Blai Guarné

Blai Guarné

Universitat Autònoma de Barcelona

Professor agregat (acreditat de catedràtic) i director del Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO) de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on també és coordinador del Máster Universitario en Estudios Globales de Asia Oriental. Ha estat investigador postdoctoral Juan de la Cierva (MICINN-JDC, Govern d’Espanya) a la UAB, Fellow Visiting al National Museum of Ethnology in Japan (Minpaku), Postdoctoral Scholar (BP-A AGAUR) al Departament d’Antropologia a la Stanford University i Investigador visitant (Monbukagakushō, Govern del Japó) al Departament d’Antropologia Cultural de la University of Tokio. És coordinador de la secció de Media Studies de la EAJS (Associació Europea d’Estudis Japonesos), membre de la junta de JAWS (Japan Anthropology Workshop) i és el director de la col·lecció editorial Biblioteca de Estudios Japoneses (CERAO-UAB & Ed. Bellaterra). Entre les seves publicacions destaquen: “The World is a Room: Beyond Centers and Peripheries in the Global Production of Anthropological Knowledge”, Focaal, 63: 8-19 (2012), la coedició amb Shinji Yamashita de Japan in Global Circulation: Transnational Migration and Multicultural Politics, a Kokuritsu Minzokugaku Hakubutsukan Kenkyū Hōkoku, 40 (1), National Museum of Ethnology in Japan (2015), i dels llibres Escaping Japan: Reflections on Estrangement and Exile in the XXI-Century Century, Routledge, 2018 (amb Paul Hansen, Hokkaido University) i Persistently Postwar: Media and the Politics of Memory in Japan, Berghahn Books, 2019 (amb Artur Lozano-Méndez, UAB, i D.P. Martinez, University of Oxford)

blai.guarne@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Angélica Cabrera

Cardiff University

Angélica Cabrera Torrecilla és investigadora visitant a la Cardiff University i membre del Sistema Nacional d’Investigadors de Mèxic (SNI) (2020-2024). Prèviament ha sigut becària postdoctoral a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (2019-2021) i de la Fundació Japó en la Facultat d’Estudis Globals i Regionals de la Universitat de la Ryukyus (2018), on també ha sigut investigadora postdoctoral visitant (2022), aixi com en el Centre d’Estudis d’Àsia i Àfrica en el Colegio de México (2017-2018). Va rebre el seu títol de doctora en Teoria Literària, Literatura Comparada i Estudis Culturals per la Universitat Autònoma de Barcelona (2017), amb beques del Consell Nacional de Ciència i Tecnologia (CONACYT) i la Secretaria de l’Educació Pública (SEP).

La seva línia de recerca actual se centra en un estudi comparatiu dels usos del temps i l’espai en les tradicions literàries, filosòfiques i científiques, i en les seves recepcions i transformacions en la cultura popular. Entre les seves publicacions cal destacar “Worshiping Ancestors: A Comparative Approach between Okinawan Kyū Bon and Mexican Dia de Muertos”, The International Journal of Religion and Spirituality in Society 11, 1 (2020): 29-47; i “Allegories of Japanese Women in Paprika by Yasutaka Tsutsui and Satoshi Kon”, The Electronic Journal of Contemporary Japanese Studies, 19, 3, (2019).

