Una de les tasques que els estudiants participants al Cicle sobre Crisi Ecosocial estan duent a terme té a veure amb el pesatge i la categorització de residus durant bona part de l’abril de 2024 a la Facultat de Ciència Política i Sociologia. Aquesta tasca es du a terme gràcies a la coordinació amb el servei de neteja, que deixa les bosses de brossa en una sala per a que les puguem recollir, obrir i pesar.

L’objectiu, a més d’entendre quins son els residus més comuns a la Facultat forma part d’una prova pilot per incrementar el reciclatge en aquesta Facultat, en la que la major part dels contenidors de brossa son de caràcter general (pel rebuig). Ens proposem estudiar si, tal i com es promulga des de fa dècades, disposar de contenidors de reciclatge fa que es recicli més.

El principal repte de la tasca té a veure amb la categorització de residus en funció del contenidor on, hipotèticament, cal dipositar-los.

Per una banda, ens trobem amb residus que no sabem on llençar:

  • envàs de iogurt (és de plàstic però no és reciclable amb la resta d’envasos, passa el mateix amb envalatges de plàstic, de galetes, sucre… i un llarg etcètera)
  • gots de cafè (hauríem de dipositar-los als envasos, però, vertaderament es reciclen?)
  • bolígrafs (contenen majorment plàstic però no es poden reciclar amb els envasos)

Durant el pesatge de residus ens hem adonat que els envasos més freqüents son els gots de cafè, un element que és fàcilment prescindible si es disposa d’una tassa pròpia o d’un ecogot.

Obrint la bossa de les deixalles categoritzades com “envasos/plàstics”.

Aquests son els residus generats en un matí a la Facultat de Ciència Política i Sociologia.

Pes del rebuig
2,70 kg
Pes dels envasos/plàstic
2,20 kg
dels quals…dels quals…
0,90 kg son envasos1,70 kg son envasos
0,31 kg és rebuig0,29 kg és rebuig
1,15 kg és paper 0,18 kg és paper
0,35 kg és orgànica 0,07 kg és orgànica