Webcast “La governança global, un ‘munt de Gs’ i el Japó”
01/07/2021

Dr. Hugo Dobson (Universitat de Sheffield).
Des de la crisi financera mundial de 2008, l’estudi de la governança global s’ha centrat en el “Grup dels 20”, l’anomenat “G20,” com el fòrum principal per a la cooperació econòmica internacional, fins al punt que per a alguns ha reemplaçat al “Grup dels 7” (G7), que ja no és vist com a rellevant o capaç de respondre als canvis provocats per la crisi en l’ordre global. Si bé és cert que el G-20 ha arribat a ocupar un lloc important en la xarxa de mecanismes de la governança global, la seva pròpia legitimitat i efectivitat han estat qüestionades, alhora que el G7 ha continuat reunint-se. El resultat d’això ha rebut el nom de “multilateralisme desordenat” (messy multilateralism) o “munt de Gs” (Gaggle of Gs).
En aquesta conferència del cicle d’Estudis Globals d’Àsia Oriental, Dr. Hugo Dobson explorarà aquests desenvolupaments i el desafiament que representen per al Japó, considerat com una potència en recessió com a mínim fins a l’adveniment de l’administració Abe. Així mateix, en la seva conferència, el Dr. Dobson esbossarà específicament les respostes concretes del Japó a aquesta reconfiguració de l’arquitectura de la governança global, i de manera més àmplia el canvi recent en l’ordre global, tot destacant la coherència i el canvi en les diverses respostes i estratègies emprades pels responsables polítics japonesos dins dels cims dels “G.”
Webcast “Remaking Kurosawa: scaling up ‘Kakushi-toride no san-akunin’ (The hidden fortress)”
27/05/2021

Prof. Dolores P. Martínez (SOAS & University of Oxford).
La filmografia del realitzador japonès Akira Kurosawa ha estat objecte de múltiples remakes i la creativitat de la seva producció segueix sent una pedra de toc per als cineastes actuals. La seva obra, encara que sovint ignorada pels propis japonesos, ha donat lloc a un lèxic cinematogràfic transcultural citat amb freqüència per directors que van des de George Lucas fins a Christopher Nolan. Al Japó, els seus guions en coautoria són els més coneguts i, recentment, han inspirat noves pel·lícules, programes de televisió i fins i tot videojocs. Per exemple, el 2008, el director japonès Shinji Higuchi va llançar una adaptació del film de Kurosawa La fortalesa amagada (Kakushi-Toride no sant-Akunin), un jidai geki (drama d’època) còmic de 1958 que, malgrat el seu èxit en Japó, no havia aconseguit l’aclamació internacional d’Els set samurais (Shichinin no samurai, 1954). Higuchi va declarar a la premsa que el seu remake, titulat La fortalesa amagada: l’última princesa (Kakushi-Toride no sant Akunin: the last princess), intentava aconseguir l’èxit internacional per a un film l’original del qual no havia obtingut el reconeixement de què era mereixedor com a clàssic cinematogràfic.
En aquesta conferència del Cicle Estudis Globals d’Àsia Oriental, la Dra. Martínez intentarà comprendre les raons de la mala taquilla i el fracàs de crítica, tant al Japó com a l’estranger, de la seva pel·lícula, cosa que, en última instància, posa en evidència que realitzar un film transculturalment exitós requereix tanta sort com habilitat.
Lecture “The International K-Pop Fandom and Fandom Lexicon: A Fieldwork in Barcelona”
26/05/2021

Brittany Khedun-Burgoine (University of Oxford).
Webcast “Culture in an Evolving World: The International Popularity of K-pop and its Core Message”
08/04/2021

