Fa uns dies va tenir lloc la darrera comissió negociadora. Us fem un resum dels temes que vam tractar:

Informe horaris de tarda

Finalment la gerència va presentar l’informe sobre els horaris de tarda que va sol·licitar la junta fa 2 anys. Bàsicament dues idees:

  • Hi ha una voluntat de reduir les places de tarda pels canvis en la forma de treballar i per l’increment d’atenció telemàtica. I tret de les places que per obertura de serveis com biblioteques i unitats integrades de GA’s i UDH’s la resta s’aniran canviant a horari partit. Conseqüència directa, el personal de matí haurà de cobrir les franges horàries de tarda i veurà modificades les seves condicions de treball.
  • La UAB no vol posar en valor el treball del personal de tarda. La seva marginació augmentarà en el moment que es redueixi el personal en aquest horari. Les responsabilitats assumides per les tasques que es fan i les situacions que han d’abordar no li importen a la gerència.

La conclusió serà que acabarà sent un lloc de pas cobert bàsicament per personal interí o de nou accés que la gent rebutjarà ocupar majoritàriament donat que la UAB no vol reconèixer la idiosincràsia vinculada a aquest horari. De tant en tant algun copet a l’esquena i prou.

Acord de cobertures temporals

La gerència no ha plantejat cap nova proposta. Està instal·lada en la vulneració de l’acord signat. Col·locant a personal saltant-se la normativa vigent i l’acord. La proposta de CCOO és demanar a la gerència que compleixi el que signa. Com hem fet des del primer dia. Sobre les propostes concretes només cal revisar els nostres comunicats.

Selecció

En aquest punt es van tractar diferents situacions que tenim sobre la taula.

En primer lloc, sindicalment vam reiterar la queixa respecte al nou protocol de funcionament i virtualitat dels processos de selecció. L’anterior, establert en plena pandèmia, es va acordar amb la Junta i tal com consta en aquell document qualsevol canvi s’havia de consensuar. La gerència se l’ha tret de la màniga i ni s’ha presentat. Es va enviar per correu i ja. Vam insistir que cal que es convoqui a la junta i qualsevol modificació es negociï i s’acordi. Malauradament, hem de dir que no tenim clar que això finalment es faci. Creiem que cal una resposta contra aquesta actuació unilateral.

També de l’àmbit de selecció es va parlar sobre la nova proposta de normativa que ha presentat la gerència. La negociació està parada, ja que la junta va dir que no negociaria res mentre la proposta no contemplés la presència de la junta als tribunals.

Des de CCOO considerem que és important que la junta garanteixi la imparcialitat dels processos, cosa difícil. En tot cas, la nostra presència sempre ha implicat una garantia.

De totes maneres creiem que cal revisar més aspectes de la proposta que ens presenta la gerència. A la normativa vigent l’antiguitat, i per tant l’experiència té un pes rellevant en els processos. Ara la gerència vol reduir al mínim aquest pes i fer que sigui la formació on recaigui el gruix de la puntuació a part de la prova i l’entrevista.

Negociació d’estructures

Malauradament hem de dir que la gerència té literalment paralitzada aquesta negociació a les estructures territorials. No es mou de la proposta explicada al darrer comunicat. I està incomplint allò la que es va comprometre. No ha presentat encara la proposta final per a l’AAA i l’AEiF. Alhora sembla que està plantejant un pols a la junta. Hi ha convocada una reunió d’RLT aquest divendres per aprovar diferents estructures. La gerència ha inclòs les estructures de GA, GE i UDH’s sense que hàgim arribat a un acord. I alhora inclou l’AAA i l’AEiF sense que s’hagi fet arribar la documentació d’aquests àmbits. Hem de dir que no tenim clar que farà la junta en aquesta situació. Nosaltres creiem que cal donar una resposta a l’alçada de la situació.

En canvi, si veiem que hi ha unes propostes amb cara i ulls per a altres àrees centrals com la de Gestió de Persones, la de Desenvolupament i la OCI. Especialment destacable és la proposta de la gerència per l’Área de Personal. Resumidament, en aquesta àrea es requalifiquen totes les places. Les places de cap d’unitat tindran sou de Lliure Designació. Totes les places de gestió passen a A1. I per sota no hi haurà places de C18. Tot el personal administratiu nivell mínim 22. En alguns casos alguna plaça fins i tot passa a gestió.

Pensem que els mateixos criteris que es fan servir al rectorat s’han d’estendre a tota la plantilla. Fer el contrari seria una injustícia i portaria un caos organitzatiu. I evidentment a un augment important de conflictivitat laboral

Creiem que és el moment que la Junta faci un pas endavant i deixi clara la postura del conjunt de treballadores afectades per a aquesta situació i aquestes propostes. Cal donar a la gerència la resposta que toca.

Oposicions internes de pas de C2 a C1

Es van revisar el nombre de persones afectades i el moment en què porten el gruix del col·lectiu els 2 anys necessaris per a passar d’escala en un procediment de promoció interna. Des de CCOO vam haver de recordar a la gerència que pels 10 anys d’experiència, en cas de no tenir la titulació, es comptabilitza tot el temps efectiu treballat.

Oferta pública extraordinària d’ocupació

Com sabeu gràcies a la pressió i a la negociació sindical s’ha establert legalment l’obligatorietat de tenir una taxa de temporalitat per sota del 8%. Com ja vam denunciar, la gerència comptabilitza aquesta taxa tenint en compte el personal interí nomenat sobre vacant. Els nomenaments de personal interí de l’escala administrativa es fan sempre amb nivell 16. Sigui la vacant del nivell que sigui. Per tant, moltes vegades no es fa sobre la plaça vacant. Així doncs, no podem acceptar que el percentatge es calculi d’una forma que sembla fraudulenta. Per això estem fent consultes jurídiques sobre aquest fet.

També hem iniciat la via legal a escala individual per tal que la UAB pagui al personal interí per la plaça que ocupa. Quan guanyem aquesta batalla la gerència perdrà incentius per mantenir en precari al personal.

Mentrestant, continuarem lluitant per l’estabilitat de les persones i pels seus drets.