La DGRN ha hagut de pronunciar recentment en dues ocasiones sobre la inscripció de determinats actes quant la fulla personal de la sociedad estava tancada. A la Resolució de 20.5.2015 es demanava el dipòsit dels comptes anuals. El registrador mercantil es va negar degut a que la societat havia estat donada de baixa per Hisenda en relació a deutes de l’Impost de Societats. L’article 131.2 del texte refos de l’Impost de Societats (RDL 4/2004, de 5 de març) ordenava el tancament del Registre Mercantil en aquest cas. La Direcció General estima el recurs i revoca la decisió perquè l’article 96 del Reglament del Registre Mercantil exceptua el dipòsit dels comptes anuals.

“Artículo 96 Asientos posteriores al cierre provisional.- Practicado en la hoja registral el cierre a que se refieren los artículos 276 y 277 del Reglamento del Impuesto de Sociedades, sólo podrán extenderse los asientos ordenados por la autoridad judicial o aquellos que hayan de contener los actos que sean presupuesto necesario para la reapertura de la hoja, así como los relativos al depósito de las cuentas anuales.”

La solució va ser la contrària a la Resolució de 21.5.2015 atès que el supòsit de fet era diferent. Es demanava la inscripció del nomenament d’auditor voluntari i el registrador ho denega perque la fulla personal de la societat s’havia tancat al no haver depositat els comptes anuals dins del termini previst. La DGRN confirma aquesta decisió en virtut dels arts. 279.1 i 282 LSC i es remet a la seva anterior Resolució de 28.1.2015.

“El cierre del Registro constituye una sanción contra la sociedad por el incumplimiento de una obligación legal (…). La sanción sólo se levanta en los supuestos contemplados en la Ley cuyo contenido desarrolla el artículo 378 del Reglamento del Registro Mercantil. El nombramiento voluntario de auditor llevado a cabo por el órgano de administración no se encuentra entre las excepciones al cierre del folio registral por lo que procede la confirmación de la calificación de la registradora.”