En el marc de la celebració del dia de la dona treballadora, el dia 15 de març, CCOO va realitzar la Taula Rodona Dona, lideratge i sindicalisme als anys 80. Passat, present i futur del feminisme, de la mà de la nostra companya Ana Sánchez (dirigent històrica de CCOO a Catalunya).

La nostra intenció era conèixer de primera mà l’experiència vital d’una dona que ha ocupat càrrecs importants de direcció dins del nostre sindicat, en moment històric en què la lluita feminista era encara minoritària i menyspreada a la societat i també dins del nostre sindicat.

L’acte es va desenvolupar de forma molt entranyable i distesa, però sense perdre de vista el nostre objectiu: ser conscients del que han passat les nostres companyes perquè ara ens puguem trobar on ens trobem. Tot i que som conscients de les mancances que encara se sostenen a la nostra societat. Podem afirmar que dins de CCOO sí que hem avançat, sobretot respecte a la presència de les dones als equips dirigents i en la possibilitat d’obrir debats en aquest sentit sentint-nos còmodes i reconegudes.

D’altra banda, a la narrativa explicada per la nostra companya veiem com encara ara hi ha temes que continuen oberts malgrat els anys que han passat. Es continua menysvalorant el treball tradicionalment femení (sou més baixos, pitjors condicions laborals…) o que tot que hi ha més dones que han entrat a les direccions de sindicats i partits, moltes d’elles han hagut de renunciar a construir una família per poder fer-ho.

En conclusió, la taula rodona va ser fructífera en intercanvi d’idees i perspectives, però sobretot ens vam sentir profundament agraïts per tenir l’oportunitat de parlar amb l’Ana Sánchez, companya valenta que es va atrevir a ser capdavantera dins del sindicat en un moment en què les dones eren pràcticament invisibles o inexistents en les direccions de partits i sindicats. Gràcies a dones com ella, nosaltres podem avançar més acompanyades del que ho van fer elles i amb més fermesa per les fites aconseguides amb els anys.

Gràcies Ana!!