cato.ang@gmail.com
ResearchGate
Orcid


Carme Casablancas

Universitat Autònoma de Barcelona

Carme Casablancas Segura és Doctora en Creació i Gestió d’Empreses per la Universitat Autònoma de Barcelona, és també Llicenciada en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Barcelona i actualment està completant els seus estudis cursant el Màster Oficial en Anàlisi i Gestió del Patrimoni Artístic per la Universitat Autònoma de Barcelona. És Professora Titular al Departament d’Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona on imparteix classes d’Anàlisi i Gestió dels Costos. Ha estat Directora de l’Escola d’Estudis Empresarials de la Universitat Autònoma de Barcelona, Administradora de la Fundació Bosch i Cardellach i actualment és membre de la Junta del Col.legi d’Economistes de Catalunya. En els darrers anys la seva recerca ha versat entorn al màrqueting estratègic i la gestió de les universitats públiques, publicant en revistes científiques indexades com ara Higher Education, International Journal of Educational Management i Spanish Journal of Marketing-ESIC. En l’àmbit de transferència de coneixement és co-autora de Biznelis, un joc educatiu d’emprenedoria i gestió empresarial per a infants. El joc s’ha desenvolupat en el marc de col·laboració de l’empresa Sabadell Shop S.L. i lde a Universitat Autònoma de Barcelona, i ha comptat amb el suport del Parc de Recerca. Actualment és membre investigador del Centre d’Estudis i de Recerca en Emprenedoria i Innovació Social on està treballant en el desenvolupament d’una línia de recerca basada en el foment de l’emprenedoria entre els infants basat en l’aprenentatge educatiu a través del joc.

Carme.Casablancas@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Marcos Centeno

Universitat de València

Marcos Centeno Ph.D és profesor a la Universitat de València, becari del Council on East Asian Studies de Yale University (2022-23) y honorary research fellow a Birkbeck, University of London, on fou director del programa d’Estudis Japonesos. Abans el Dr. Centeno va ser professor al SOAS on va coordinar el Màster en Global Cinemas and the Transcultural. También ha sigut professor convidat al Centre for Japanese Studies, Nanzan University en Nagoya (1er semestre 2021/22), Investigador Associat a la Universidad de Waseda (2010/12), becari d´investigació (V-Segles) a la Universitat de València, investigador visitant de Goethe Universität Frankfurt i Université Sorbonne Nouvelle – París III. Recentment lidera un projecte sobre la documentalista Haneda Sumiko, finançat per Sasakawa i Japan Foundation, el seu projecte «Japanese Transnational Cinema» va rebre subvenciones de les fundacions Sasakawa, Daiwa. i MEXT (amb Norimasa Morita). Es membre del comité de direcció de la AEJE (Associació d’Estudis Japonesos a Espanya). La seua obra ha aparegut publicada a revistes com Journal of Japanese and Korean CinemaAphaville. Journal of Film and Screen MediaOrientalia ParthenopeaMIRAI Estudios JaponesesIrish Journal of Asian Studies (IJAS) i Global Journal of Archaeology and Anthropology, i ha coeditat amb Michael Raine “Developments in Japanese Documentary Film”, Arts (2019) ) i amb Norimasa Morita “Japanese Transnational Cinema”, Arts (2019) i Japan beyond its Borders: Transnational Approaches to Film and Media, Seibunsha-Waseda. Ha rebut el Premi de la revista Kokoro per la difusió de la cultura japonesa el 2018 i 2015 per a dos articles diferents i el seu documental Ainu. Pathways to Memory ha guanyat diversos premis a Europa i Amèrica.

m.centeno@bbk.ac.uk
ResearchGate
Orcid


Rebekah Clements

Universitat Autònoma de Barcelona

Investigadora ICREA a la Universitat Autònoma de Barcelona. Va completar els seus estudis de Dret i Estudis d’Àsia a la Australian National University on va ésser premiada amb la University Medal, abans d’obtenir un Màster en Literatura Clàssica Japonesa a la Universitat de Waseda (2008). Va obtenir el seu doctorat en Història de l’Àsia Oriental a la Universitat de Cambridge (Trinity College) el 2011. Després del seu doctorat va ser investigadora associada a la Facultat d’Estudis de l’Àsia i del Mitjà Orient, Universitat de Cambridge, treballant en el projecte finançat per Leverhulme “Traducció i vernacularització a l’Àsia Oriental pre-moderna “(PI: P.Kornicki), i va obtenir una beca de recerca junior del Queens’ College del 2012-2015 on va completar el seu primer monogràfic, A Cultural History of Translation in Early Modern Japan (Cambridge University Press). Entre el 2015 i el 2018 va ser professora lectora i després un professora associat a la Universitat de Durham. Es va incorporar a ICREA l’octubre de 2018.

