L’últim informe de l’entitat Transparència Internacional és poc afavoridor per als països de la Mediterrània, que són assenyalats per no haver netejat la corrupció

Transparency international ha publicat els resultats de l’ índex 2011 de la corrupció, un fenomen instaurat encara a tots els països de la Mediterrània.

Els països de les dues ribes de la Mediterrània s’enfronten a resultats similars. El país millor posicionat de la zona Mediterrània és França, i es troba en la posició número 25, seguida d’Espanya a la 31ª posició, i Portugal a la 32ª. A la cua del grup, Líban es queda a la 134ª posició, i Líbia tanca el grup a la plaça 168. Per identificar millor la situació, destacar que l’últim país de la classificació és Somàlia, que ocupa el lloc número 182.

L’índex de transparència classifica els països en funció del grau de corrupció del sector públic en una escala del 0 al 10. 0 significa una corrupció molt elevada y 10 significa que el país ha eliminat la corrupció, segons l’organisme.

Transparency International assenyala que “els danys provocats per la corrupció, la impunitat i l’inestabilitat econòmica han provocat un impacte negatiu en cadena mundial aquest 2011. Les protestes de nombrosos països s’han propagat ràpidament (…) els seus orígens poden ser diversos, però el seu missatge és el mateix: més transparència i responsabilitat per a les classes dirigents”.

Cap regió del món està fora de perill “dels danys de la cossupció, la gran majoria dels 193 països i territoris avaluats tenen una puntuació inferior a cinc”, segons l’organització.

 

 

*** Llegir més sobre la corrupció pública a la Mediterrània.

*** Llegir més sobre l’informe 2011 de corrupció de Transparency International.