Despertant la Dama de les muntanyes – Programa especial des del Museu d’Arqueologia de Catalunya per descobir la Senyora de les Muntanyes i el conjunt sepulcral de la cova de Montanissell (2024).

La descoberta, ara fa 20 anys, de la cova sepulcral de Montanissell (Sallent-Coll de Nargó, Alt Urgell) amb les restes de 8 esquelets pertanyents a una població que va viure en aquesta zona del Prepirineu lleidatà fa uns 5500 anys, a l’edat del Bronze, continua sent un enigma, tot i els importants fruits que ha donat la recerca científica en aquestes dècades d’investigació.


Les restes trobades a Cal Pa i Figues evidencien el pas de la pesta per Catalunya al segle XIV (2023). Un estudi antropològic i genètic signat per Núria Armentano i Cristina Santos ha confirmat les sospites que van sorgir durant l’excavació arqueològica de Cal Pa i Figues, oberta entre els anys 2018 i 2021 i motivada per les obres de construcció del futur nou VINSEUM: una part dels individus inhumats a la necròpoli del segle XIV que s’hi va descobrir van morir a causa de la pesta negra.


Fòrum de ciència – Entrevista a Assumpció Malgosa Morera a Ràdio l’Escala (2022)


El cementiri islàmic d’El Born – Taula rodona amb Assumpció Malgosa, Cristina Santos, Núria Armentano, Dolors Bramon, Lídia Font, Antoni Rigo i Anna Molina (2021)

L’any 1991 a la Plaça Comercial es va descobrir l’única necròpolis de ritual funerari islàmic trobada a Barcelona. Per primera vegada es documentava a la ciutat una necròpolis d’aquest tipus, que data aproximadament de l’any 1100. Des d’aleshores, noves intervencions arqueològiques han confirmat que l’espai d’enterrament ocupava un gran sector d’aquesta àrea del barri de la Ribera. Gràcies als estudis i a la tecnologia, ara disposem d’informació diversa sobre les persones enterrades.