Prof. Jimmyn Parc (Sciences Po Paris & Seoul National University).
La música pop coreana o K-pop s’ha convertit en alguna cosa extraordinàriament popular a tot el món. No obstant això, el seu èxit mundial ha estat en gran part inesperat, resultat d’un procés d’anys de dificultats. Comprendre la clau del seu èxit proporciona una important ensenyament que pot ser aplicable a les indústries musicals d’altres països per al seu propi èxit.
En una era de ràpids avenços tecnològics, durant la dècada de 1990 i principis dels 2000, les empreses d’entreteniment coreanes van comprendre a la perfecció l’evolució que estava tenint lloc en la indústria de la música. Una transformació que incloïa el pas dels formats analògics als digitals, dels àlbums a les cançons, de la “possessió” a l’”accés”, de l’àudio al visual, i dels productes finals als productes promocionals. En comptes de resistir-se a aquests canvis, les empreses d’entreteniment coreanes els van assumir activament i amb l’evolució de la digitalització s’han convertit en innovadors motors per la seva manera d’adaptar-se a les noves tendències de mercat. Tot això ha contribuït a millorar significativament la viabilitat de la indústria de la música coreana i el K-pop en el mercat global.
Webcast: “Climate Change, Energy and East Asia”
18/03/2021

Prof. Christopher M. Dent, catedràtic d’Economia i Empresa a la Universitat d’Edge Hill (Regne Unit).
La qüestió energètica és fonamental per comprendre les causes del canvi climàtic i actuar en conseqüència. En aquesta primera conferència del cicle ‘Estudis Globals d’Àsia Oriental’, el Prof. Christopher M. Dent explorarà com Àsia Oriental s’ha convertit en la regió del món més intensiva en ús d’energia i les implicacions que se’n deriven per al canvi climàtic i l’acció climàtica. En segon lloc, es discutirà com Àsia Oriental s’ha convertit també en el major productor mundial d’energies renovables i el paper que la regió i els diferents països han exercit en la governança i la diplomàcia climàtica global cap a un futur d’energies no contaminants. Finalment, també abordarà els probables impactes a llarg termini de la Covid-19 en relació al clima, així com les contribucions del sector empresarial a la mitigació del canvi climàtic.
Seminari de Doctorat “Reptes epistemològics i metodològics en la recerca en contextos d’interculturalitat: la Xina i el Japó des dels marges”
10/03/2021, 17/03/2021

Dr. Eduardo González de la Fuente (Grup de Recerca GREGAL, UAB) i Dr. Aran Romero Moreno (Grup de Recerca MIRAS, UAB), Seminari de Doctorat Reptes epistemològics i metodològics en la recerca en contextos d’interculturalitat: la Xina i el Japó des dels marges. Seminari Permanent de Recerca i Doctorat, Programa de Doctorat en Traducció i Estudis Interculturals. Dimecres 10 de març, 10.00-12.00; i dimecres 17 de març, 16.00-18.00. (coordinat per Dr. Blai Guarné, GREGAL)
Simposi “Escriptores, actrius i muses: la dona en la literatura i el teatre del Japó”

El Simposi ofereix una mirada transversal a les contribucions clau d’autores japoneses, dramaturgues i actrius des de l’antiguitat fins a l’època contemporània. La sessió comptarà amb Yumi, l’actriu de Takarazuka especialitzada en rols masculins que compartirà la seva experiència formativa i professional de més de quinze anys en aquest exitós teatre musical caracteritzat per ser interpretat únicament per dones especialitzades en la representació de rols masculins o femenins. L’actriu, que ha actuat en obres com Elisabeth, Black Jack (el paper protagonista), la rosa de Versailles (en representació del personatge popular André Grandier) o Romeo y Julieta (Benvolio Montesco), completarà la seva presentació amb una demostració de cant i tècniques El teatre característic de Takarazuka.
A més, la professora Montserrat Crespín, professora d’estudis de l’Àsia Oriental, analitzarà la història cultural del teatre japonès amb especial èmfasi en els seus conceptes clau i en el joc de les personificacions dels rols i rols dels actors per a la posada en escena de la comportament d’homes i dones, mentre que el professor Albert Nolla, catedràtic de literatura japonesa i traductor del japonès al català per autors com Haruki Murakami o Yasunari Kawabata, oferirà una ressenya històrica centrada en la producció literària dones de dones al Japó. L’activitat, adreçada principalment a experts, investigadors i estudiants, serà gratuïta.
Conferència “Narratives nacionals del Japó: literatura, discurs i hegemonia”
18/12/2019
p data-widget=”image” style=”text-align:center”>
Dr. Jordi Serrano-Muñoz (Universitat Pompeu Fabra; Centro de Estudios de Asia y África del Colegio de México)
Conferència “Història de Corea: des dels inicis fins a l’actualitat”
11-12/ 2019

