El dolmen de la Serra Mitjana es troba vora un camí que ressegueix tota la carena. És un sepulcre de corredor de cambra trapezoïdal, com el Dolmen el Llobinar. Aquest té un passadís d’accés a la cambra construït amb lloses clavades, de les que encara es poden veure un bon nombre. També es pot apreciar restes del túmul de tendència circular que el cobria. Aquests tipus de dolmens es datarien entre el Neolític Mitjà i el Neolític Final.

Aquest dolmen té la particularitat d’haver estat una de les “arques”, que s’esmenten en el precepte atorgat al Segle IX a la cel·la de Sant Climent de Peralta. Juntament amb el Dolmen de la Carena Jonquet-Vidal, marcarien un antic límit territorial.

D’alguna manera, els megàlits es poden concebre com marques en el territori que tenen la funció de legitimar l’establiment d’una comunitat humana en un espai físic determinat, mitjançant la presencia dels seus ancestres, és a dir, els seus avantpassats enterrats a les estructures megalítiques.

Recentment, noves teories en la investigació sobre el Megalitisme a Europa assenyalen que les construccions megalítiques podrien haver actuat com elements de cohesió social en poblacions d’hàbitat dispers, ja que reafirmarien el sentit de la comunitat mitjançant el treball col·lectiu que implicava la construcció d’un megàlit. A més a més, al enterrar-se en aquestes sepultures els membres d’una mateixa comunitat (els ancestres) també es reforçaven els lligams entre els components vius d’aquesta comunitat.

Coordenades UTM: 31N 4641394N; 506145E Altitud: 245 m s.n.m

Com arribar-hi: des del Camp de la Cadena de Fitor cal agafar la pista a l’esquerra i després de 300 metres girar la pista que puja amunt a l’esquerra. Un cop adalt la carena agafar la pista que surt a mà dreta.

Materials: Pallarès (1923) i Esteva (1965) hi trobaren restes de ceràmica feta a mà.

Cronologia: pel tipus d’arquitectura aquest dolmen pot haver estat construït entre el 3000-2700 A.N.E.

Notícies històriques: Matíes Pallarèsel publicà al 1923 amb el nom de Dolmen de Montagut. Al 1925 Lluís Pericot el publicà i informaàque hauria estat excavat per Alfred Klaebisch amb resultats desconeguts. Posteriorment fou excavat i publicat per Lluís Esteva al 1965.

Intervencions: Intervenció inèdita realitzada per Alfred Klaebisch als anys 20 del segle XX. Segona excavació dirigida per Lluís Esteva i publicada al 1965.

Nº Referència altres catàlegs: nº11 del llistat de monuments megalítics de Tarrús et al. (1990).

Bibliografia:

  1. Josep Oriol Font Cot (2004) Informe-Memòria de la prospecció dels següents sepulcres megalítics de Forallac, Fitor-Fonteta: Dolmen del Dr. Pericot; Serra Mitjana; Roca de la Gla; Vinya Gran; Mas Estanyet; Dolmen d’en Botey; Taula dels tres pagesos; Llobinar. Servei d’Arqueologia de Catalunya.
  2. Esteva L. (1965)
  3. Tarrús (1990)
Dolmen de la Serra Mitjana (SAPPO)
Dolmen de la Serra Mitjana (SAPPO)
Plantadel Dolmen de la Serra Mitjana. Esteva (1965)

Situació:


Mostra E-Ruta Dolmens de la Serra de Cals en un mapa més gran