A la revista Eipea número 17, el nostre company Josep Rota ha escrit la salutació. En la mateixa, explica, sota una perspectiva molt personal la relació entre Psicomotricitat i Educació.

Us deixem l’enllaç per accedir a la informació que us acabem de comentar.

https://heyzine.com/flip-book/c79b455477.html#page/7

Acaba de publicar-se en la Revista Retos 61 un article dels nostres companys Francesc Porta i Lurdes Martínez.

Aquest article és titulat “Diseño y validación de un registro de observación sobre la evolución del individuo en una intervención psicomotriz”.

Esperem que us serveixi i us vagi de gust aquesta lectura que us recomanem.

El passat dissabte 20 d’abril la nostra companya Núria Franch va estar en la Universitat d’Alacant presentant la comunicació “La inclusión del forastero” dintre de les jornades “Psicomotricidad relacional e inclusión educativa” organitzades per Magalean.

Destaquem un nou article publicat per les nostres companyes Ana Catarina Neves-Menezes, Carol Nieva Boza i Lurdes Martínez-Mínguez sobre el joc simbòlic i el joc
dramàtic en Educació Infantil. Està publicat a la Revista Entre Líneas, número 52.

De ben segur que serà una bona lectura per tots/es vosaltres!

XERRADA INFORMATIVA ONLINE “POSTGRAU DESENVOLUPAMENT PSICOMOTOR DE 0 A 8 ANYS”

22ª EDICIÓ. CURS 2024-25

El proper dijous 29 de febrer a les 18h realitzarem una xerrada informativa online sobre el Postgrau en el marc de la “Fira Virtual de Postgraus, Màsters i Doctorats” de la UAB.

En aquest espai virtual presentarem de manera virtual i en directe el Postgrau Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys, ja que volem fer la 22ª edició el proper curs 2024-25. 


Per a poder participar en la xerrada informativa cal inscriure’s prèviament en el següent enllaç: 

Fira virtual de màsters, postgraus i doctorats UAB – Universitat Autònoma de Barcelona – UAB Barcelona

Si voleu més informació del postgrau la podeu trobar en aquesta pàgina web a la pestanya “Formació”.

Us esperem!!!

En aquest 2024 ja tenim un nou article publicat! En aquest cas en la revista Retos la Mary Carmen González André i la Lurdes Martínez-Minguez.

Us deixem el resum de l’article amb el títol “Correlación entre acción, representación y cognición en las sesiones de psicomotricidad de educación infantil: Análisis cuantitativo”.


Aquest article és el resultat d’una investigació realitzada a tres escoles: Escola Agustí Bartra de Terrassa, Escola Itaca de Manresa i Escola Pau Casals de Vacarisses on s’analitzen les vivències dels infants vers l’acompanyament del/ la psicomotricista. Està dirigida i realitzada per Estrella Masabeu, Núria Franch i Josep Rota.

La Lurdes Martínez, membre i presidenta del GREP, ha estat del 16 al 25 de novembre de 2023 a l’Escola de Ciències del Moviment Humà i Qualitat de Vida a Costa Rica. Tot aquest procés a través del Programa Psicomotricitat i Estils de Vida Actius.

En aquesta estada ha desenvolupat activitats tant de docència com de recerca i transferència.

Com a docència ha fet xerrades dirigides al professorat del Departament de Ciències del Moviment Humà i Qualitat de Vida, així com per a estudiants de carreres d’Educació Física, Ciències del Moviment Humà i d’Educació Preescolar. La diversitat de professorat i estudiants de diferents cursos i assignatures ha afavorit l’intercanvi de perspectives i metodologies docents.

A les tardes ha pogut compartir la seva experiència i els seus coneixements teòrics i pràctics amb estudiants de pràctiques i mestres de l’escola CIUNA.

També ha realitzat una activitat de Capacitació amb el personal del Ministeri d’Educació Pública de Costa Rica i amb les coordinacions nacionals i regionals de la Direcció Nacional de Centres d’Educació i Nutrició i Centres Infantils d’Atenció Primerenca. Va ser una experiència molt emotiva a una escola amb molts mestres que li va permetre conèixer molt de prop el context escolar d’escoles de nens i nenes de fins a 12 anys.

Concretament les temàtiques de les xerrades i activitats realitzades s’han referit a:

• La psicomotricitat abastos i reptes actualment.

• El desenvolupament psicomotor en nens de 0 a 3 anys.

• El desenvolupament psicomotor en nens de 0 a 6 anys.

• El rol del psicomotricista a la sessió de psicomotricitat (part 1).

• El rol del psicomotricista a la sessió de psicomotricitat (part 2).

• El grafisme des de la psicomotricitat.

• La psicomotricitat com a eina de desenvolupament de la infància (professionals d’institucions públiques de Costa Rica).

Com a investigació s’han realitzat sessions de treball per intercanviar, discutir i definir noves línies i projectes de recerca nacionals i internacionals a la disciplina psicomotriu, entre el Grup de Recerca en Educació Psicomotriu de la Universitat Autònoma de Barcelona, i els investigadors i investigadores del Programa PSICOMI. Fruit del treball realitzat s’han establert com a prioritats temàtiques de recerca conjuntes entre els dos grups d’investigadors: la infantesa, els adults (cossos docents) i les institucions i poblacions medul·lars que permetran un creixement i reconeixement de la Psicomotricitat a Costa Rica.

