El proper 30 i 31 de maig es celebrarà en la Fundació Argentina de la Cité internationale universitaire de Paris, França, un col·loqui internacional sobre el concepte de “populisme” que tindrà com a objectiu ampliar el diàleg i qüestionar les representacions i pràctiques conegudes com a “populistes” en tots dos costats de l’Atlàntic.

El context a la fi del segle XX a Amèrica Llatina per l’emergència, incloent en el nivell electoral, de noves forces i nous líders polítics i els processos electorals del segle XXI a Europa, han tornat a introduir el debat sobre el populisme, resultant en un renovat interès en l’anàlisi comparatiu, però també conceptual d’aquest fenomen. Encara que el concepte del “populisme” es caracteritza pel seu ús “universal”, sobretot en els mitjans de comunicació i a nivell polític, és font de tanta confusió que alguns autors suggereixen abandonar el seu ús i es divideixen entre aquells que ho veuen com un concepte operacional útil per a les ciències socials i els que la desafien. La tendència constant d’unir sota el populisme fenòmens tan diversos és significatiu en si mateix i demostra la dificultat de delimitar el seu ús. Com a resultat, el concepte s’utilitza més com un element polític fonamental més que com una categoria d’anàlisi. Aquest col·loqui pretén formular, a partir de l’àmplia gamma d’experiències d’Amèrica Llatina, una reconsideració del concepte amb la finalitat de proposar una altra lectura – més plural i complexa – de la relació del populisme amb la democràcia. 

El col·loqui comptarà amb la participation de Le Centre de recherches sur les mondes Américains (CERMA), de la Fundació Argentina de París, del Ministeri Argentí d’Educació i Esports i de la Revista deSignis. Per part de la Revista, participaran en el col·loqui la investigadora del Laprec, Lucrecia Escudero, i la directora del grup, Teresa Velázquez.

Consulta el programa complet.

peronismo.jpg