Les darreres setmanes hem tingut una reunió setmanal per tractar aquest tema. Ara mateix fa la sensació que sigui una negociació per fascicles.

La gerència ens ha proposat un canvi de guió. Ja no parlem d’estructures i ni de revisió de categories i nivells, sinó que estan capgirant aquest plantejament i ens fan una proposta en dues fases. En una primera proposen establir un procés teòricament per racionalitzar el ventall de tipus de places. Els han sortit 13 figures o perfils que pertanyen a 3 escales. Pretenen aprovar aquest model en una Comissió d’Economia i Organització (CEiO) i una vegada aprovat anar fent una aplicació del nou sistema a mesura que vagin “analitzant” les estructures amb la nova eina. Això és el que han explicat a les diferents reunions. Estan transparentant informació i dades amb comptagotes.

En tornar de vacances tenim convocades dues reunions. Se suposa que ens donaran més informació i detalls. No sabem si tota. Diuen que és una feina que encara s’està fent. Però, per un altre costat, té un calendari molt ajustat. La següent CEiO és el 23 d’abril i sembla que aquí és quan volen aprovar aquest model. Apunteu-vos la data a l’agenda.

Quan hem preguntat respecte a l’aplicació a les estructures i els seus models organitzatius la resposta ha estat que aquest és un altre tema. I queda clar que no tenen cap intenció ni de negociar-lo, menys encara voluntat d’acordar res.

Un cop aprovat el document per la CEiO, aniran passant estructures o places (no tenim informació sobre això), directament per Comissió d’RLT sense cap negociació prèvia.

S’ha dissenyat una nova política comunicativa al respecte, però que se’ls hi ha anat de les mans. Un dia diuen que funcionaritzaran la meitat de la plantilla de PTGAS-L i ho escriuen en un document. L’endemà ho neguen. Que no els hem entès. El document diu literalment: funcionaritzar la plantilla de l’àmbit administratiu. Per cert, no podem deixar d’explicar que la gerència ha exclòs les places directives d’aquest procés de funcionarització. Justament les places que la llei deixa ben clar que en ser de lliure designació només poden ser de funcionari.

També s’ha explicat per més d’un directiu tant la funcionarització com el fet que el model d’estructures és el mateix que vam tenir sobre la taula l’any passat i que ara diuen que està per fer. Les estructures són les mateixes.

Per CCOO la idea de la gerència és clara, i no pas nova: que tot canviï perquè continuï tot igual.

Al desembre, la mobilització del PTGAS-F va parar els peus a la gerència per evitar l’aplicació no acordada d’estructures injustes i desiguals. Cal un nou procés de mobilització per tornar a portar la iniciativa en aquest procés. Des de CCOO considerem que cal convocar a la plantilla a tornada de vacances. Traslladar tota la informació que tinguem en aquell moment i decidir col·lectivament les passes a seguir. Per nosaltres toca mobilitzar-se.

Des de CCOO tornem a posar sobre la taula el que creiem que és l’eix central del que ha de ser aquest procés de negociació:

  • Cal el compromís de la gerència per acordar els efectes retroactius. La gerència es va comprometre amb una data amb el personal de molts àmbits i els compromisos es compleixen. Al final han sobrat diners del pressupost 2023 que tenien aquest destí.
  • Les estructures, tant centrals com territorials, han de tendir cap a l’harmonització. Les responsabilitats, les complexitats, els volums, són mesurables sempre. Parlem d’alumnes, de factures, de persones, de processos, etc. No podem aplicar diferents criteris en funció de l’àmbit o del directiu que hi ha al davant.
  • Els salaris per cada nivell han d’estar equiparats als del personal laboral, inclosos tots els conceptes.
  • Cal un procés on es negociïn les estructures que finalitzi amb un acord, que ha d’incloure totes les estructures, els criteris d’aplicació i el calendari. I pensem que aquest acord ha de ser ratificat en una assemblea de tot el PTGAS Funcionari.