rebekah.clements@icrea.cat
ResearchGate
Orcid


Rossano Eusebio

Universitat Autònoma de Barcelona

Doctor Cum laude en Ciències Econòmiques i Empresarials per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va rebre dues llicenciatures, una en Economia i Comerç per la Universitat de Torí (Itàlia) i l’altra en Administració d’Empreses per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Actualment, és Professor Agregat (Titular) de Màrqueting en el Departament d’Empresa de la UAB. Ha estat Subdirector del Programa de Masters en Màrqueting, Comerç i Distribució de la UAB (1998-2017) i Sudirector del Màster Euroasian International Business de la UAB (2006-2014). Ha estat Visiting Researcher en la Universitat “L. Bocconi” de Milà (Itàlia) i Visiting Professor en la Universitat de Torí (Itàlia), SGH Warsaw School of Economics (Polònia), Dublin City University (Irlanda), University of National i World Economics (Bulgària), entre altres. Amb una àmplia experiència en projectes de recerca i consultoria per a empreses multinacionals de consum (Danone, General Electric, etc.), és autor de nombroses publicacions en revistes nacionals i internacionals d’impacte (JCR) tals com The European Management Journal, International Journal of Contemporary Hospitality Management, Journal of Fashion Màrqueting and Management.

Rossano.Eusebio@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Makiko Fukuda

Universitat Autònoma de Barcelona

Makiko Fukuda, doctora en filologia catalana per la Universitat de Barcelona (2009), és professora titular a la Universitat Autònoma de Barcelona, on imparteix classes de la llengua japonesa i sociolingüística japonesa. És la coordinadora del programa d’intercanvi de la UAB (àrea del Japó). És membre de Centre de Recerca en Sociolingüística i Comunicació (CUSC) i del Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO). Ha estat també investigadora visitant (2000-2001) i ‘senior researcher’ (2015-2016) a Keio Research Institute at SFC, Keio University (Japó). Va obtenir el Premi Jaume Camp de Sociolingüística per l’Institut d’Estudis Catalans/Òmnium (2010) i el Premi Extraordinari de Doctorat de la Facultat de Filologia (2009/2010) per la seva tesi doctoral “Els japonesos a Catalunya i la llengua catalana: comunitat, llengües i ideologies”, llegida a la Universitat de Barcelona (UB). 

Entre les seves publicacions recents:  “Language education in a national school abroad in a bilingual society: a case of Japanese school in Catalonia”, Language and Intercultural Communication, 18(6):648-662 (2018); “La transmissió de la llengua d’herència a les famílies de l’Escola Complementària de la Llengua Japonesa de Barcelona (2004-2014)”, Treballs de Sociolingüística Catalana, 27: 43-62 (2017); “Language use in the context of double minority: the case of Japanese-Catalan/Spanish famílies in Catalonia”, International Journal of Multilingualism 14(4): 401-418 (2017); “Double gateway to the host society? Knowledge and perceptions of Japanese people living in Catalonia regarding Language”, Journal of Multilingual and Multicultural Development, 38 (1): 19-34 (2016).

makiko.fukuda@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Eduardo González

Colegio de México

Eduardo González de la Fuente és investigador postdoctoral “Margarita Salas” a la School of Journalism, Media & Culture de la Cardiff University, i investigador postdoctoral associat al Departament d’Estudis d’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona. Amb anterioritat ha estat investigador postdoctoral al Centre de Recerca sobre Amèrica del Nord de la Universitat Nacional de Mèxic, a la Facultat d’ Estudis Globals i Regionals de la Universitat de Ryukyus, i al Centre d’ Estudis d’ Àsia i Àfrica de El Colegio de México. Ha estat, a més a més, becari d’investigació de la Fundació Japó i de la Fundació Francisco Ayala. El seu treball se centra en la història cultural de les arts marcials japoneses, amb enfocaments que transiten des de la sociologia històrica i el folklore fins al patrimoni cultural i les cultures visuals postmodernes. Com a resultat de les seves anàlisis al voltant de la cultura del karate, Eduardo va desenvolupar també un profund interès pels estudis sobre Okinawa. El 2021 va rebre el ‘Premi a la Millor Tesi Doctoral per l’Associació Espanyola d’Estudis d’Àsia Oriental’. Una línia addicional de la seva tasca acadèmica està dedicada a considerar interseccions entre la sociologia i literatura pugilística.

