Dra. Roser Nadal

Llicenciada (1988) i Doctora (1992) en Psicologia per la Universitat Autònoma de Barcelona-UAB. Ha estat Professora Titular d’Universitat a la Unitat de Psicobiologia de la mateixa Universitat entre el 1998 i el 2021, i des del 2021 és Catedràtica d’Universitat. És investigadora de l’Institut de Neurociències d’aquesta Universitat, i professora dels seus programes de Màster i de Doctorat. Ha realitzat diverses estades de recerca en Universitats com la de Wake-Forest a Carolina del Nord (1996-97), la de Califòrnia a San Francisco (2000), la de Colorado a Boulder (2010) i la de British Columbia a Canadà (2013).  

Ha participat en més de 100 publicacions en revistes internacionals i ha dirigit 13 tesis doctorals, més 2 en curs. Ha estat investigadora ICREA Acadèmia (Generalitat de Catalunya) a la categoria Ciències de la Conducta (2015-2019) i Vicedirectora de l’Institut de Neurociències (2010-2016). Va pertànyer a la Xarxa de Trastorns Addictius (Instituto de Salud Carlos III, 2003-2017) i actualment és membre del CIBERSAM (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa en Salut Mental, Instituto de Salud Carlos III), de la Xarxa TECSAM (Generalitat de Catalunya), de la Red Española de Investigación en Estrés (Ministerio de Ciencia e Innovación) y de la Unitat Mixta de Neurociència Traslacional INc-UAB/Taulí. Ha participat en diferents projectes internacionals, nacionals i autonòmics, com a IP o membre de l’equip. A l’actualitat és la coordinadora del grup de recerca consolidat de la Generalitat de Catalunya (SGR) “Neurobiologia de l’estrès i vulnerabilitat a la psicopatologia”, i és IP de 3 projectes (Ministerio de Ciencia e Innovación, Fundació La Marató de TV3 i Fundación Alicia Koplowitz). Ha coorganitzat diferents congressos o jornades, destacant el Congrés de la FENS (2012, Comitè “Public Awareness”) i un B-Debate (Biocat i Fundació Obra Social La Caixa, 2016). L’any 2019 va ser inclosa en el rànquing “Las Top 100 Mujeres Líderes en España” que atorga “Mujeres y CIA” a la categoria acadèmica.  

A més de dedicar-se a la docència i la recerca, ha estat involucrada en activitats de transferència i de divulgació de la ciència, així com iniciatives per promoure la igualtat de gènere i l’activisme en salut mental. Gran part de la seva carrera s’ha dedicat al camp de Neurobiologia de l’estrès en models preclínics estant especialment interessada en el paper de les experiències primerenques i la seva relació amb la vulnerabilitat i resiliència, així com en el camp de les diferències individuals. Recentment, s’ha redirigit cap a l’estudi de biomarcadors relacionats amb la vulnerabilitat a desenvolupar trajectòries de conducta externalitzant en nens i nenes, incloent la resposta a l’estrès. 

Contacte:
roser.nadal@uab.cat
Facultat de Psicologia (Unitat de Psicobiologia)
Institut de Neurociències
Despatx M1-123
Universitat Autònoma de Barcelona
Cerdanyola del Vallès, 08193

Google Maps
ORCID