étude comparative des systèmes de classification sociale et politique, Anthropologie et Sociétés 38-2: 229-246.

Métissages,  étude comparative des systèmes de classification sociale et politique