Entre d’altres, les seves publicacions recents inclouen: ‘Religion and Identity in Karate: Politics amidst Okinawan Heritage and Japanese Sport,’ a Religion and Sport in Japan, University of Hawai’i Press (2023); ‘Recentering the Cartographies of Karate: Martial Arts Tourism in Okinawa’, Ido Journal of Martial Arts Anthropology (2021); o ‘In which Ways is Karate (dō) Japanese? A Consideration on Cultural Images of Bushidō and Nihonjinron in the Postwar Globalization of Martial Arts’, Journal of Inter-Regional Studies: Regional and Global Perspectives of the Waseda University (2021). 

egonzalez@colmex.mx
ResearchGate
Orcid


Tomás Grau de Pablos

Universitat Autònoma de Barcelona

Tomàs Grau de Pablos és Doctor d’Estudis Culturals i Japonesos per la Universitat Autònoma de Barcelona. Les seves àrees d’interès inclouen les relacions interculturals entre la indústria de l’oci electrònic japonesa i el mercat americà i europeu, així com les idees i valors que es conceben i transmeten a través d’esses relacions. El seu projecte de tesi estava dedicat a l’estudi dels processos de distribució de jocs japonesos a Espanya i el seu impacte en els processos creatius de desenvolupadors espanyols. Actualment, el seu interès principal se centra en la intersecció entre perspectives culturals i convencions de disseny, així com l’impacte que discursos orientalistes exerceixen a l’hora de modelar aquestes perspectives.

Tomgradep@gmail.com
ResearchGate
Orcid


Mihwa Jo Jeong

Universitat Autònoma de Barcelona

Doctora en Lingüística i semiótica (Université de Franche-Comté i de Paris 4, França) és professora de llengua coreana al Departament de Traducció i d’Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). És la coordinadora del programa d’intercanvi de la UAB de làrea de Corea. És membre de Cellule de Rechercerche en Linguistique (CRL) i directora de l’Institut Sejong de Barcelona. És també traductora del coreà i del francès al castellà i al català. Va investigar la sintaxis del coreà i l’historia de la llengua coreana. En els últims anys la seva recerca s’ha centrat en la tipologia lingüística i en la traducció de textos literaris coreans. Entre les seves traduccions, Corre, pare, corre! (català 2016, castellà) i La Vegetariana (2017).

mihwa.jo@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Antonio Loriguillo

Universitat Jaume I

Antonio Loriguillo López, Doctor Internacional en Ciències de la Comunicació, és personal investigador postdoctoral (APOSTD, Generalitat Valenciana) a la Universitat Jaume I. Ha sigut receptor d’una ajuda FPI (VALi+D, Generalitat Valenciana) per al seu període predoctoral a la Universitat Jaume I. Ha sigut investigador visitant a la Oxford Brookes University i ha participat en la primera edició del Kadokawa Media Mix Summer Program de la Universitat de Tòquio. És el secretari de L’Atalante: revista de estudios cinematográficos, editor adjunt de la revista adComunica i forma part del consell de redacció de la revista Archivos de la Filmoteca. Entre les seues publicacions relacionades: “Genealogía de las prácticas comunicativas de los otaku: evolución de la tecnología audiovisual y de la cultura fan en el consumo de anime,” Arte, Individuo y Sociedad, 31(4): 917-930 (2019);  “Crowdfunding Japanese Commercial Animation: Collective Financing Experiences in Anime,” International Journal on Media Management, 19(2): 182-195 (2017); “¿Cómo lo haría Haruhi? La construcción del media mix de Suzumiya Haruhi,” in Lozano-Méndez, A. (ed). El Japón contemporáneo: una aproximación desde los estudios culturales, Editorial Bellaterra, 2016 (pp. 171-192).

