Prendrem com a referència un parell de les cafeteries del campus de Bellaterra (Lletres i Psicologia, i Ciències i Biociències) de la UAB per tal de recollir una selecció dels seus menús i veure quin és l’origen de les matèries primeres més destacades del menú en qüestió.
Podem incidir perquè l’origen d’aquests productes sigui més pròxim?
El següent menú és d’una setmana d’abril de 2024 de la cafeteria de Ciències i Biociències (l’empresa és Aramark).
Dilluns
Plats vegetarians: panatxe de verdures, pasta de full amb formatge.
- Primers: amanida mixta, amanida d’alcatxofa, espaghetti a la marinera, llenties de carbassa.
- Segons: hamburguesa de vedella, tilàpia a la planxa.
- Guarnicions: patates fregides, verdura grill, amanida.
- Postres: fruita tallada, làctics, pastissos, elaborats.
Dimarts
Plats vegetarians: crema de 5 verdures, falafel amb iogurt.
- Primers: amanida mixta, amanida de pasta, fideuà marinera, chana masala.
- Segons: pollastre thai, filet de perca a la planxa.
- Guarnició: arròs saltejat, verdures al vapor, amanida.
- Postres: fruita tallada, làctics, pastissos, elaborats.
Dimecres
Plats vegetarians: sopa ramen, pastís de verdures.
- Primers: amanida mixta, amanida de llenties i jalapeños, espirals a l’amatriciana, mongetes saltejades.
- Segons: costella de porc amb pinya, filet de lluç.
- Guarnició: patata panadera, carbassó al forn, amanida.
- Postres: fruita tallada, làctics, pastissos, elaborats.
Dijous
Plats vegetarians: crema de bròcoli, truita d’espinaca.
- Primers: amanida mixta, bissara, paella mixta, macarrons a la carbonara.
- Segons: croquetes de pernil, serrà a la planxa.
- Guarnicions: patates deluxe, tomàquet al forn, amanida.
- Postres: fruita tallada, làctics, pastissos, elaborats.
Divendres
Plats vegetarians: guisat de verdures, canelons d’espinaca.
- Primers: amanida mixta, amanida de mongeta fina, farfalle al pesto, sopa costa brava.
- Segons: llom al forn, caella marinada.
- Guarnicions: patata parmentier, carbassa al forn, amanida.
- Postres: fruita tallada, làctics, pastissos, elaborats.
Com a exemple, podem fixar-nos amb el menú especial de la setmana del 6 de maig de 2024 de la cafeteria i bar de Lletres i Psicologia. Aquest és el menú que se serveix, a un cost més elevat, dins una altra sala de la cafeteria.
Menú especial Lletres+Psico 6/05-10/05/2024
Primers
- Barreja d’enciams amb fruites de temporada
- Endívies al rocafort amb nous
- Crema de carbassa i gingebre amb llet de coco
- Espaguettis negres amb salsa de gírgoles i gambes
- Cors de carxofes al vapor i all fregit
Segons
- Entrecote de vedella amb verdures a la graella
- Jarret de vedella amb salsa
- Presa de duroc a la planxa amb patates forneres
- Corbina a la planxa amb verdures al vapor
- Bacallà amb pebrot, ceba i cigrons
Postres
- Fruita, tiramisú, mel i mató, sorbets i gelats, pastís, crema catalana
A continuació podeu trobar el pòster que vam elaborar per a la cloenda de la primera edició del Cicle (maig de 2024).
Com es pot comprovar, l’origen dels aliments no s’ha pogut traçar en la primera edició del Cicle. Per a compensar la manca d’informació, vam proposar als estudiants fer càlculs de petjada ecològica dels menús de les dues cantines escollides. Així va ser que, prenent els menús de referència, s’escullen les matèries primeres i s’introdueixen a la calculadora “d’El valor dels aliments”. Els resultats son hipotètics perquè tampoc teníem accés a les quantitats exactes. Caldrà indagar molt més sobre l’alimentació al campus, sobre tot pel que fa als orígens dels productes agroalimentaris.