El contingut dels sepulcres de les Gavarres: restes humanes i aixovars
Els megàlits són estructures arqueològiques molt visibles en l’espai, i a més, contenien dipòsits funeraris on abundaven els objectes valuosos com ornaments, ceràmiques ben conservades i altres objectes singulars. Per tant, malauradament han esdevingut punts d’atac molt recurrents entre els furtius i els buscadors de tresors al llarg del temps. Aquesta situació ha provocat que molts megàlits hagin estat espoliats i alterats, de manera que resulta difícil per als arqueòlegs respondre a moltes preguntes sobre la seva antiguitat.
L’espoliació que durant molts segles han sofert els dòlmens de les Gavarres ha fet molt difícil l’estudi del contingut d’aquests sepulcres, i per tant, l’anàlisi dels rituals d’enterrament que es van seguir a la Prehistòria. L’excavació d’alguns pocs monuments va permetre als arqueòlegs dels anys 40-70 recuperar alguns dels materials que no havien estat violats per furtius prèviament (ex. dolmens del Dr. Pericot, la Vinya Gran, Mas Estanyet i del Llobinar, veure fitxes corresponents). La categoria de material més abundant d’aquests conjunts és la ceràmica.
D’altra banda, existeix un cas excepcional de preservació i abundància de materials arqueològics que pot servir com exemple del que podia contenir un sepulcre megalític gavarrenc: El Cementiri dels Moros de Torrent. Les excavacions de Lluís Pericot i Lluís Esteva en aquest jaciment van recuperar el següent conjunt arqueològic:
– Vasos ceràmics, gran quantitat d’exemplars decorats i llisos, alguns d’ells han pogut ser reconstruïts.
– Ornaments, denes i penjolls de pedra de diverses formes i mides. Segons Lluís Esteva (1970), n’hi hauria una gran quantitat de denes sobre una pedra negra anomenada esteatita (699 peces senceres), i alguns exemplars també sobre variscita, un mineral de color verdós molt apreciat durant la Prehistòria.
– Botons sobre os amb perforació en –V.
– Peces perforades sobre petxina.
– Plaquetes de pissarra polida.
– Útils en sílex: ganivets i puntes de fletxa.
– Útils macrolítics: percutors i útils de mòlta.
– Objectes en metall, un punxó i peces elaborades amb laminetes d’or (possible ornaments personals).
– Restes de fauna, com ullals de senglar.
– Restes humanes: Es van recuperar un total de 708 peces dentàries que indicarien un número mínim de persones enterrades de 27.
Les evidències indiquen que s’haurien produït diversos moments d’enterrament en aquest sepulcre, tal i com suggereix la dispersió d’objectes d’aixovar i restes humanes tant a dins de la cambra, com al passadís d’accés, inclús a l’exterior de la cambra, entre les filades radials del cromlec.