loriguil@uji.es
ResearchGate
Orcid


Mario Malo

Universidad de Zaragoza

Mario Malo és investigador postdoctoral en l’SGR del grup MIRAS de la Universitat Autònoma de Barcelona i doctor en Sociologia Històrica i Antropologia del Japó per la mateixa universitat. A més, té un màster en Llengua i Cultura Japonesa a la Universitat de Takushoku (Tòquio); doble màster en Estudis d’Àsia Oriental -especialitat Japó i Corea- per la Universitat de Salamanca. Ha realitzat estades de recerca a SOAS (Londres), la Universitat Ritsumeikan (Kyoto) i ha rebut beques del Ministeri de Cultura japonès (Universitat de Takushoku, Tòquio) i de la Fundació Japó (Centre Kansai, Osaka). Actualment, és docent al Màster d’Estudis Japonesos de la UNIZAR, al Grau d’Estudis d’Àsia Oriental de la UAB, docent en Història a la UEZ, docent al Màster d’Afers Internacionals i Diplomàcia de la UOC-UNITAR i al Màster de Gestió Cultural de la mateixa universitat. Aquesta activitat la combina amb la de comissari d’exposicions d’art i la de mediador intercultural. Entre les seves publicacions destaquen: “Xarxes comunitàries, Sosaeti 5.0 i ingrés mínim vital com a elements potencials de fixació de població al Japó Buit: Una aproximació socioantropològica al discurs, la integració i l’impacte social”, en C. Tirado (Dir), Reptes demogràfics i societat 5.0 al Japó. Una perspectiva jurídica i social en l’entorn internacional, pp. 33-55, Thomson Reuters-Aranzadi; “Societat Civil, comunitat i innovació per a la recuperació dels recursos naturals de l’àrea d’Iitatemura: El Madei Raifu dotze anys després de la debacle de Fukushima”, en D. Almazán (coord.) Japó a l’Avantguarda, pp. 281-312, Col·lecció Estudis Japonesos Federico Torralba, Universitat de Saragossa; “Glocalisme, localisme i transculturació a la perifèria: trajectòria històrica dels moviments socials a Okinawa”, en E. González (ed.). La recerca d’Okinawa, Col·lecció Biblioteca Estudis Japonesos UAB, Edicions Bellaterra, Barcelona; “Breu recorregut sociohistòric dels desenvolupaments ontoepistemològics de la societat civil al Japó”, Deusto Journal of European Studies, en EU-Asia Pacific Social and Cultural Dialogue: involving civil society in interregional relations, núm. 05, pp. 75-107.

mario_malo87@hotmail.com
ResearchGate
Orcid


Guillermo Martínez-Taberner

Universitat Pompeu Fabra

Guillermo Martínez-Taberner és Doctor en Història i Màster en Història del Món per la Universitat Pompeu Fabra, és també Llicenciat en Estudis d’Àsia Oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona i Llicenciat en Història per la Universitat de València. Ha completat els seus estudis amb estades de formació i recerca a la Università Ca’Foscari di Venezia (2001-2002), Tokyo University of Foreign Studies (2005-2006), School of Oriental and African Studies de la University of London (2011) i Beijing Foreign Studies University (2016). Treballa a Casa Àsia com a responsable del Departament d’Economia i Empresa de de l’any 2007, i és professor associat del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra des de 2009, on imparteix classes al Grau de Global Studies i al Master of Asian-Pacific in a Global Context. Entre les seves publicacions com autor o co-autor destaquen: Comunicación y poder en Asia oriental (EdiUOC, 2017), El Japón Meiji y las colonias asiáticas del imperio español (Ed. Bellaterra, 2017), El manga y la animación japonesa (EdiUOC, 2015), i  Historia de Japón. Economía, Sociedad y Política (EdiUOC, 2012).

