Objectius
L’objectiu d’aquest projecte és identificar, descriure i explicar les practiques i els espais pagesos en diferents contexts de conquesta, entre els segles XII i XVI.
El projecte té una orientació comparativa i interdisciplinari. Els nostres estudis:
- Estudiaran casos amb cronologies i condicions diferents, i contrastaran les experiències peninsulars amb els primers experiments colonials a l’Atlàntic i Amèrica.
- Tractaran d’entendre les pràctiques agràries en un sentit ampli i d’atendre a les permanències i les transformacions relacionades amb les diferents gestions socials de les produccions.
- Contemplaran, preferentment, la ubicació, les dimensions i les formes dels espais agraris, tant els cultes com els incultes; les plantes i els animals; els calendaris de feines; les tècniques i les eines; les formes de treball camperol; les reserves i els processos d’elaboració.
- Tindran en compte altres aspectes de la vida pagesa estretament relacionats amb els anteriors, com l’aixovar domèstic, els equipaments i l’arquitectura dels habitatges, i els sistemes de conservació i emmagatzematge.
El projecte, que ha rebut la qualificació A, durarà 36 mesos (01/01/2018-31/12/2020) i compta amb un finançament de 67.600 €.
Aportacions
Tots aquests coneixements permetran ampliar i donar consistència a una base empírica des de la qual fonamentar explicacions sobre les diferents pràctiques pageses i sobre els ordres socials organitzats al seu voltant en les societats ibèriques entre els segles XII i XVI. En aquest sentit, tindrà una rellevància particular la relació entre les solucions desenvolupades en cada cas, les diverses maneres de fixar les jerarquies socials i els dominis polítics indefugiblement relacionats amb aquestes pràctiques, i la plasmació espacial d’aquests processos.
El projecte aportarà novetats de gran abast a l’estudi comparatiu dels diferents contexts de conquesta i colonització inclosos en el projecte:
- La perspectiva adoptada ens permetrà identificar i explicar similituds i diferències en contextos espacials i cronològics diversos d’uns processos que fins ara no han estat estudiats de manera unitària, com a mínim pel que fa als espais agraris.
- L’establiment d’uns objectius d’adquisició de coneixements a partir de formulacions compartides i de gran abast.
- L’aplicació d’una mateixa metodologia en tots els casos d’estudi, l’arqueologia històrica. Totes les investigacions elaborades en el si projecte exploraran l’abundant documentació escrita medieval i moderna i desenvoluparan línies de treball arqueològiques (anàlisis geoarqueològiques, bioarqueològiques i arqueomorfològiques, arqueologia de l’arquitectura, arqueologia hidràulica). El maneig integrat dels documents escrits i els arqueològics ha tingut un èxit notable en estudis sobre les societats colonials modernes.
- Les diferents línies de recerca plantejades en aquest projecte serviran per formar joves investigadors i per generar coneixements que puguin reverir en la millora de les condicions de vida de les comunitats en les quals es duguin a terme els treballs d’investigació.
Direcció del projecte
El projecte està dirigit pel Dr. Fèlix Retamero i la Dra. Helena Kirchner (ARAEM-UAB) i compta amb la col·laboració d’investigadors de nombroses universitats i institucions de l’estat espanyol.