Presentació

La relació entre antropologia i història ha generat nombrosos debats i propostes. En aquesta jornada reivindiquem que l’antropologia no es pot limitar a situar l’objecte en el seu context històric immediat, sinó que el seu mateix subjecte d’estudi és la societat com a problema històric.

Per tant, cal dotar d’una dimensió diacrònica tant l’estudi etnogràfic d’un present que no és fix i esdevé ràpidament passat, com l’estudi del passat, on el mètode antropològic és extremadament útil per interrogar societats a les que no tenim un accés directe. Podem assumir aquest repte gràcies a allò que Jean i John Comaroff van anomenar “història i la imaginació etnogràfica”, tot recuperant una visió humanista i no fragmentada de la societat. Però el repte no està ni molt menys resolt, i de fet molts autors i autores es resisteixen a formular un mètode d’antropologia històrica.

En aquesta jornada volem debatre les virtuts d’uns enfocaments que, des d’una perspectiva processual, transcendeixen les fronteres convencionals entre disciplines. Això implica identificar els problemes metodològics centrals suscitats per l’aplicació de la teoria social, la relació entre investigadors/es i subjectes d’estudi, i les eines de comunicació emprades per acostar-s’hi (etnografia, història oral, arxiu…).

Programa

9.15 h. Obertura
Verena Stolcke
(U. Autònoma de Barcelona)
9.30 h. Antropologia vs. història? Una incòmoda parella de ball
Josep Lluís Mateo Dieste
(U. Autònoma de Barcelona)
9.50 h. Relativizando la historicidad. Memoria social, cosmología y tiempo en los Andes
Ricardo Cavalcanti-Schiel
(U. de Campinas)
10.10 h. Quan el passat es manifesta en el present: història i mite en una societat ameríndia
Montserrat Ventura i Oller
(U. Autònoma de Barcelona)
10.30 h. Debat
11.00 h. Pausa
11.30 h. Catolicismo, rituales post-mortem e identidad en el Guam (Micronesia) contemporáneo (siglos XX-XXI)
Alexandre Coello de la Rosa
(U. Pompeu Fabra)
11.50 h. La gènesi de significats en un cas històric de representació col·lectiva: la Nit de Sant Joan de 1906 i 1907 a Catalunya
Jordi Castellví i Girbau
(U. Autònoma de Barcelona)
12.10 h. Debat
12.30 h. Indicios e hipótesis sobre la presencia boroga en las fuentes de Veinticinco de Mayo durante la organización estatal argentina (1850-1890)
Luciano Literas Rondón
(CONICET/U. de Buenos Aires)
12.50 h. De leyes, ciudadanías, identidades nacionales y reparaciones: sefardíes y moriscos a la luz del anteproyecto de ley de concesión de nacionalidad española a los sefardíes (febrero de 2014)
Maite Ojeda Mata
(U. Pompeu Fabra)
13.15 h. Debat final
14 h. Clausura

Diptic_Elogi Antrop.Històrica_20-3-2014