El Dr. Albert Rimola Gibert es va llicenciar en Química a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB, 2002) i es va doctorar en Química Teòrica i Computacional (UAB, 2007) sota la supervisió de la professora M. Sodupe i el doctor L. Rodríguez-Santiago. Durant el període de doctorat va fer diferents visites a laboratoris estrangers. Va desenvolupar un treball postdoctoral en el grup del professor Piero Ugliengo (Univ. Torí, 2007-2009), i el 2010 va tornar a la UAB obtenint diversos ajuts i contractes a través de convocatòries internacionals competitives. Actualment és investigador Ramón y Cajal a la UAB. Ha estat invitat professor a Univ. Cergy-Pontoise (Prof F Dulieu Group, 1 mes al 2016) i a Univ. Grenoble Alpes (Prof. C. Ceccarelli group, 3 mesos al 2017).
El focus d’investigació del Dr. A. Rimola sempre ha estat modelant processos químics mitjançant càlculs quàntics precisos utilitzant tant aproximacions moleculars com periòdiques ab initio. El seu doctorat es va dedicar a la química de la fase de gas d’ions metàl·lics / biomolècules, en la qual els càlculs de la química quàntica eren essencials per interpretar el resultat complex dels experiments d’espectrometria de masses. Durant aquest període, va adquirir un bon coneixement de diferents mètodes de mecànica quàntica per al tractament de sistemes de open-shell i va adquirir experiència en la simulació de la reactivitat química. A. Rimola va estudiar l’estructura electrònica de diferents sistemes d’estat sòlid estès i de les seves propietats de reactivitat adsortiva i química, obtenint experiència profunda en el modelatge de superfícies de diferent naturalesa; per exemple, iònic/covalent, cristal·lí/amorf, defectiu, etc. L’experiència del Dr. Rimola es basa en la simulació de la reactivitat química i el modelatge de superfícies complexes i la seva activitat de recerca actual fusiona i explota aquestes dues habilitats, que són de gran interès en diversos camps com la catàlisi heterogènia i nano-catàlisi, ciència de superfície o biomaterials. Les seves línies d’investigació actuals se centren en el modelatge de processos relacionats amb l’evolució química primordial (és a dir, l’astroquímica i la química prebiòtica), en què la matèria d’estat sòlid té un paper important. A. Rimola és el PI d’un ERC 2019 Consolidator Grant (Quantum Chemistry on Interstellar Grains, QUANTUMGRAIN, grant agreement number 865657), l’UAB PI d’un 2018 Marie-Curie ITN project (AstroChemical Origins, ACO, grant agreement number 811312), i co-PI d’un projecte de recerca de pla nacional (CTQ2017-89132-P). Té accés regularment als recursos supercomputacionals proporcionats per la RES.
Té diverses col·laboracions internacionals amb químics quàntics (Prof. P. Ugliengo, Univ. Torí; Prof. J. K.stner, Univ. Stuttgart), experimentalistes (Prof. F. Dulieu, Univ. Cergy-Pontoise, Dr. P. Theulé, Univ. Professor de Marsella G. Martra, Univ. Torí) i astrònoms (Prof. C. Ceccarelli, Univ. Grenoble Alpes; Prof. P. Caselli, MPE-MPI; Dr. J.M. Trigo-Rodríguez, ICE-CSIC).
Des de 2004, A. Rimola ha estat coautor de 83 articles internacionals revisats per experts, 5 revisions i 6 capítols de llibres, i ha donat 25 xerrades convidades en congressos internacionals i escoles avançades. També està involucrat en activitats de divulgació de la ciència donant conferències de ciència popular i coautoritzant articles de ciència popular.
A. Rimola va rebre el premi de tesi doctoral destacada en el programa de doctorat de química teòrica i computacional (curs 2006/07), el premi europeu d’atenció al doctorat, i ostenta l’acreditació de la investigació avançada proporcionada per AQU.