El Mas Cals s’identifica amb l’antic lloc de Calvos, que apareix entre els villarunculi (agregacions de població) associats a la vila de Fitor en la consagració de la seva església de Santa Coloma de Fitor l’any 949, acompanyant d’altres establiments no localitzats. És un dels assentaments medievals més importants de la zona, i hem de presumir la seva existència ja en època romana.

Aquesta masia, actualment restaurada i dedicada al turisme rural, ha estat durant anys un dels referents del Camí Ral que hi passa just a davant. Durant segles ha donat repòs i avituallament als viatgers que feien anar aquesta via de comunicacions tant important. L’edifici, enmig d’una plana, respon a la necessitat d’explotar les valls internes de les Gavarres i els preuats productes dels seus boscos.

Si us fixeu bé, l’edifici té una estructura que la fa gairebé inexpugnable. Bandolers i d’altres conflictes feren que l’estructuració de la casa es realitzés perquè els seus habitants tinguessin aigua,llenya, bestiar i gra emmagatzemat. Amb alts murs de pedra i espitlleres, els seus habitants es podien tancar a dins i aguantar vàries setmanes.

Una de les particularitats d’aquesta masia és l’existència d’un capbreu del 1342 recuperat en una llibreria de vell de Barcelona pel seu propietari actual, en Joan Botey. L’estudi d’aquest document donarà, sens dubte, una informació valuosíssima sobre la vida en un mas gavarrenc de més de mil anys.

Per saber-ne mes:

Joan Botey (2012) Les masies de Fitor. Un microcosmos equilibrat. Revista del Baix Empordà, 39

Joan Botey (1999) Fitor a l’època medieval a Santa Coloma de Fitor, 948-1998. Palamós: Associació d’Amics de Fitor, p. 22-27

Elvis Mallorquí  (2000) Les Gavarres a l’edat mitjana. Poblament i societat d’un massís del Nord-est català. Girona: CCG Edicions : Associació d’Història Rural de les Comarques Gironines : Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, octubre 2000. [Biblioteca d’Història Rural. Estudis ; 2]. ISBN 84-95483-02-5. (VIII Premi Joan Xirgu dels Premis Les Gavarres).

Lloguer de Mas Cals

Vista  del Mas Cals (SAPPO)
El Mas Cals (SAPPO)
El Mas Cals (SAPPO)

Situació:


Mostra E-Ruta Dolmens de la Serra de Cals en un mapa més gran