Els agents socials fa anys que intentem negociar amb la gerència els concursos de lliure designació amb la intenció regular-los i de posar fre a l’abús que la institució en fa. Sempre hem pensat que la UAB ha utilitzat la lliure designació de forma irregular.

La llei és molt clara al respecte: l’EBEP i el conveni col·lectiu del PTGAS marquen que la lliure designació ha de fer-se servir només de manera extraordinària i per càrrecs d’alt comandament propers a la gerència. Unes places que han de ser d’especial responsabilitat i confiança. Tant la legislació com la jurisprudència han limitat l’ús d’aquesta via. En aquests procediments, tant el nomenament com el cessament és discrecional. És a dir, es fa a dit tant l’entrada com la sortida. Per tant, poca cosa més enllà d’una vicegerència, ha de proveir-se per la lliure designació. L’abús d’aquesta figura va en detriment de la promoció interna justa i basada en mèrits.

Pensem que la resta de places, per molta responsabilitat i qualificació tècnica que tinguin (caps d’àrea, les administracions de centre, els responsables de serveis o d’oficines…), han de proveir-se mitjançant concurs ordinari. Amb un procés obert i just per a tothom. Ha de quedar garantida la igualtat en l’accés a les places. Això és el que anem reclamant des de fa molts anys.

Com és impossible arribar a un acord amb la gerència, a CCOO vam començar a finals de l’any passat, d’ençà de l’aprovació de la LOSU, a impugnar TOTES les places de lliure designació i posteriorment hem interposat les corresponents demandes per via judicial.

Estem absolutament a favor de la promoció professional del personal de la UAB. I no volem excloure cap col·lectiu de la possibilitat de promocionar. Però volem que la cobertura de les places es faci en igualtat de condicions.

Per tot això no podem deixar de manifestar la nostra sorpresa per una notícia coneguda aquesta setmana: La gerència ha paralitzat el concurs de la plaça d’Administrador/a de Centre de la Facultat de Medicina. Es justifica la paralització en què ha estat impugnada i que estan valorant les implicacions jurídiques.

Aquest és el calendari de tot plegat perquè veieu com la gerència fa servir els arguments d’una manera distorsionada:

·        La plaça es va convocar i publicar a la seu electrònica el passat 17 de gener.

·        El 24 de gener vam presentar per registre electrònic la impugnació.

·        Es va publicar la llista provisional de candidats/es el 14 de febrer.

·        El 7 de març la llista definitiva.

·        El 12 de març la llista de persones preseleccionades per a fer l’entrevista entre els dies 3 i 4 d’abril.

·        El 18 d’abril es comunica a les persones candidates la paralització del procés justificada en la impugnació.

Si ara la gerència diu que paralitza el concurs per la nostra impugnació ens sembla una broma de mal gust. No es pot tractar així al personal de la UAB. Les companyes candidates i candidats haurien d’haver estat informades d’aquest fet i si calia paralitzar el procés han tingut tres mesos per fer-ho. Que no us enganyin. La cronologia dels fets és inapel·lable.