PhD. Sang Woo Han
Mitjançant aquestes sessions aprendrem com era la península de Corea, des dels seus inicis fins a la seva divisió; Passarem per les diferents eres i períodes històrics; no només canvis territorials i polítics sinó que també d’ideologies religioses que es van anar implementant després de cada invasió. Les sessions programades;
28 de Novembre (dijous): El començament de la història coreana. Els orígens de la civilització coreana des de la prehistòria fins als primers regnes.
3 de Desembre (dimarts): Els períodes de Goryeo i de Chosun. La segona sessió s’enfocarà cap als primers sistemes feudals i regnes de Corea, guerres i conflictes de l’Edat Mitjana baixa.
10 de Desembre (dimarts): les diferents invasions al territori de Corea i l’origen de la tradició i confucianisme.
17 de Desembre (dimarts): el contacte entre Corea i demés potències mundials i l’obertura de Corea a noves fronteres; i la influència que han tingut els països estrangers en el desenvolupament del país.
Conferència “El Brexit i Àsia: de tornada a un futur de finals del segle XIX?”
15/10/2019

Prof. Christopher Dent (Edge Hill University)
Fa tres anys, el juny del 2016, un referèndum sobre l’adhesió britànica a la Unió Europea indicava en aquell moment concret que els britànics, per un marge de votants molt petit, volien sortir de la UE. Des d’aleshores han canviat moltes coses i moltes coses no han canviat gens. Si la Gran Bretanya abandonarà la Unió Europea el 31 d’octubre segueix sent incert. Del que sí tenim la certesa és que el Brexit ha esdevingut un emblema del nacionalisme populista creixent a Europa i a arreu del món. També ha alimentat les tensions geopolítiques en un món cada cop més turbulent.
Tanmateix, com afectarà el Brexit directament i indirecta a l’Àsia? El govern del Regne Unit ja ha posat en marxa la política exterior de la “Gran Bretanya Global”, basada en gran mesura en la idea de redescobrir la posició del país com a nació comercial mundial independent. Probablement, Gran Bretanya té els vincles econòmics i diplomàtics més forts amb l’Àsia que qualsevol altre país europeu. El professor Christopher Dent explorarà com pot ser que evolucionin els vincles entre l’Àsia i la Gran Bretanya si finalment es produeix el Brexit i defensarà la tesi que el rerefons geopolític d’aquesta relació serà un món que s’assemblarà molt a l’ordre turbulent internacional de finals del segle XIX, caracteritzat per un populisme creixent, el proteccionisme comercial i una gran rivalitat de poder. Tot plegat tindrà un impacte significatiu sobre els vincles futurs de l’Àsia amb la Gran Bretanya.
Conferència “Àsia i l’acció climàtica: tornar a posar el drac en la caixa?”
14/10/2019

Prof. Christopher Dent (Edge Hill University)
El canvi climàtic ja està ocorrent i representa l’amenaça existencial més important que la humanitat ha enfrontat. Àsia és part del problema i la solució. Les seves florents indústries intensives en energia i urbanització han carbonitzat fortament l’economia global i han causat altres grans pertorbacions ambientals. No obstant això, moltes societats asiàtiques són altament susceptibles als riscos del canvi climàtic, i els governs de la regió han sofert una pressió creixent per a abordar el canvi climàtic de manera més seriosa. En la seva presentació, el professor Christopher Dent explorarà quines accions climàtiques ha de prioritzar Àsia, quines accions s’estan fent en general i les implicacions per a les “economies del drac” de ràpid creixement a Àsia. Entre altres temes, discutirà com les pressions de l’acció climàtica conduiran a diferents formes de desenvolupament econòmic i social que sorgeixen a Àsia a mesura que es desenvolupa el segle XXI. Això implicarà un major enfocament en el desenvolupament qualitatiu en lloc d’un “creixement” econòmic quantitatiu.
Presentació del llibre: “Antropologia del Japó. Identitat, discurs i representació”
24/09/2019

