Les conferències del Cicle sobre la Crisi Ecosocial comptaran amb la participació tant de professorat de la UAB com d’investigadors externs a la nostra universitat.

Primera conferència: Crisi climàtica, justícia ambiental i ecofeminismes

Júlia Martí
La Júlia és activista i investigadora ecofeminista de l’Observatori del Deute en la Globalització i autora del Manual Ecofeminista contra el Poder Corporatiu publicat per Libros en Acción.
End Fossil Barcelona
Son un col·lectiu ecologista jove de la ciutat de Barcelona, tot i que “End Fossil” és un moviment internacional.
El col·lectiu barceloní va realitzar dues ocupacions de l’espai públic de dues universitats, la Universitat de Barcelona i la UAB. En aquestes, plantejaven demandes relacionades amb els vincles econòmics de la universitat amb la indústria fòssil, amb l’infrafinançament universitari, i amb una proposta d’assignatura obligatòria sobre crisi ecosocial.

Segona conferència: Polítiques contra l’extralimitació planetària: modernització ecològica, decreixement i postcreixement

Eva Vilaseca
Biòloga especialitzada en Ecologia i Economia Social i Solidària. Treballa des d’Espai Ambiental i Coòpolis (Ateneu Cooperatiu de Barcelona). Membre de la Xarxa d’Economia Solidària de Catalunya (XES). Va co-impulsar, amb d’altres organitzacions, el projecte “Futurs (im)possibles”, que promou la transició ecosocial.
Rubèn Suriñach
Economista especialitzat en economia social i solidària i economies transformadores. Treballa a la Xarxa d’Economia Solidària, on desenvolupa tasques de coordinació tècnica de l’entitat, així com de gestió de projectes, des d’on ha impulsat la campanya Futurs imPOSSIBLES. Autor de la novel·la Tot era massa fràgil (Pol·len Edicions).

Tercera conferència: Un sistema agroalimentari disfuncional, causa i solució de totes les crisis

Marina Di Masso
La Marina és investigadora dins la Càtedra d’Agroecologia i Sistemes Alimentaris de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic – UCC) i també és membre del grup de Societats, Polítiques i Comunitats Inclusives (SoPCI) a la mateixa universitat. Coordina, juntament amb altres experts, el postgrau de Dinamització Local Agroecològica a la UAB. També aposta pels sistemes alimentaris alternatius consumint producte agroecològic organitzant-me amb les companyes del grup de consum.
Josep Espluga
En Josep és doctor en Sociologia i dóna classes a la UAB, on també hi investiga dins l’Institut de Govern i Polítiques Públiques. És membre del grup Globalització, Educació i Polítiques Socials (GEPS) i fundador del Grup de Recerca sobre Agricultura, Ramaderia i Alimentació en la Globalització (ARAG-UAB). També ha treballat sobre les percepcions socials al voltant del canvi climàtic. Es dedica a cultivar l’assaig sobre altres temes quan no fa de sociòleg ambiental, particularment relacionats amb les terres d’on prové, Llitera.

Quarta conferència: Extractivisme global i migracions climàtiques

Beatriz Felipe
Investigadora i sòcia cofundadora de CICrA Justícia Ambiental. Actualment, també treballa com a responsable tècnica per al Comitè d’Experts de Canvi Climàtic de Catalunya i és investigadora associada al Centre d’Estudis de Dret Ambiental de Tarragona (CEDAT) de la Universitat Rovira i Virgili (URV, Tarragona). Especialitzada en l’anàlisi jurídica i multidisciplinari de la mobilitat humana induïda pels desastres i el canvi climàtic, també s’ha centrat en la ciència del canvi climàtic, l’educació per a la justícia global i la cooperació internacional. Llicenciada en Ciències Ambientals (Universitat de Granada), Beatriz és Doctora en Dret per la Universitat Rovira i Virgili. Entre altres publicacions, és autora de la monografia Las migraciones climáticas ante el ordenamiento jurídico internacional (Aranzadi, 2019) i Migraciones Climáticas. Sobre desigualdades, mitos y desprotección (MRA Ediciones, 2022).
Jaume Pujolràs
Jaume Pujolràs Pomés és jurista i treballa com a investigador a CICrA Justícia Ambiental. Graduat en Dret (UB), s’ha especialitzat en dret internacional i ambiental, amb un Màster en Diplomàcia i Organitzacions Internacionals (CEI-Bcn i UB), i un Màster en Dret Ambiental (URV, Tarragona). Va obtenir el títol d’expert en Dret Ambiental de la Unió Europea a la Càtedra Jean Monnet de Dret Ambiental de la UB. El seu camp d’estudi actual se centra en el reconeixement de Drets de la Naturalesa.
Miguel Pajares
En Miguel es va llicenciar en Ciències Biològiques i es va doctorar en Antropologia Social a la Universitat de Barcelona. És membre investigador del Grup de Recerca en Gènere, Identitat i Diversitat, adscrit al Departament d’Antropologia Social de la Facultat de Geografia i Història de la UB. És President d’honor de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi i també membre d’Ecologistes en Acció. Autor de llibres i articles relacionats amb la immigració, l’asil, els drets humans i la lluita contra el racisme. També és autor de cinc novel·les de crítica social, publicades entre el 2013 i el 2022. Als últims anys, el seu estudi s’ha centrat en les migracions climàtiques, i ha publicat: Refugiados climáticos, un gran reto del siglo XXI (2020) i Bla-bla-bla, el mito del capitalismo ecológico (2023).
Rosana Carvalho
Rosana Carvalho, tècnica de l’àrea de Cooperació i Educació per a la Justícia Global a la Fundació Autònoma Solidària FAS-UAB amb doctorat en antropologia sobre conflictes territorials i violència a l’Amazones, Brasil. Coordina el programa Gons de Solidaritat de la mateixa Fundació.

Cinquena conferència: Viure en el planeta escombraria: residus, condicions de vida i treball

Blanca Callén
La Blanca és professora lectora al Departament de Psicologia Social de la UAB. Investiga a l’àrea dels Estudis Socials de la Ciència i la Tecnologia i l’acció col·lectiva, i els últims anys ha treballat en torn a les deixalles electròniques i la cultura de la reparació en el context de la crisi climàtica. És co-fundadora i membre del col·lectiu Restarters BCN.
Julián Porras
El Julián és doctor en Sociologia per la Universitat de Barcelona, on també hi va cursar el Màster oficial d’investigació en Sociologia. És llicenciat en Sociologia per la Universidad Externado de Colombia. Actualment fa de docent col·laborador a la Universitat Oberta de Catalunya i a la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya. Part del seu treball de recerca s’ha centrat en l’anomenada “mineria urbana” o la gestió dels residus urbans per part dels treballadors informals de la ferralla (“chatarreros”).