EQUIP DE RECERCA SOBRE INFÀNCIA, FAMÍLIA I EDUCACIÓ
SINTE-UAB
Universitat Autònoma de Barcelona
L’equip ERIFE és un equip divers on hi participen de forma regular persones vinculades a la universitat i persones vinculades al territori (amb perfils de mestres, pedagogs, psicopedagogs i Educació Social). També hi ha altres participacions més puntuals en funció del Projecte en que s’està treballant.
Investigadora Principal
Sílvia Blanch Gelabert
Coordinadores
Sílvia Blanch Gelabert i Ana María Forestello
Sílvia Blanch Gelabert @silblagel
Doctora en Psicologia de l’Educació i professora agregada del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona. Llicenciada en Psicologia Clínica. Actualment, és vicedegana de pràctiques de la Facultat d’Educació (UAB), co-IP de l’equip ERIFE i membre de SINTE-UAB. Formadora de formadors a l’equip ICE-UAB i membre fundadora del Barcelona Espai Supervisió (BES). Fa formació vinculada a l’educació, a la petita infància, espais familiar, el rol dels professionals, famílies, treball en Xarxa, innovació, art i educació, per professorat i mestres. També supervisió d’equips i acompanyament a famílies. És coordinadora dels manuals d’educació infantil i primària de Wolters Kluwer, ha liderat i col·laborat en diverses investigacions i ha publicat nombrosos articles, capítols de llibre i llibres relacionats amb la psicologia de l’educació. Per a més informació sobre recerca: https://portalrecerca.uab.cat/ca/persons/silvia-blanch-gelabert-7
Silvia.blanch@uab.cat
Ana María Forestello
Doctora i Llicenciada en Pedagogia. Màster en Direcció i Gestió de Centres Educatius. Màster en Psicoterapia Analítica Grupal. Sòcia del BES (Barcelona Espai Supervisió). Fa supervisió i formació d’equips de l’àmbit educatiu al BES, és professora en el grau d’Educació Infantil de la Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya (campus Manresa) i pedagoga al Centre per a la innovació en Aprenentatge i Coneixement (CLIK) de la Universitat Pompeu Fabra. Co-coordinadora del Grup de Recerca en Infància, Famíla i Educació (ERIFE) de Universitat Autònoma de Barcelona.
anamaria.forestello@espaibes.cat // anamaria.forestello@upf.edu // aforestello@umanresa.cat
Dra. Maite Mas (UAB)
Llicenciada i Doctora en Psicologia per la UAB. Professora Lectora de la UAB on realitzo la meva docència en el Grau d’Educació Infantil. He treballat 29 anys a l’escola Bressol i actualment realitzo assessoraments a escoles bressol per l’ICE de la UAB.
Soc membre del GREP (Grup de Recerca en Educació Psicomotriu) i de l’ERIFE (Equip de Recerca en Infància, Família i Escola) i la meva recerca sempre s’ha centrat en la primera infància i en crear espais d’aprenentatge de qualitat a l’escola. He creat RE EDUCA, un projecte educatiu que posa en relleu la creativitat i la sostenibilitat, on col·laboro amb el Projecte FAIG, un programa experimental de suport a la innovació del Departament d’Educació de Catalunya promogut per la Direcció General d’Innovació, Digitalització i Currículum.
Dr. Pere Peris (BES; jubilat UAB)
Doctor en pedagogia. Mestre d’educació infantil. Màster en psicoteràpia analític grupal. Catedràtic d’ensenyament secundari en l’especialitat d’intervenció sociocomunitària. Ha treballat 12 anys de mestre d’educació infantil. Professor associat al Departament de Pedagogia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona del 1993 al 2012. Ha fet formació per a habilitació d’educadores en educació infantil, ha elaborat, en col·laboració les guies d’evidències per l’Institut Català de les Qualificacions en l’àmbit de l’educació infantil, i ha elaborat materials sobre promoció de l’autonomia personal i social, per encàrrec del MEC.
