En aquests moments el SIBHIL·LA està portant a terme els següents projectes:
– Producció, manteniment i millora del Fons d’Història Local de Catalunya i de TRACES.
Els principals objectius de futur del SIBHIL·LA estan condicionats per la voluntat de continuar amb la producció i difusió de les base de dades. Això suposa el seu manteniment, actualització i la millora dels sistemes de difusió i consulta.
– Manteniment i actualització del Tesaurus d’Història de Catalunya
El Tesaurus d’Història de Catalunya és un vocabulari controlat de terminologia, en català, sobre la història de Catalunya. Es va crear per a servir com instrument en l’anàlisi documental i la recuperació de la informació del Fons d’Història Local de Catalunya. És el fruit d’un llarg esforç que es va iniciar l’any 1987 i que en aquests moments compta amb 4.375 termes.
– Edició i difusió d’una col·lecció de monografies temàtiques en format digital.
Projecte de realització d’una col·lecció de bibliografies temàtiques en format digital, que acompanyades de la introducció d’un especialista en el tema, suposin una aportació nova de coneixement a la historiografia catalana de la disciplina tractada, és a dir, un estat de la qüestió crític.
Els temes de les bibliografies a tractar cobriran un ampli ventall de temàtiques d’interès historiogràfic (Carlisme i guerres carlines a Catalunya; Memòries i biografies de dones durant la guerra civil espanyola i el franquisme; Obrerisme i anarquisme…) així com la coincidència amb commemoracions de fets històrics i altres esdeveniments.
– Gestió del projecte “Diccionario Biográfico de Parlamentarios Españoles (1810-1854)”
El SIBHIL·LA, en col·laboració amb el SGR Grup d’Història del Parlamentarisme (GHP) participa en el projecte “Diccionario biográfico de los Parlamentarios Españoles 1810-1854 (DBPE)” Aquest projecte es fruit d’un conveni de col·laboració científica signat per les “Cortes Generales” i la Universitat del País Basc, en representació de la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat de Sevilla, la Universitat de Valladolid, la Universitat del País Basc i el Centre d’Estudios Políticos i Constitucionales de Madrid. i d’una xarxa de 44 universitats espanyoles i americanes i més de 400 investigadors.
– Diccionari Biogràfic de Parlamentaris de Catalunya (1810-1931)
El servei realitza la gestió tècnica del projecte de recerca “Diccionari biogràfic de Parlamentaris de Catalunya (1810-1931)” del SGR Grup d’Història del Parlamentarisme.
S’ha realitzat:
– les bases de dades biogràfiques, bibliogràfiques i documentals que són la infraestructura que dóna suport a la recerca dels investigadors del grup.
– La interfície de consulta que permet visualitzar els primers resultats de la recerca: Diputats de Catalunya a les Corts Republicanes 1931-1939
– Gestió del projecte “Documents for History”
Gestió tècnica del projecte“Documents for History – Documents per a la Història” iniciativa del professor de la UAB, Arnau Gonzàlez Vilalta.
El projecte consisteix en un catàleg d’enllaços a documents electrònics sobre Història (llibres digitalitzats, arxius digitals, editorials, tesis i hemeroteques digitals) de tot el món. El projecte pretén posar a disposició dels historiadors, d’arreu del món, el coneixement de tots els materials existents a la xarxa. És un projecte multilingüe (català, castellà, anglès, francès, italià i portuguès) que aspira a convertir-se en una eina essencial i imprescindible en el món de la historiografia a la vegada que permetrà internacionalitzar la Història de Catalunya incorporant-la a la d’Europa i del món.
Dona a conèixer al món el que hi ha a Catalunya. Ofereix als catalans la possibilitat d’accedir fàcilment al que hi ha al món.
– Manteniment del Diccionari “Catalunya durant el Franquisme” CEFID
El servei realitza el manteniment (incorporació de noves entrades) de la versió electrònica del diccionari “Catalunya durant el Franquisme” i es responsable del disseny i gestió de la interfície de consulta.
– Suport tècnic al nou Màster d’Història de Catalunya (curs 2012-2013)
Màster del Departament d’Història Moderna i Contemporània. Participació en el mòdul “Taller de l’historiador” (10 crèdits): fonts i mètodes de recerca.
– Edició i difusió del projecte de l’Actualitat de TRACES
Fruit de l’establiment d’un conveni de col·laboració amb la Institució de les Lletres Catalanes, TRACES compleix amb la funció específica, des de l’octubre del 2007, de recollir el testimoni de la crítica actual en dos àmbits: el del llibre i el del teatre catalans i traduïts al català. L’Actualitat de TRACES mostra el seguiment i fitxatge de les ressenyes i crítiques literàries i teatrals publicades als següents diaris, setmanaris i revistes: Avui, Benzina, Caràcters, El País (edició Catalunya), El País (edició C. Valenciana, “Quadern”), El Periódico de Catalunya, El Temps, Els Marges (a partir de 2011), L’Espira-Diari de Balears (a partir del desembre de 2010), Hamlet, L’Avenç, La Vanguardia, Levante-EMV, Lluc, Presència, Serra d’Or i Time Out Cultura-Ara (a partir del gener de 2011).
Els objectius de futur del projecte són:
– Ampliar la incorporació del text complet dels documents fitxats.
– Elaborar una base de dades de l’Actualitat que permeti la recuperació de les obres literàries i teatrals en prestatgeries de títols, autors, anys…
– Millorar la difusió de les circulars d’actualitat, que s’envien a tota la comunitat investigadora de les universitats catalanes i a tot el teixit cultural català (biblioteques, entitats culturals, institucions, editorials, etc).
– Elaboració de productes bibliogràfics relacionats amb la llengua i la literatura catalanes
Per tal de potenciar la presència de la llengua i la literatura catalanes en els canals de difusió actuals, TRACES elabora productes bibliogràfics ajudin a establir noves vies de contacte del públic amb els autors i les obres que per alguna raó a altra són notícia. En aquest sentit, TRACES seguirà ampliant la seva producció en dues línies prioritàries:
– Cerques guiades dels principals esdeveniments i personatges del panorama lingüístic i literari
– Productes de difusió de les efemèrides de l’any: centenaris, aniversaris , premis i commemoracions diverses
– Estudi de la presència de TRACES en l’edició del Màster oficial en Estudis Avançats i Aplicats en Llengua i Literatura Catalanes
Actualment TRACES està en converses amb la direcció del departament de Filologia Catalana per incloure la base de dades en l’organització del màster, ja sigui amb la possibilitat d’oferir als estudiants un espai de pràctiques, ja sigui amb la inclusió d’un mòdul per transmetre als estudiants un panorama actiu de les eines i productes de recerca en l’àmbit de la filologia.