gmartinez@casaasia.es
ResearchGate
Orcid


Anna Claudia Pellicelli

Università diTorino

Llicenciada en Economia per la Universitat de Torí, doctora en Administració d’Empreses per la “Universitat Bocconi” de Milà, amb una estada investigadora en la London Business School, i acreditada com a catedràtica, actualment és professora titular en Economia i Gestió d’Empreses-Màrqueting Estratègic i Internacional en el Departament de Gestió de la Universitat de Torí. En aquesta institució ha dirigit el Màster Universitari en Màrqueting, Vendes i Comunicació Digital i en Màrqueting, Vendes i Gestió de la Indústria Alimentària; el Grau en Direcció d’Empreses, Màrqueting i Estratègies; així com el Curs d’Actualització Professional Pharma Business School. Ha impartit docència en la Universitat Bocconi, Universitat Bicocca de Milà, Universitat del Piemont Oriental, i ESCP-EAP, i ha estat Visiting Professor en les universitats de Paris Nanterre, South Champagne Business School i Autònoma de Barcelona. Amb una àmplia experiència investigadora en el camp del màrqueting i el branding, els seus treballs s’han publicat en revistes com British Food Journal, Business Process Management Journal, Journal of Business Research, International Entrepreneurship and Management Journal, Technological Forecasting and Social Change, Business Process Management, Global Business and Economic Review.

annaclaudia.pellicelli@unito.it
ResearchGate
Orcid


Mª Teresa Rodríguez

Universidad de Granada

Mª Teresa Rodríguez Navarro. Llicenciada en Dret (UGR), Màster en Traducció i Estudis Interculturals (UAB) i Doctora en Traducció i Interpretació (UAB). És professora contractada doctor al Departament de Lingüística i Teoria de la Literatura (Secció d’Estudis Japonesos, UGR, des de 2016). Ha estat becària postdoctoral “The Japan Foundation” (Postdoctoral Long-Term Fellowship), i ha fet estades d’investigació al International Research Center for Japanese Studies (IRCJS) de Kyoto treballant sobre la legislació japonesa com a producte intercultural. Ha estat investigadora visitant a Minakata Kumagusu Kenshoukan, Tanabe; becaria postdoctoral DTIEAO (UAB) (2009-2012); professora ajudant, DTIEAO (UAB) (2012-2016).
Publicacions: amb Ito-Morales, K. “Patrimonio Cultural y Política en Japón: identidad cultural japonesa, diplomacia cultural y desarrollo económico”, a Japón, España e Hispanoamérica: identidades y relaciones culturales, Prensas Universitarias de Zaragoza, 2019.; (2017) “Interculturalidad, traducción y mediación en la Era Meiji: Okakura Kakuzô y El libro del Té”, Interasia Papers, Ed.(CERAO), UAB, Nº 59, p.1-20; amb Hidekatsu Sato; Barberán Francisco, (2013). Derecho Civil in “Introducción al Derecho Japonés Actual”.  Thompson- Reuters- Aranzadi, Chpt. 3. pp. 273-412.; (2010). “Censorship and self-censorship in Nitobe´s Bushido.The Soul of Japan, and four translations of the work”.  Censorship and Translation within and beyond the Western World.  Volume 23, Nº 2, pp. 53-88. Resenya de: (2018) Nana Sato et al Ed. “The Diversity of Translation Communities in Contemporary Japan”. Routledge, 2015, Nihon kenkyû, Special issue, nº 54. Member of: CERAO, UAB; (AEEAO); Asociación de Profesores de Lengua Japonesa en España (AJPE); European Association of Japanese Estudies, (EAJS); Invited scholar :(IRCJS), Kyoto and Minakata Kumagusu Kenshoukan,Japan; Associació d’Advocats de Granada.

