Ens trobem davant d’una llosa de grans dimensions (1.54m d’amplada, 1.70m d’alçada aproximada i 50cm de gruix) i de morfologia arrodonida que es troba disposada de forma totalment vertical. La llosa es troba alineada en direcció sud-oest/nord-est. Durant els treballs d’excavació del 2011 es confirmà la intencionalitat antròpica de la seva disposició, però desconeixem la seva funcionalitat precisa, tot i que podria formar part de la capçalera d’una sepulcre similar al Dolmen dels Tres Peus.
Gràcies als sondejos realitzats a l’any 2011 es va documentar un nivell format per una gran acumulació de pedres de petites i mitjanes dimensions encaixades entre elles i que podrien formar part del túmul. Aquesta acumulació descansa sobre la roca natural. Es important remarcar que de forma immediata a la llosa s’hi documenta una fita actual com a indicador de separació de tres finques, d’aquí el seu nom.
Actualment (5-09-11), es conserva una única llosa de grans dimensions disposada de forma completament vertical. Hi ha una gran concentració de pedres de petites i mitjanes dimensions que formarien part del túmul.
Coordenades UTM: 31N 4641004; 507109E Altitud: 281 m s.n.m
Com arribar-hi: A la dreta del camp de la Cadena de Fitor trobem dues pistes. Aleshores cal agafar la de més a la dreta que —en no massa bon estat— puja vers la serra de Cals. A menys d’un quilòmetre de distancia des de la pujada, a banda dreta i a pocs metres del camí, en la carena de la serra i a sobre d’un petit promontori aplanat es situa aquesta estructura megalítica. Fàcil accés. Es troba situat uns 100 metres aproximadament vers el nord-oest del Dolmen de les Maries (ID20), i a 100 metres vers l’est del dolmen de la Serra de Cals.
Tipus de terreny geològic: La base geològica està formada per conglomerats, calcopelites, grauvaques i calcàries (Sistema mediterrani), així com materials volcànics i porfirites. En aquesta zona es situen diversos afloraments de pissarres ampelítiques (mapa geològic del ICC), visibles a nivell superficial.
Materials: durant els sondejos realitzats al setembre de l’any 2011 s’hi va recuperar un únic fragment de ceràmica recent.
Notícies històriques: donat a conèixer per part de Joan Botey (propietari de la finca) a un grup d’arqueòlegs vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona (Departament de Prehistòria, SAPPO) al mes de setembre de 2011.
Intervencions: Al mes de setembre de 2011 es realitzaren dos sondejos, a banda i banda de la gran llosa vertical. El sondeig 1 es localitza a l’oest de la llosa i presenta unes dimensions d’1m per 1,30m. Va permetre documentar un nivell format per una gran acumulació de pedres d’origen antròpic. El sondeig 2 es localitza a l’est de la gran llosa i presenta unes dimensions d’1m per 2m. Es aquesta banda no s’hi va documentar el nivell d’acumulació de pedres i es va arribar a la roca natural.
Per saber-ne mes:
Bofill, M.; Vicente, O.; Ortiz, A (2011): Memòria de la intervenció arqueològica a la Serra d’en Cals (Fitor-Fonteta, Baix Empordà). Setembre de 2011. (Memòria Inèdita). Servei d’Arqueologia de la Generalitat de Catalunya.
Vicente, O.;Bofill, M.; Ortiz, A (2012): Intervenció arqueològica a la serra d’en Cals (Fitor-Fonteta, Baix Empordà). Onzenes Jornades d’Arqueologia de les Comarques de Girona, Girona, 2012, 83-89.
Situació:
|