La virtut civil (o l’ètica) de la ciutadania és fonamental per a l’existència d’una societat justa, on prevalen els valors de la llibertat, la justícia i la comunitat. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies impulsa diferents iniciatives per promoure-ho i una d’elles són els Premis de Civisme, que reconeixen accions, entitats i persones destacades en l’àmbit del civisme. A través de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, amb aquests guardons es vol fomentar el civisme entès com a instrument essencial per a la inclusió social i la lluita contra la pobresa, així com dels valors i els principis que fomentin la cultura cívica, amb perspectiva de gènere.

A partir del 2 d’agost i fins al 15 d’octubre es poden presentar les candidatures als Premis de Civisme, que enguany incorporen una nova categoria amb el Premi de Civisme a l’esport. Hi ha sis modalitats de participació per arribar l’espectre social més gran possible:

  • Premi Serra i Moret. És el primer premi de civisme i reconeix obres d’assaig i treballs pedagògics. El va instaurar el Departament de Presidència per contribuir a reflexionar sobre què és el civisme el 1982, seguint l’exemple de la Generalitat republicana, que el 1935 va crear el Premi Prat de la Riba.
  • Premis Jaume Ciurana. Instituïts per la Fundació Mossèn Batlle fa trenta anys, té dues modalitats des de 1998: “en favor de les persones” i “en la millora de l’entorn natural”. Totes dues busquen fomentar entre el jovent el gust per les responsabilitats, la capacitat associativa, la cooperació i l’esperit de servei.
  • Premis als Mitjans de Comunicació. Premia treballs televisius, radiofònics o escrits (tant de premsa impresa com digital) que hagin destacat pel tractament del civisme i hagin tingut un determinat impacte social.
  • Premi de Civisme a la Innovació. Guardona les accions que hagin suposat una innovació en la millora del civisme i la convivència, tant d’un col·lectiu com del conjunt de la societat.
  • Premi Civisme a la Ciutadania i Virtut Civil. Reconeix persones o organitzacions que destaquin per l’excel·lència de la seva tasca i trajectòria de servei.
  • Premi de Civisme a l’esport. L’esport fomenta el treball en equip, l’esforç, la resistència a la frustració i el respecte a les normes, els equipaments i les persones. El nou guardó vol reconèixer persones o organitzacions del món de l’esport que destaquen per una conducta cívica exemplar.

Trobareu tota la informació sobre com optar a cadascuna de les categories, així com les bases a la pàgina dels Premis, on també descobrireu els guardonats i la història. El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies disposa d’una pàgina web específica sobre civisme, on recull altres iniciatives, com l’Enquesta de civisme i valors o l’Observatori de Civisme i Valors.