Aquest curs d’especialització (que ofereix la segona edició el curs 2022-2023) aborda la gestió de l’accessibilitat des d’una perspectiva àmplia, amb un èmfasi en l’accessibilitat a la comunicació i informació.

El curs ofereix una introducció a conceptes clau com diversitat, accessibilitat i disseny universal.

Va adreçat a professionals, creatius i gestors del sector públic i privat (cultura, educació, ajuntaments, etc.) que volen incorporar l’accessibilitat al seu entorn de treball.

Els vídeos en anglès creats per al curs s’ofereixen subtitulats en català i les conferències i docència també es fan en català.

Característiques del curs

 • Inici: 26 de setembre de 2021. En línia. 12 setmanes (6 ECTS)
 • Places: 50. Orientació professional.
 • Preu: 420 €.
 • Contingut:
  • Unitat 1 (2 setmanes). Models i conceptes clau en accessibilitat.
  • Unitat 2 (2 setmanes). Usuaris, serveis, escenaris.
  • Unitat 3 (2 setmanes). Legislació.
  • Unitat 4 (2 setmanes). Estàndards i recomanacions.
  • Unitat 5 (2 setmanes). Tecnologia.
  • Unitat 6 (2 setmanes). Gestió i promoció de l’accessibilitat: estudis de cas.

Com us hi podeu inscriure?

 • Trobareu tota la informació al web del curs. Aquest web explica com sol·licitar l’admissió i com matricular-se.

FORMADORS

Estel·la Oncins

Estel·la Oncins, dinamitzadora del curs

Estella Oncins té un doctorat en Accessibilitat i Intel·ligència Ambiental de la UAB. És membre de TransMedia Catalonia. Ofereix des de fa anys serveis d’accessibilitat per a esdeveniments en directe com a traductora autònoma, subtituladora, sobretituladora i “respeaker”. Ha treballat per a empreses de televisió espanyoles, congressos i ha fet audiodescripcions per al Gran Teatre del Liceu. Les seves línies d’investigació són la traducció audiovisual, l’accessibilitat als mitjans i l’accessibilitat digital, com també les indústries creatives. Forma part de l’Education and Outreach Working Group (EOWG) del W3C/WAI. Participa en els projectes LTA, IMPACT i IDE@, com també en els projecte HELIOS i MEDIAVERSE, del programa H2020.

Amèlia García Alés

Amèlia García Alés, conferenciant. Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres, Generalitat de Catalunya

Arquitecta llicenciada en la UPC de Barcelona l’any 1998. Fins l’any 2009 va treballar en l’empresa privada en la redacció i direcció d’obra, tant pública com a privada, en l’àmbit de l’edificació i l’urbanisme. Durant els anys 2009 i 2010 va treballar en l’Ajuntament de Castelldefels en el Departament de Medi ambient en l’àmbit de la mobilitat, desenvolupant el Pla de Mobilitat Municipal. L’any 2011 ingressa en la Generalitat de Catalunya en un primer moment adscrita al Departament d’Ensenyament fins l’any 2016 en que passa a formar part com a tècnica especialista en accessibilitat de l’Àrea de Promoció de l’Accessibilitat i de Supressió de Barreres de la Direcció General d’Igualtat del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies.

Sònia Gainza

Sònia Gainza, conferenciant. APROPA Cultura.

Llicenciada i Màster en gestió i direcció d’empreses. Estudis de cant i piano. Experiència professional als sectors de la distribució, l’educació, el social i el cultural. Des de fa 17 anys a l’Auditori de Barcelona on es va incorporar com a responsable de Màrqueting. Al 2010 va fundar Apropa Cultura, una Xarxa en l’actualitat amb més de 125 programadors de Catalunya que facilita l’accés a la cultura a col·lectius en risc d’exclusió social.  Aprenent de la vida, i motivada pel poder de les arts per millorar el benestar de les persones i pel gran potencial del treball en Xarxa.

Joan Bestard

Joan Bestard, conferenciant. ACPA (Associació Catalana per a la Promoció de l’Accessibilitat).

Joan Josep Bestard Bou és analista d’anotacions de Siri a Apple. És doctor en Traducció i Estudis Interculturals per la Universitat Autònoma de Barcelona, té un màster en Mitjans, Comunicació i Cultura (UAB) i és graduat en Estudis Literaris per la Universitat de Barcelona. La seva recerca s’ha centrat en l’accessibilitat als mitjans i en les polítiques culturals. Participa en diverses entitats del tercer sector relacionades amb l’accessibilitat i la discapacitat visual: és president de l’Associació Catalana per la Promoció de l’Accessibilitat, president de l’Asociación de Atrofia del Nervio Óptico de Leber i secretari d’Acción Visión España.

Mònica Surís

Mònica Surís, conferenciant. Access Lab.

Diplomada en Turisme i RRPP i llicenciada en Humanitats per la UPF, porta en el món de l’accessibilitat cultural i comunicativa des del 2005. Convençuda que accessibilitat i innovació han d’anar de la mà ha treballat, entre d’altres, amb Museus com el Cau Ferrat, Fundacions com la Miró, Parcs de la Diputació de Barcelona, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, realitzant tot tipus de projectes, formacions i activitats. També ha sigut ponent en conferències internacionals com: Art Beyond Sight al Metropolitan Museum (NYC), Blind & Visually Impaired Public del Réseau Art Nouveau-Network (Riga) o Seminar on Audiodescription for the Arts a la Universitat de Roehampton (Londres).

Anna Matamala

Anna Matamala, directora del curs

Professora titular a la Universitat Autònoma de Barcelona. Investigadora principal de TransMedia Catalonia. Ha participat i liderat diversos projectes en l’àmbit de la traducció audiovisual i l’accessibilitat. Ha liderat el projecte EASIT, sobre el llenguatge fàcil de comprendre en entorns audiovisuals. Participa en tasques d’estandardització. Més informació al web.