El projecte

El projecte continua l’estudi sobre la ciutat andalusina de Turtusai el seu entorn agrari, la conquesta cristiana de 1148, i els seus efectes en l’àmbit humà, urbà i rural; i ho fa des d’una perspectiva que integra diferents aspectes: les restes arquitectòniques i arqueològiques del nucli urbà i dels assentaments rurals del seu entorn més immediat, i la delimitació i estudi dels espais agraris, de cultiu o ramaders, en l’actual comarca del Baix Ebre.

Els principals eixos de treball són:

  • Revisar les intervencions arqueològiques realitzades en els darrers 30 anys i estudiar detalladament els materials arqueològics exhumats. Aquesta tasca serà minuciosament contrastada amb la informació d’origen documental. Això ha de permetre afinar en el coneixement de l’urbanisme andalusí i, a més, establir amb fiabilitat les fites cronològiques del seu desenvolupament.
  • Estudiar els assentaments de l’entorn rural, tant els llocs de residència com els seus espais agraris, per explicar adequadament com la ciutat evoluciona, es nodreix d’aquest entorn i alhora hi intervé. Aquesta activitat inclou l’estudi dels espais de pastura i les infraestructures relacionades amb l’activitat ramadera.
  • Determinar els efectes produïts per la conquesta feudal. L’acte militar de la conquesta, el desplaçament de la població andalusina i la migració d’aristocràcies i colons van tenir efectes profunds en l’organització urbana de les ciutats, en la funcionalitat dels seus edificis i barris, en els assentaments rurals i en la gestió dels espais agraris.

El projecte durarà 48 mesos (2018-2021) i compta amb un finançament ha estat dotat amb 22.210 .

Objectius específics

  1. Inventariar i estudiar amb detall els materials de les intervencions arqueològiques de caràcter preventiu en la ciutat de Tortosa, sobretot, de la ceràmica, que estan dipositats en els magatzems de la Direcció General del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Tortosa.
  2. Determinar la cronologia de set torres documentades mitjançant l’estudi documental, l’anàlisi dels paraments i analítiques dels materials constructius.
  3. Intervenir en el jaciment de l’Aldea, que està parcialment excavat, per arribar als nivells de la primera ocupació cristiana i la islàmica per establir cronologies concretes.
  4. Estudiar el procés d’urbanització extramurs de la ciutat de Tortosa a partir de la conquesta cristiana mitjançant l’anàlisi de la documentació escrita i dels resultats de les intervencions arqueològiques.
  5. Continuar l’estudi de l’espai rural, sobretot, a partir de l’aportació de nova informació documental. Aquesta informació, dels segles XIII i XIV, mostra l’abast de les transformacions feudals en relació als espais agraris andalusins.

Direcció del projecte

El projecte està dirigit pel Dr. Antoni Virgili (ARAEM-UAB).