Descripció

L’IGOP, el Consorci del Besòs i l’Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans (IERMB) han establert un conveni de col·laboració amb l’objecte de crear un espai estable de cooperació per tal de desenvolupar els treballs necessaris de diagnosi, proposta i acció orientats a dotar de finalitats i continguts concrets el pla del Territori Besòs. El territori Besòs és un àmbit configurat pels municipis de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet i els districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí. Un territori amb vulnerabilitats socials i urbanes però que també presenta potencialitats. Els governs municipals d’aquest territori sorgits de les eleccions locals de 2015 han expressat la seva voluntat per afrontar els reptes existents i convertir-los en oportunitats de millora i transformació.

Els treballs s’estructuren en diferents fases: la realització d’una diagnosi sobre les dinàmiques socials, habitacionals i de mobilitat; la construcció d’una Agenda Besòs i la identificació i execució de diversos projectes motor.

Objectius

Pel què fa als treballs a càrrec de l’IGOP, els objectius principals de la primera fase de treball són:

1. Analitzar el teixit social de l’àmbit del Territori Besòs: dinàmiques del teixit associatiu, identificació de pràctiques d’innovació social, projectes socials rellevants i plataformes ciutadanes.

2. Aproximació a la trajectòria institucional i exploració de l’orientació estratègica de les polítiques públiques: recopilació de plans, programes i projectes desplegats pels respectius municipis i districtes.

Resultats

A rel dels treballs de diagnosi realitzats per part de l’IGOP i l’IERMB en col·laboració amb Barcelona Regional (BR) i sota la direcció del Consorci del Besòs, s’ha confeccionat l’Agenda Besòs, que compta amb diversos documents. La diagnosi està organitzada en 10 volums. Cinc corresponen als eixos temàtics: Cohesió social i Barris (IERMB), Economia, Treball i Teixits Productius (BR), Accessibilitat i Mobilitat (IERMB), Infraestructura Verda – Blava (BR) i Qualitat Ambiental (BR).  Dos corresponen eixos transversals: Participació, Polítiques Públiques i Mirades del Territori (IGOP) i Planificació a Llarg Termini (BR). A més, compta amb un document de síntesi, un resum executiu i un atles cartogràfic.

Document de Diagnosi Eix Transversal 1 Participació, Polítiques Públiques i Mirades del Territori [enllaç a la Diagnosi i enllaç al Resum]

Resum executiu de l’Agenda Besòs [enllaç]

Document de Síntesi de l’Agenda Besòs  [enllaç]

Atles cartogràfic [enllaç]

Pla d’Actuació Integral per a Persones en situació d’Alta Vulnerabilitat Residencial [enllaç]

Equip

Ismael Blanco, Helena Cruz, Charlotte Fernández, Aina Gomà, Núria Velasco, Joan Subirats, Rubén Martínez, Sergio Yanes.

Finançament

Consorci del Besòs

Execució

2016 – 2018