XVII Jornades Internacionals de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials

Construir la democràcia en temps d’incertesa. El paper de l’ensenyament de les Ciències socials, la geografia i la història

Dossier i tríptic de les Jornades

En las Jornades de Recerca passades ens plantejàvem la importància del desenvolupament de la literacitat crítica en l’ensenyament de les ciències socials, la història i la geografia, i com aquest aprenentatge és rellevant per formar una ciutadania global compromesa.

La literacitat crítica y la ciutadania global han d’estar orientades a comprendre i actuar davant de les injustícies socials com són les discriminacions, la violència de gènere, el discurs de l’odi o la reducció dels espais democràtics, entre d’altres. Per aquest motiu, pensem que l’ensenyament de les ciències socials ha de contribuir a desenvolupar la consciència social i ciutadana i promoure l’acció social. 

Creiem en la importància de mantenir l’esperança en la democràcia davant dels temps foscos que estem vivint en diferents llocs del món. En aquestes Jornades volem evidenciar que des de les escoles, instituts, universitats i des de la societat en general estem compromesos davant dels reptes que ens planteja el món actual, per això ens proposem pensar la democràcia i el paper de l’ensenyament de les Ciències socials per fer-los front.

 Perquè no sigui només un discurs utòpic i allunyat de les realitats educatives més palpables, les jornades d’enguany es plantegen sobre aquests quatre eixos bàsics: 

  1. Investigar i innovar per a la igualtat: perspectiva humanitzadora i de gènere

  2. Formar el pensament crític en un món digital: relats, contrarelats i emocions. 

  3. Pensar la democràcia: educació per a la participació i el canvi social. 

  4. Educar per el futur: prospectiva i ensenyament de les ciències socials. 

Calendari

15 de novembre de 2019 Inici del període d’inscripcions. 18 de desembre de 2019 Finalizació del períoide de presentació de resums. 20 de desembre de 2019 Comunicació de l’aceptació por part del comitè. 31 de gener de 2020 Finalizació del període d’inscripcions. 6, 7 i 8 de febrer de 2020 XVII JORNADES. 9 de febrer de 2020 Entrega de certificats. 22 de febrer de 2020 Finalizació del període de l’enviament de comunicacions. 

Activitat reconeguda pel Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, com a formació del professorat, amb 20 hores. 

Activitat amb el suport de la Facultat de Ciències de l’Educació, Unitat de Didàctica de les Ciències Socials i GREDICS (Grup de Recerca en Didàctica de les Ciències Socials). Grup Reconegut per AQU: 2017 SGR 1600.

Activitat inclosa al Màster de Recerca en Educació i al Doctorat en Educació