El Duc (Bubbo bubbo) és una de les aus rapinyaires més interessants de les Gavarres. Amb els seus ulls rodons i grans, de color mel, habita en roques i forats de grans suros o Alzina surera, l’arbre més característic de les Gavarres. A aquestes roques se les coneix com les Roques del Duc, ja que antigament hi tenien un niu.

L’alzinar, el bosc més característic de la mediterrània septentrional, devia ocupar antigament la major part del massís, arrelat especialment en terrenys pissarrosos, profunds i humits, més abundants a la meitat nord. Aquesta comunitat presenta actualment però una distribució molt inferior a la que potencialment li pertocaria, com a resultat d’una perllongada pressió antròpica. Al marge de l’aprofitament de llenya i carbó, bona part d’aquests boscos van ser substituïts per afavorir les suredes o per repoblacions de pins. Actualment molts antics alzinars són brolles arbrades o bosquines de rebrot, tot i que l’abandó generalitzat de moltes finques des de mitjans del segle XX es va traduint en una lenta recuperació dels boscos d’alzines.

Per les seves condicions d’humitat i clima temperat, l’alzinar és molt ric en fauna invertebrada que passa molt desapercebuda als nostres ulls i, malgrat tot, poc coneguda. Aquests boscos alberguen també una gran diversitat de vertebrats. Així a les zones més humides, a prop de punts d’aigua hi viuen amfibis com la granota pintada, el tritó palmat o el gripau comú. Les aus més freqüentment observades són el gaig i el tudó, però els ocells més abundosos són els petits ocells, com el pit-roig, els mosquiters o el cargolet. També hi són representats els rapinyaires diürns, com l’esparver o l’astor, o nocturns com el gamarús i el duc.

Si bé ens serà difícil observar mamífers salvatges en els alzinars, passejant per senders i corriols tindrem oportunitat de sentir els moviments entre la fullaraca del ratolí boscà, o de trobar rastres d’animals més grans, com les femtes de guilles i gats mesquers, les petjades i barrinades dels senglars i teixons, espècies totes elles amb poblacions importants al massís.

Per saber-ne mes:

Juanola M (2003) Flora singular de les Gavarres. Biblioteca Lluís Esteva. Consoci de les Gavarres

Boix, D et alii (2005) Fauna aquàtica de les Gavarres. Biblioteca Lluís Esteva. Consoci de les Gavarres

Vista  de les Roques del Duc (SAPPO)
El Duc (Bubbo bubbo). Font: Viquipèdia

Situació:


Mostra E-Ruta Dolmens de la Serra de Cals en un mapa més gran