maiyurod@ugr.es
ResearchGate
Orcid


Alba Serra

Universitat Autònoma de Barcelona

Alba Serra-Vilella és doctora en Traducció i Estudis Interculturals per la Universitat Autònoma de Barcelona, amb la tesi “La traducció de llibres japonesos a Espanya (1900-2014) i el paper dels paratextos en la creació de l’alteritat”, per la qual va rebre el premi extrordinari de doctorat. S’ha especialitzat en llengua japonesa i actualment és professora associada a la UAB. És llicenciada en Traducció i Interpretació per (2009), i va obtenir el Màster propi en Traducció Audiovisual (2010) i el Màster oficial de Traducció, Interpretació i Estudis Interculturals, en l’especialitat d’investigació a l’Àsia Oriental Contemporània (2011) . Va obtenir una beca FI-DGR per a la realització del doctorat i una beca Jasso per a la realització d’una estada de recerca a la Universitat de Kobe, Japó (2014/09-2015/02). També va realitzar una estada de formació docent a Japan Foudation Urawa Centre, Saitama (Short-Term Training Program for Teachers of the Japanese-Language, gener a març de 2019). Les seves principals línies de recerca són la traducció del japonès, la recepció de la literatura japonesa, els paratextos de la traducció i la didàctica de la llengua japonesa. Entre les seves publicacions destaquen els articles “The other reflected in book covers: Japanese novel translations in Spain” (Cultura, Lenguaje y Representación, 19, 2018) i “Quién traduce literatura japonesa en España: agentes en la traducción y publicación” (Onomázein, 52, en prensa), i el capítol de llibre escrit conjuntament amb Jordi Mas López, “Les traduccions literàries indirectes del japonès al català: visió retrospectiva i Estat de la Qüestió” (2014).

alba.serra@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Ester Torres-Simón

Universitat Autònoma de Barcelona

Doctora en Traducció i Estudis Interculturals per la Universitat Rovira i Virgili (2013), i Premi Extraordinari de Doctorat de la Facultat de Lletres per la seva tesi sobre els intercanvis literaris entre Corea i els EUA després de la Guerra de Corea (1950 i 2000).
Actualment, és lectora ( amb acreditació d’agregat) del Departament de Traducció i Estudis d’Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona (Llengua coreana i Traducció) i exerceix de coordinadora del Programa d’Intercanvi amb Corea. Amb anterioritat ha estat Professora Visitant de Traducció en el Departament d’Estudis Anglesos de la Universitat Rovira i Virgili (2018-2021),  professora d’universitat privada en la Universitat Europea de l’Atlàntic (2016-7), professora col·laboradora en la Universitat Oberta de Catalunya (2014-2020), lectora MAE en la Universitat de Yonsei (2005-06) i Professora Visitant en la Universitat Nacional de Chonbuk (2002-04).
És l’actual secretària de l’Associació Espanyola d’Estudis d’Àsia Oriental i membre del comitè de terminologia i Wikipedia de la Societat Europea d’Estudis de Traducció. Està a punt de publicar el seu segon llibre, a sis mans, sobre traducció indirecta: “Indirect Translation Explained”.

ester.torres@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Uhjeen Lee

Universitat Autònoma de Barcelona

Uhjeen Lee és doctora Cum Laude a la Societat i Cultura per la Universitat de Barcelona, amb la tesi “Hàbits i pràctiques culturals de la comunitat coreana de Catalunya” en 2021. S’ha especialitzat en la societat coreana i actualment és professora associada a la UAB . Es va llicenciar en Antropologia per la Universitat Nacional de Chonbuk, on va rebre beca per la millor nota durant dos anys i va obtenir el Màster Oficial en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona (2013). Les línies de recerca actuals es centren en la transformació de la diàspora coreana contemporània. És a punt de publicar un article sobre configuracions de la comunitat coreana a Barcelona i la seva relació amb el boom de la cultura popular sud-coreana.

UhJeen.Lee@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Just Catillo Iglesias

Universitat Autònoma de Barcelona

Just Castillo Iglesias és Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra (2005), Màster en Estudis Europeus per la Universitat de Maastricht (2007), Màster en Àsia Oriental per la UOC (2009), i Màster en Formació del Professorat per la UNED (2019). El 2014 va obtenir un Doctorat en Polítiques Públiques Internacionals de la Universitat d’Osaka amb una tesi sobre les relacions polítiques i de seguretat de la UE amb la Xina i el Japó.

Al llarg de la seva trajectòria professional i acadèmica, ha col·laborat amb diverses institucions de prestigi internacional, entre les quals s’inclouen l’Institut Europeu d’Administració Pública-EIPA, amb seus a Maastricht i Barcelona; el Centre d’Estudis Europeus de l’Acadèmia Xinesa de Ciències Socials (CASS) a Pequín; la Universitat Oceànica de la Xina a Qingdao; i la Universitat de Waseda a Tòquio.