Presentació a càrrec de:
Yasmín Paricio, coordinadora de Política, Societat i Programes Educatius, Casa Àsia
Hi participen:
Dr. Blai Guarné (Universitat Autònoma de Barcelona)
Dr. Carles Prado-Fonts (Universitat Oberta de Catalunya)
En els últims anys, la investigació antropològica ha qüestionat fermament la interpretació del Japó com una realitat culturalment homogènia i socialment uniforme. Aquest qüestionament ha portat a la problematització de la noció mateixa d’«identitat japonesa» i la seva caracterització essencial en els termes monolítics i excloents de la ideologia nihonjinron (teories sobre els japonesos), fins fa poc hegemònics en la descripció de la societat i cultura japoneses.
Blai Guarné aborda a Antropologia de Japó. Identitat, discurs i representació (CERAO-UAB, Edicions Bellaterra) aquest canvi de paradigma i les seves conseqüències acadèmiques i socials en la definició moderna de la «japonesitat» formulada pel nacionalisme cultural nipó. A través d’orientacions teòriques i metodològiques que abasten des de l’antropologia, la sociologia i la història cultural i intel·lectual fins a la teoria de la representació i els estudis culturals i literaris, els autors reunits en el volum reflexionen sobre aquestes qüestions explorant la seva conformació política des de la segona meitat del segle XIX i la seva rearticulació massiva en la postguerra del segle passat. Els seus treballs, obra dels principals especialistes en aquest camp a nivell internacional, ens proporcionen les claus necessàries per comprendre la qüestió de l’essencialisme cultural japonès a l’actualitat i les seves possibles implicacions futures, en el que constitueix un recorregut excepcional per les dues últimes dècades de l’antropologia de Japó.
Jornada de investigació: “Dones i avanç social al Japó”
08/03/2019

Sra. Mariko Kagoshima, Representant d’UNICEF Jamaica (Japó)
Prof., Amelia Sáiz (Universitat Utònoma de Barcelona)
Prof. Montserrat Crespín (Universitat Autònoma de Barcelona)
La jornada de recerca proposa una aproximació a la situació actual de la dona al Japó i en el món des d’un enfocament multidisciplinari. La sessió comptarà amb la presència de Mariko Kagoshima, representant d’UNICEF Jamaica i amb una extensa carrera dins del mateix organisme en els àmbits del desenvolupament, educació i ajuda humanitària en països com Uganda, Angola, l’Afganistan, Mèxic o Guatemala. La seva ponència se centrarà en la seva experiència professional en el sistema educatiu japonès així com en els programes que implementa UNICEF en diferents països amb l’objectiu de promoure la igualtat de gènere i l’educació.
Així mateix, la Dra. Amelia Sáiz López, professora d’Estudis d’Àsia Oriental i coordinadora del Programa de Doctorat en Traducció i Estudis Interculturals de la UAB, aportarà una perspectiva històrica centrada en l’activitat laboral femenina més enllà de la ideologia de la “bona esposa i mare sàvia”, lema popularitzat a principis de l’era Meiji (s. XIX). Per part seva, la Dra. Montserrat Crespín, professora en Estudis d’Àsia Oriental en la UAB i membre del projecte social per l’equitat de gènere i la corresponsabilitat COPERSONA, analitzarà els feminismes i les friccions entre l’ètica de la productivitat i la de la responsabilitat compartida al Japó actual. L’activitat, dirigida principalment a experts, investigadors i estudiants, serà d’accés gratuït.
Conferència “El Tennô: passat, present i futur de la monarquia japonesa”
28/02/2019

Prof. Salvador Rodríguez Artacho (UNED)
Japó és una de les monarquies hereditàries més antigues del món. El Tennô encarna la mil·lenària institució que ha sabut mantenir-se i adaptar-se, magistralment, no sols en el seu entorn històric, sinó també en el polític, sociològic i en el jurídic. Des de la restauració Meiji de 1868 fins a l’actualitat, la conferència ofereix un recorregut per l’evolució de la Institució Imperial Japonesa en la qual es va passar del Tennô diví a l’Emperador símbol i de la Monarquia Constitucional a la Monarquia Simbòlica , en la qual, des de l’entrada en vigor del nou marc constitucional, els principis democràtics i el pacifisme, el paper constitucional del Tennô i de la monarquia s’han vingut exercint amb rectitud i ple sotmetiment al seu marc jurídic. La Monarquia encarna la tradició mil·lenària però no és aliena a nous reptes. Qüestions com l’exclusió de la dona i les condicions de pertinença a la línia successòria, o la recent decisió d’abdicar de l’Emperador Akihito situen al sistema monàrquic japonès davant el mirall, novament, d’aquests grans moments històrics. el Japó s’enfronta a una nova era i no sols en sentit figurat: en breu es materialitzarà el canvi de l’era Heisei a una nova el nom de la qual el país sencer anhela conèixer.
20/02/2019