Ha estat professor de Formació Professional, de la família de Serveis Socioculturals i a la Comunitat, en el Cicle Formatiu de Grau Superior (CFGS) Integració Social i en el CFGS Educació Infantil. També responsable de la formació en el centre de treball (pràctiques) d’aquests cicles formatius. Col·laborador en l’assessoria al Grup de Treball per a la Infància de Gavà.
Actualment és membre de l’equip BES (Barcelona Espai Supervisió). perepauperis@gmail.com
Arnau Careta (UAB i BES)
Assessor, supervisor i formador d’equips i professionals dels àmbits educatiu i social, orientador familiar i terapeuta amb infants i joves. Cofundador de l’empresa Barcelona Espai de Supervisió (www.espaibes.cat), l’associació En Tribu Esparreguera, i la companyia de teatre social Varietats a l’Ombra. Organitzacions totes tres que es dediquen, d’una o altra manera, a cuidar a persones i equips, des d’infants i famílies fins a professionals i organitzacions.
Especialment vinculat a la formació universitària en l’atenció a infància i famílies. Professor associat del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l’Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), professor col·laborador a la Facultat de Educació de la Universitat de Barcelona (UB), membre de l’ERIFE (Equip de Recerca sobre Infància, Família i Educació de la UAB) i de l’Equip 0-6 de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB.
DOCTORANDES:
Diney Pacheco Vidarte
Llicenciada en Educació Infantil per la Universitat Santiago de Cali i Màster en Psicopedagogia per la Universitat de Barcelona. Actualment, cursa el Mestratge en Psicologia de l’Educació i és doctoranda en Psicologia de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona. És membre del equip de recerca ERIFE (Equip de Recerca en la Formació d’Educadors) de la Universitat de Barcelona.
Professora associada a la facultat de educació de la Universitat Santiago de Cali, enfocada en l’orientació d’assignatures relacionades amb l’educació i la psicopedagogia, així com en la intervenció psicopedagògica per al desenvolupament infantil i la inclusió educativa. Ha participat en projectes de recerca en educació per a la pau, estimulació primerenca i contextos de vulnerabilitat social. Fundadora del Gabinet Psicopedagògic Cervell a la ciutat de Cali Colòmbia, un centre dedicat a l’estimulació i l’acompanyament integral de nens, joves i famílies. Ha participat com a ponent TED, abordant la importància de l’estimulació primerenca en entorns adversos. Diney.Pacheco@autonoma.cat
Claudia Sandoval
Fonoaudióloga especialista en Neurociències de l’Educació. Actualment, doctoranda en Doctorat Interuniversitari de Psicologia de l’Educació en la Universitat de Barcelona, sent part de l’equip de recerca ERIFE. En l’actualitat, la recerca se centra en la interrelació entre la infància, la família i l’escola, abordant temes clau en el desenvolupament cognitiu, emocional i social dels nens i nenes en contextos educatius.
Leticia Delgado
Màster en Recerca i Canvi Educatiu per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Psicologia Clínica i Psicologia Comunitària. Especialista en les següents àrees: Didàctica Universitària, Educació Inclusiva i TEA. Actualment membre actiu de la Societat Paraguaiana de Psicologia (S.P.A.), Psicòloga del nivell inicial del Ministeri de Educacion i Ciències del Paraguai i doctoranda del Doctorat Interuniversitari de Psicologia de l’Educació en la Universitat de Barcelona, sent part de l’equip de recerca ERIFE, amb una recerca centrada en el analisis de la intervenció del psicòleg per a una educació infantil de qualitat.
Persones que han col·laborat amb l’ERIFE i a qui li agraïm la seva contribució:
Laia Ballart, Anna Ciraso, Xavier Gimeno, Isabel Guibourg, Anna Rodriguez, Nerea Aller, Montserrat González, Esther Secanilla i Cristina Reche.