Un altre treball realitzat ha estat assessorar els integrants del Programa PSICOMI en la confecció d’un pla d’estudis per anar armant un Postgrau en Psicomotricitat Educativa, per poder ser ofert al més aviat possible en aquesta Escola i Universitat de Costa Rica.

El passat 12 de novembre de 2023, a les Jornades de Luzaro Eskola, les companyes Estrella Masabeu, Núria Franch i Josep Rota van presentar el treball de Recerca “los niños hablan, escuchemos”.

A través d’una metodologia qualitativa es van analitzar les representacions orals d’infants de 4 a 5 anys.

Una ponència que pretén reivindicar la Recerca en Educació i el ple reconeixement de la Psicomotricitat com a professió.

Ampliem les sol·licituds d’inscripció al Postgrau en

Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys,

als Tècnics en Educació Infantil i Tècnics Superiors Esportius.

Ets tècnic en Educació Infantil o Tècnic Superior Esportiu i vols formar-te en el Postgrau en Educació Psicomotriu de 0 a 8 anys (UAB)?

El proper curs 2023-2024 realitzarem la 21a edició del Postgrau en “Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys” de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i pensem que aquesta formació pot ajudar-te a aprofundir en el mon de la psicomotricitat a l’etapa d’educació infantil.

Aquesta 21ª edició del Postgrau serà la 1ª vegada que les TEI i les TSE podreu obtenir el títol de psicomotricista. Com a requisit per apuntar-vos, heu de certificar que teniu una experiència professional amb infants, mínim 3 anys d’antiguitat.

Si voleu tenir més informació en aquest web trobareu tota la informació. Només heu de fer clic a la pestanya de “Formació” i després entrar en “Diploma d’Especialització de Desenvolupament Psicomotor de 0 a 8 anys”.

No obstant, si tinguéssiu algun dubte, podeu enviar un email a: Carolina.nieva@uab.cat

Vinga, que comencem el 26 de setembre!

Us esperem!!!

PARTICIPACIÓ EN EL XV CONGRESO NACIONAL DE EVALUACIÓN FORMATIVA Y COMPARTIDA EN EDUCACIÓN (SEGOVIA).

El dies 27 i 28 de juny de 2023, les professores Lurdes Martínez i Carol Nieva van participar en el XV Congreso Nacional de Evaluación Formativa y Compartida en Educación, desenvolupat a la Facultat d’Educació de Segovia.

En aquest congrés van presentar la comunicació  “La creación de escenarios de Juego corporal y el papel de la Evaluación Formativa: un ejemplo de buena práctica en el grado de Educación Infantil”. En aquesta comunicació van explicar l’experiència realitzada a l’assignatura de Joc i Moviment, del 4rt curs del Grau en Educació Infantil (UAB), on els infants d’una escola propera venen a jugar amb escenaris de joc corporal, al gimnàs de la Facultat de Ciències de l’Educació; aquests escenaris han estat dissenyats per les pròpies estudiants i són elles les que acompanyaran als infants en el seu lloc espontani i lliure.

PUBLICACIÓ DEL LLIBRE

Psicomotridad. Pikler, Lapierre, Aucouturier y UAB diferencias conectadas.

Des del mes de maig de 2023 que ja podeu accedir a aquest llibre elaborat pels membres i col.laboradors del GREP on es reuneixen les principals aportacions en l’abordatge de l’acompanyament del desenvolupament psicomotor i la seva concreció a les sessions de psicomotricitat.

IIIª JORNADA CONSTRUINT PONTS ESCOLA-UNIVERSITAT (ARMIF-Pràcticum)

El 28 d’abril de 2023 les professores i professors Lurdes Martínez (UAB), Carol Nieva (UAB), Lluis Nogué (UdG) i l’estudiant Míriam Mérida (UdG) vam assistir a la IIIª Jornada CONSTRUINT PONTS ESCOLA-UNIVERSITAT. Resultats i transferència dels projectes de recerca ARMIF-Pràcticum (2017-2020), realitzada a la Facultat d’Educació i Psicologia de la Universitat de Girona.

En aquesta jornada vam presentar el projecte “Autoavaluació de competències dels estudiants i desenvolupament professional dels mestres. Millora de la pràctica i innovació docent treballant per projectes d’aprenentatge psicomotors co-tutorats universitat-escola” (ARMIF-2017), coordinat per Lurdes Martínez.

En aquest projecte han participat 4 universitats (UAB, UdG, UVic i Unizar) on s’han realitzat 4 projectes d’innovació que tenien la finalitat de millorar les competències professionals psicomotrius de l’estudiant, a partir de la unió universitat i escola.

FORMACIÓ PEDAGÒGICA A ARGENTA (ITÀLIA)

La setmana del 15 al 19 de maig de 2023 les professores Lurdes Martínez i Carol Nieva van participar a una formació pedagògica realitzada al municipi d’Argenta (Itàlia).

Durant aquests dies de formació van visitar centres d’educació infantil de 0 a 3 anys i vam conèixer el funcionament general del servei d’infància d’Argenta, el seu projecte pedagògic i educatiu, el funcionament general de servei d’atenció a les famílies, etc.

Va ser una experiència molt interessant on també van compartir molts coneixements amb professores de cicles formatius d’educació infantil de l’estat espanyol.