Actualment, exerceix com a docent en els àmbits de la Ciència Política i les Relacions Internacionals a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

just.castillo@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Alba Torrents

Universitat Autònoma de Barcelona

Alba Torrents és doctora en filosofia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Va realitzar el seu doctorat en cotutela amb la Universidad Nacional de Córdoba (UNC), on també va obtenir el doctorat en Comunicació Social. Després de presentar la seva tesi, va ser guardonada amb el premi extraordinari de doctorat.

Durant la seva etapa com a estudiant de doctorat, va rebre una beca del Consell Nacional d’Investigacions Científiques i Tècniques (CONICET) d’Argentina, on va treballar com a investigadora al Centre d’Investigació i Estudis de Cultura i Societat (CIECS) de la UNC. En finalitzar la seva fase de doctorat, va obtenir una beca de la Fundació Japó que li va permetre visitar la Universitat de Kioto Seika i el Museu Internacional del Manga de Kioto com a professora visitant. Recentment, ha estat beneficiària d’una beca postdoctoral de la Fundació Japó per dur a terme una investigació a la Universitat de Niigata.

Compta amb més d’una dotzena de publicacions, moltes d’elles en revistes indexades, així com quatre capítols de llibres. Entre aquestes publicacions cal destacar la seva participació en el llibre Estudios sobre cultura visual japonesa: videojuegos, manga y anime i Estudios de Anime: Aproximaciones a Neon Genesis Evangelion desde una perspectiva de medios. Ha presentat treballs en congressos nacionals i internacionals i ha participat en diversos grups de recerca internacionals tant a Córdoba (Argentina) com a Kioto durant la seva etapa de doctorat.

Alba.Torrents@uab.cat
ResearchGate
Orcid


Jordi Serrano-Muñoz

Universitat Oberta de Catalunya

Jordi Serrano-Muñoz és investigador postdoctoral especialitzat en literatura comparada, recepció i connexions transpacífiques. Imparteix assignatures a la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i a la Universitat de Granada. També ha estat docent i investigador postdoctoral a El Colegio de México i Japan Foundation Fellow (2021-2022) a la Universitat de Waseda. És doctor en humanitats per la Universitat Pompeu Fabra, completà un màster d’investigació en estudis literaris a la Universitat de Leiden i es graduà en Estudis d’Àsia Oriental per la Universitat Autònoma de Barcelona.

jordi@serranomunoz.com
Web
ResearchGate
Orcid


Lluc Vidal

Universitat Oberta de Catalunya

Professor Agregat de la Universitat Oberta de Catalunya i Director del Màster en Assumptes Internacionals i Diplomàcia UOC-United Nations Institute for Training and Research (UNITAR), Facultat de Dret i Ciències Polítiques, és també professor associat a la Universitat Autònoma de Barcelona en la disciplina de les Relacions Internacionals. Ha estat professor visitant a la Universitat de Keio (2009) i a la Universitat de Kobe gràcies al programa d’ajudes de la Japan Foundation, govern del Japó i posseeix un doctorat en Relacions Internacionals i Integració Europea després d’haver escrit una tesi doctoral sobre l’estratègia japonesa davant de l’ascens de la Xina. És a més a més Llicenciat en Ciències Polítiques i de l’Administració per la Universitat Pompeu Fabra, Graduat Superior en Estudis Internacionals i Interculturals, especialitat en Àsia (UAB). Les seves línies de recerca són la política exterior japonesa, les relacions sinojaponeses, la teoria de les Relacions Internacionals, i especialment el paper de la teoria no occidental, i els processos de cooperació regional a l’Àsia Pacífic. Entre les seves publicacions hi destaquen el Manual de Política Exterior Japonesa (2010, Ediuoc), “Hedging Against China: Japanese Strategy Towards a Rising Power” (2018, Asian Security, co-escrit amb Àngels Pelegrín) i “Beyond the gaiatsu model: Japan’s Asia-Pacific policy and Neoclassical Realism (2022, Journal of Asian Security and International Affairs).

lluc.vidal@uoc.edu