Presenta i modera el debat: Ferran de Vargas Grup de Recerca GREGAL
L’Exèrcit Roig Unit va ser un dels grups terroristes més actius i temuts de la dècada dels 70. El cineasta veterà Kôji Wakamatsu va afrontar, als 72 anys d’edat, la tasca de contar la història d’un grup armat que, a més, va arribar a conèixer. Metratge d’arxiu i reconstruccions amb actors componen la crònica d’aquest episodi de la història del Japó. País: el Japó. 190min. Gènere: Basada en fets reals. Japonès amb subtítols.
Presentació del projecte Talento J
07/11/2018

Talento J: xerrada sobre sortides professionals, a la Facultat de Traducció i d’Interpretació, Departament de Traducció i Interpretació i d’Estudis de l’Àsia Oriental, Centre d’Estudis i Recerca sobre Àsia Oriental (CERAO), Fundación Consejo España-Japón.
Fundación Consejo España Japón celebra 150 Anys d’amistat entre aquests països amb el projecte Talento J. Talento J és una comunitat que reuneix les històries de més de 80 espanyols que han viscut, estudiat i treballat al Japó i volen compartir les seves experiències amb altres persones apassionades per aquest país. El dimecres 7 de novembre la Fundació presentarà Talento J a la UAB acompanyada de tres talents participants, que explicaran les seves històries en una xerrada oberta amb el públic responent a preguntes sobre el Japó, les oportunitats que ofereix i com aprofitar-les.
Conferència “El camí del fuster: eines i arquitectura japonesa”
08/05/2018

Prof. William H. Coaldrake (University of Tokyo)
En aquesta conferència, el professor Coaldrake considerarà el “Camí del Fuster” del Japó, la tradició del mestre d’obres, els seus materials, els seus mètodes i les seves eines. Descriurà el venerable sistema de gremis a través del qual, fins fa molt poc, es va conrear l’art i l’artesania de l’arquitectura japonesa, i discutirà la interacció entre eines, materials i innovacions en l’arquitectura tradicional japonesa a través dels segles.
Projecció del documental Us & Them: Korean Indie Rock in a K-Pop World
08/05/2018

Stephen Epstein (Victoria University of Wellington, New Zealand) & Timothy Tangherlini
La difusió de la música popular sud-coreana, o K-pop, ha estat un fenomen global sorprenent. En 2012, la sensació viral de PSY “Gangnam Style” es va convertir en el vídeo més vist en YouTube, generant més de mil milions de visites i desenes d’imitacions. Però la música coreana no és sol grups d’ídols i vídeos virals. També hi ha una vibrant escena indie i punk que ha estat molt activa durant les últimes dues dècades. Gran part de l’energia que impulsa l’escena s’ha oposat a la música coreana convencional. No obstant això, igual que el K-pop s’està tornant més conegut internacionalment, les bandes de l’underground coreà ara estan de gira a l’estranger i s’han tornat més professionals en la seva pròpia cerca de connexions globals. El documental segueix a diverses de les bandes independents més conegudes de Corea mentre s’embarquen en les seves primeres gires pels Estats Units. L’atenció se centra especialment en Crying Nut, els adorables padrins del rock subterrani coreà; els elegants RockTigers, la banda de rockabilly més reeixida de Corea; i Whatever That Means …, una banda punk melòdica dirigida per una parella casada, la baixista Trash i el seu marit, guitarrista estatunidenc. El convincent retrat del documental de l’escena indie coreana ofereix una visió clara d’una societat que es troba amb freqüència enmig d’un canvi vertiginós.